Michael Nosek: Cyklus jednoho pokoje aneb když náš pes do našeho soukromí patří

25.08.2014 12:41

Galerie Caffé Vedle - Praha

21. 8. – 15. 9. 2014

 

Dostali jsme pozvání na výstavu maleb a obrazů Cyklus jednoho pokoje, jejichž autorem je mladý výtvarník  Michael Nosek. Vernisáž proběhla za osobní účasti Michaela Noska a obrovského zájmu návštěvníků. Vernisáž jsme zahájili slovy, že  Caffé  Vedle se rozhodlo poskytnut  prostor kavárny  výtvarníkům, kteří mají zájem zde vystavovat své práce. Cílem je poskytnout návštěvníkům kavárny prostředí, kde si mohou posedět a prohlédnout práce i nepříliš známých autorů, ať už se jedná o fotografie, obrazy, grafiky, drobné plastiky či desénové kousky.  Tentokrát se jsme zhlédli sedm velkoformátových akrylů na plátně ´Cyklus jednoho pokoje´ od Michaela Noska (na foto vpravo, fialové triko). 


Autor se primárně zaměřuje na zachycení reality, skici a studie. Vztah iluze a skutečnosti, zrcadlení a reality je prvek, který je přítomen ve většině jeho prací.   


Podle slov autora jeho malby vlastního pokoje  vznikaly během půl  roku, jako dokument  či jako časosběrná výpověď jeho života  v místnosti, která je pro něj symbolem soukromí , které mimo jiné  sdílí i autorův oblíbený  černý pes (byl také na vernisáži).  Nechává nás tak až voyeursky nahlédnout do svého života surově a bez zbytečných příkras.

 

Šokující je obraz se soškou  panenky Marie, a to s jezevčí lebkou. Autor  má doma více lebek, zajímají ho.   Instalace plastiky panenky Marie pod stropem kavárny vyvolala také  silnější dojem autentičnosti z Michaelových prožitků.

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkce:  Barbora Klimszová, Marek Volf, realizační tým Caffé Vedle

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/podoby-byti%c2%b4-barbory-klimszove-aneb-kdyz-barbora-ma-jiny-uhel-pohldu-na-nase-%c2%b4podoby-byti%c2%b4-/

Organizace výstav: MgA. Barbora Daušová

e-mail: schranka@caffevedle.cz

Galerie Caffé Vedle

110 01 Praha 1 - Josefov

 Valentinská 20/10

Vstup: volný

Kurátorka: Barbora Klimszová

www.caffevedle.cz

www.behance.net/nosek

Hodnocení:  50 %

Ing. Olga Koníčková (z tiskové zprávy)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

P. S. :  Michaela Bachoríková

 V suterénu -  kuřárně Caffé Vedle je další výstava, a to výstava portrétů lidí, kteří se ocitli vedle autorky, ať už jde o rodinu, kamarády či spolucestující.  Bachoríková pracuje s především černou  linkou, kterou zachycuje na papíře, a posouvá ji také do prostoru.


 

www.bachorikova.webnode.cz