Michael Kratochvíl: Portrét II aneb černobílá portrétní fotografie ještě nezhynula

26.01.2015 12:13

České centrum Praha - suterén

22. 1. - 7. 3. 2015

 

Na vernisáži výstavy ´Portrét II´, kde jsme vystavili černobílé fotografie Michaela Kratochvíla, který po  loňské úspěšné výstavě  připravil novou kolekci svých portrétních snímků, jsme se se  sympatickým fotografem osobně seznámili.  Opět jsme se mohli přesvědčit o tom, že černobílé portréty mají právě v dnešní době plné barev a zmatku svou sílu a výpovědní hodnotu. Trošku nám na www.www-kulturaok-eu.cz vadil ledabylejší způsob zavěšení fotografií…no, třeba to byl záměr…

 

 Kratochvílovy snímky se snaží podat nejen svědectví o životě a vzhledu portrétovaných osob. Zaměřují se na jejich postoje, myšlenky, nálady, prchavé momenty. Jde tady více o hru přirozeného i umělého světla a stínů, atmosféru okamžiku, krátké setkání, kradmé pohledy, které mohou o fotografovaném člověku i dnešní době říct mnohem více. Vlastně tak nakonec nejde v první řadě o portrétované osobnosti, ale o autorský pohled na ně.

 


Michael Kratochvíl (nar. 1967) prožil několik let v zahraničí jako asistent ve fotoateliéru Ivana Němce nebo na cestách se svým otcem Antonínem Kratochvílem. Po návratu do České republiky se zabývá zejména reklamní, portrétní a reportážní fotografií.

 

 


 

 

 

A ještě jednu výstavu, tentokrát  prací grafika Hanse Ragnara Mathisena,   můžeme zhlédnout v rámci výstavních prostorů Českého centra Praha!

 

Keviselie:  Vzpomínky z Laponska

16. 1.  - 7. 3. 2015

 

 

 

 

Ojedinělá výstava norského malíře, grafika a spisovatele Hanse Ragnara Mathisena, který se věnuje především soustavnému zachycování života a zvyklostí starodávného národa Sámů.

  • Hans Ragnar Mathisen se narodil v červenci roku 1945
  • jeho rodina pochází z malé sámské vesnice Searvegieddi v Deanudatu
  • celých 9 let byl jako dítě hospitalizován v nemocnici s tuberkulózou
  • jeho  zážitky z dětství mohou být  podle něj důvodem, proč se stal umělcem. Dodal  k tomu: „Být umělcem není ideální. Je to stejně těžká úloha jako „noaiddit“ mých předků. Je to cesta plná samoty a odpovědnosti, ale i silných duchovních zážitků.“

 

110 00 Praha 1

Rytířská 31

 

Máme otevřeno:

pondělí – pátek: 11.00 – 18. 00 hodin

sobota: 11.00 – 17.00 hodin

vstup: volný

www.czechcentres.cz/prague

 

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková