MFF Praha - Febiofest 2017: Ty a tvoje/Yourself and Yours aneb když je pozdě bycha honit!

13.04.2017 15:17

Multiplex CineStar Anděl – Praha

23. -  31. 3.  2017

 

24. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, kde jsme zhlédli  nejlepší a nejnovější filmy z celého světa, kvalitní projekce a slavné hosty, už skončil v Praze. Ozvěny přehlídky Febiofestu pokračuje ve 13 dalších městech, končí 28. 4. 2017 ve Zlíně.

 

Sekce Asijský pohled /Asian view/, věnovaná asijským filmům, se pokouší skoro o nemožné, představit divákům během jednoho týdne nové filmy napříč žánry a zeměmi největšího a nejlidnatějšího světadílu. Proto považujme tento výběr spíše za jakési nahlédnutí než ucelený přehled toho, co se v asijské kinematografii dneška děje.   Ve výběru ani letos nechybí výrazné, na evropských festivalech často oceňované snímky z Japonska a Jižní Koreje. Tu zastupují dokonce dva její  asi nejznámější, a přitom tak rozdílní současní  tvůrci – Kim  Ki-duk  a Hong Sang-soo.  Najdeme zde také akční thrillery z Honkongu a Indie či dramata, kterés e věnují tradicím, historii i aktuálním společenským problémům.  

 

V rámci této sekce jsme zhlédli film Ty a tvoje

 

Malíři Young-soovi vážně onemocněla matka a ani doma to nemá růžové. Přítelkyně Minjung mu slíbila, že přestane pít. Dozví se ale o její schůzce v baru s cizím mužem. Po hádce se Young-soo probudí sám. Všude ale potkává ženy, které jako by Minjung z oka vypadly. Nejnovější snímek korejského režiséra Hong San-sooa, který okouzlil diváky loňského Febiofestu filmem Teď správně, potom špatně. (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/febiofest-2016%3a-%c2%b4ted-spravne%2c-potom-spatne%c2%b4-aneb-kdyz-udelame-silny-film-v-podstate-o-nicem/)

(oficiální anotace)

 

Jde o něžný příběh dvou milenců, kteří k sobě navzájem ztratili důvěru …a láska bez důvěry neexistuje…

Počítejme s faktem, že ve snímku často se prolínají realita a sny. Nejdříve se seznámíme (reálně) s milenci, s malířem (Young-soo) a s krásnou Minjung.

Malíř Young-soo je svým přítelem odrazován od svatby s milovanou Minjung, protože prý jeho nevěsta moc pije.

A protože Young-soo  dá na pomluvy, aniž by si je ověřil, vytýká to své Minjung tak dlouho, až ji to naštve….a Minjung ztratí důvěru ve svého milence a řeší jejich vztah po svém, zatímco Young-soos s tím rady moc neví…protože už ví, že Minjung miluje a že to neměl své milence stále vyčítat a snažit se ji napravit…zvláště když Minjung měla pocit, že je ona v právu …poté už si můžeme všichni jen říkat, že je pozdě bycha honit…pak už lze jen snít….či se trápit dál?!

Země původu:  Jižní Korea

Rok výroby:  2016

Režie:  HongSang-soo

Hrají:  Kim Ju-hyuk, Lee You-young

Scénář: Hong Sang-soo

Kamera: Hongyeol Park

Střih: Sung-WonHahm

Hudba: Dalpalan

Producent: KangTaeu

Distributor: Finecut

 

Stopáž filmu:  86 minut

Formát filmu:  2k digital

Původní znění:  korejsky

Titulky:  anglické, české

 

Ocenění a nominace:

2016: MFF v San Sebastiánu 2016 – Stříbrná mušle za nejlepší režii

2016: MFF Toronto 2016 – Official Selection

 

https://www.youtube.com/watch?v=2vL_5Q_uALQ

 

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz