MFF Praha - Febiofest 2017/Suntan aneb když nás slunce a láska sežehne…

10.04.2017 12:01

Multiplex CineStar Anděl – Praha

23. -  31. 3.  2017

 

24. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, kde jsme zhlédli  nejlepší a nejnovější filmy z celého světa, kvalitní projekce a slavné hosty, už skončil v Praze. Ozvěny přehlídky Febiofestu pokračují ve 13 dalších městech, končí 28. 4. 2017 ve Zlíně.

 

 

Sekce Ozvěny Balkánu nabídla filmy, kde samotní hrdinové i jednotlivé lokace nejsou umělými kulisami a učebnicovými hlavními charaktery. Naopak se jedná o skutečná místa a opravdové lidi. Jedna z klasických sekcí Febiofestu je totiž zaměřena na region, ve kterém se mísí osobitý humor, rázovitá hudba, sociální dramata současnosti, ale i stále živé vzpomínky na události z konfliktů, které zanechaly v místních lidech a v samotné krajině dosud nezhojené rány. A každý se s nimi vyrovnává svým jedinečným způsobem…

 

 

V rámci této sekce jsme zhlédli řecký film Suntan.

Nepříliš atraktivní Kostis se potýká s krizí středního věku a přichází na řecký ostrůvek jako nový lékař. Přichází léto, blonďatá turistka Anna a druhá míza nekonečných večírků, vibrujících opálených těl a ztráty soudnosti, kdy do sluncem zalitých dní vstupuje stín erotické posedlosti. Kostisův příběh má za sebou úspěšné festivalové turné, včetně vítězství na MFF v Edinburghu.

(oficiální anotace)

 

Kdy se mračit přestaneme…?

Snímek začíná vyloděním zamračeného pasažéra, Kostise, na řecký ostrov, kde hlavní hrdina právě přijel na Vánoce. Je vřele přivítán, protože ostrované potřebují náhradu za lékaře, který tam již skončil.

 

Kostis se ubytuje, má k dispozici vše, co potřebuje ke své lékařské praxi, ostrované si na něj zvykají, jen my diváci se můžeme dohadovat, proč je Kostis stále zarputilý, zakaboněný – no, jako kakabus. Nikam nechodí, maximálně do hospody…   Kostis se vyjadřuje o své minulosti  ve městě tak neurčitě, takže se nedozvíme jeho tajemství, proč vlastně na ostrov přijel pracovat.

 

Bylo léto, horké léto, léto, jak má být…

Když ostrov,  tak v létě je plno turistů, u moře habaděj nudistů, a náš Kostis se konečně rozhoupe.   Co je příčinou změny jeho chování? No, rozdovádění turisté, mladí lidé v čele s Annou, můžeme říci jiný živočišný druh (drogy, chlast, gruppensex, divoké večírky) oproti dosud klidnému Kostisovi, jenž už není proti nim zrovna nejmladší, ani nejhezčí.

 

Taťulda Kostis si však říci nedá, dokonce zanedbává svou ordinaci,  jen aby byl u své milované Anny a chová se neuvěřitelně na svůj věk i profesi tak, že už ztrácíme trpělivsot, už toho  máme všichni dost, všichni, jak diváci, tak ostrované, tak Anna a její přátelé, i sám doktor Kostis.

 

 

 

 

 

 

 

 

No, závěr je …no, posuďme sami…

 

 

 

 

Titul: Suntan 

Země původu:  Řecko

Rok výroby:  2016

Producent: PhaedraVokali, Argyris Papadimitropoulos

Režie:  Argyris Papadimitropoulos

Scénář: Argyris Papadimitropoulos, Syllas Tzoumerkas

Kamera: Christos Karamanis

Střih: Napoleon Stratogiannakis

Hudba: Yannis Veslemes

Hrají:  Makis Papadimitriou, Elli Tringou, Milou Van Groessen, Dimi Hart, Hara Kotsali, Marcus Collen

Stopáž:  104 minut

Formát filmu:  2k digital

Původní znění:  anglicky, řecky

Titulky:  anglické, české

Žánr: drama

Distributor: Visit Films

 

Ocenění a nominace:

MFF v Rotterdamu 2016 – V soutěži (sekce Big Screen)

 

Efthymis Papadimitriou (role Kostise)

  • bývá v závěrečných titulcích uváděn někdy také křestním jménem Makis
  • narodil se v Aténách
  • studoval fyziku
  • navštěvoval kurzy herectví na herecké škole řeckého Národního divadla
  • v divadle hrál role v mnoha známých inscenacích, jako je Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské nebo Marat Sade
  • ve filmu hrál mnoho rolí v celovečerních i krátkometrážních snímcích nejrůznějších žánrů, z nichž za zmínku stojí Výbuch, L, Chevalier nebo zatím poslední Slunce života
  • za ztvárnění řidiče Harise v romantické komedii Kouzlo osobnosti byl nominován na cenu Řecké filmové akademie

 

https://www.youtube.com/watch?v=WNJhayR0lB4

Hodnocení:  59 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz