MFF Praha - Febiofest 2017 /Oasis: Supersonic aneb ničilo nás smutné dětství, i ta sláva, a pak alkohol i drogy…

07.04.2017 15:59

Multiplex CineStar Anděl – Praha

23. -  31. 3.  2017

24. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, kde jsme zhlédli  nejlepší a nejnovější filmy z celého světa, kvalitní projekce a slavné hosty, už v  Praze skončil. Ozvěny přehlídky Febiofestu 2017 pokračují ve 13 dalších městech a skončí 28. 4. 2017 ve Zlíně.

Novinková sekce letošního Febiofestu  Hi-Fi Docs se jako jediná zaměřuje výhradně na dokumentární filmy. A to především na dokumenty o významných hudebních umělcích, hvězdách minulosti i současnosti, sólových projektech i velkých kapelách, jednotlivých vydavatelstvích nebo samotných trendech. Tato sekce se snaží uspokojit a zaujmout nejen filmové diváky, ale i hudební posluchače. Skandinávská elektronika, britský hip-hop i pop, amerických rock nebo japonský heavy metal – vybereme si jistě každý. Hi-Fi-Docs jsou portréty muzikantů, ve kterých se mísí  energické snažení, ohromný talent, ale i smířlivá osamělost a odcizení.

 

V rámci této sekce jsme zhlédli film Velké Británie: Oasis: Supersonic

 

Supersonic byl první singl manchesterské britpopové skupiny Oasis, která během 90. let 20. století patřila mezi nejúspěšnější kapely na světě. Pár kluků v čele s bratry Gallaghery vyprodávalo statisícové stadiony, jejich písně vládly hitparádám a mnoha fanouškům změnily život. Dokument Mata Whitecrosse představuje skrze desítky unikátních rozhovorů i videozáznamů fenomén Oasis v období jejich největší slávy. (oficiální anotace)

 

Na www.www-kulturaok-eu.cz jsme si tento film vybrali, protože jsme se chtěli více dozvědět o kdysi slavné hudební skupině Oasis.

No, povedlo se to.

Po dobu, co se promítal  film,  jsme byli napnuti a  prožívali jsme se členy hudební skupiny Oasis jejich  neuvěřitelný o příběh o hudbě, nikdy nekončící příběh nepřátelství mezi dvěma bratry Gallagherů (především exceloval  Liam), o nenasytné touze po slávě a penězích  i o neuvěřitelných megakoncertech, kde ani vrcholná návštěvnost hudebníky Oasis neuspokojuje…“chceme víc, a  víc…“  .

 

Nejdříve se seznámíme s neútěšným dětstvím tří bratrů Gallagherů

Nahlédneme do neutěšného  prostředí rodiny Gallagherů. Matka se sice vdala z lásky, ta však ze strany jejího manžela po svatbě skončila. A skončila i matka jako týraná žena. A v tomto prostředí vyrůstali tři chlapci, z nichž ten poslední (Liam) byl zcela nezvladatelný, a přesto nebyl otcem trestán.  Poté rodina odešla od otce a matka se začala sama starat o živobytí, měla až tři zaměstnání.  Synové svou matku milují a váží si jí, ale jsou to páni kluci, však je známe, zejména když dva z bratrů nedokážou k sobě překonat nepřátelství. To se táhne celým filmem, celou jejich kapelu to přímo ovlivňuje, protože se dva bratři jako Kain a Abel nesnášejí, ale přitom jsou v kapele Oasis na sobě umělecky závislí. 

Někdo musí ty písně psát

Řevnivost mezi bratry vládne dál, jako diváci jsme na trní, co zase ti páni kluci (je jim tak kolem 20 let) vyvedou, a to už jsme v období, kdy se jim daří rozjet kapelu…a protože o malé a neznámé kapele se musí psát v médiích, kapela s mladičkými hudebníky to nevědomky dokáže, když vyvolá rvačku na lodi…  atp.

 

První deska, první úspěch, první koncert, první peníze, první drogy, první alkohol, první deprese a první útěky

Vhlédneme do atmosféry koncertů skupiny Oasis, a sledujeme překotný vývoj jejich úspěšných turné…(i v Americe) …a mnohdy již do omrzení sledujeme opakující se projevy nepřátelství obou bratrů…dále sledujeme jejich turné, šňůru koncertů a opakující se problémy i s ostatními členy kapely.

 

 

Závěrečný vrcholný koncert ve filmu zhlédneme také jakoby  z ptačí perspektivy …množství návštěvníků na stadionu (především šílících fanynek) je neskutečné…až zlověstné… a dál už se nic nedozvíme… jak kapela vlastně - kdy a jak - skončila?! Proč ne? Snímek totiž zahrnuje období tří let - období největší slávy kapely Oasis.

 

 

Oasis

byla britská hudební skupina, která vznikla v Manchesteru roku 1991

  • v pol. 90. let byli Oasis považováni za největší hudební uskupení na světě a byli mnohokrát přirovnáváni k legendárním The Beatles
  • Oasis patří mezi nejúspěšnější a nejvlivnější britské rockové skupiny všech dob
  • jejich debutové album Definitely Maybe se stalo nejrychleji se prodávajícím albem ve Velké Británii vůbec
  • 2010: druhé album (What's the Story) Morning Glory? Bylo vyhlášeno za nejlepší britské album za posledních 25 let
  • byli proslulí svým kontroverzním jednáním hlavně ze strany obou bratrů Gallagherů, kteří rádi šli do konfliktu s jinými umělci, avšak rozkoly mezi samotnými bratry byly neméně časté
  • nejvíc pak proslul jejich boj s konkurenčními Blur, kteří stejně jako Oasis, Pulp nebo The Verve patřili v průběhu 90. let 20. stol. do hudebního žánru britpop
  • původní sestava byla Liam Gallagher, Paul ´Bonehead´ Arthurs, Paul ´Guigsy´ McGuigan a Tony McCarroll, ke kterým se poté připojil i Noel Gallagher

 

Všichni původní členové pocházejí z chudých poměrů dělnické čtvrti v Manchesteru, což se značně odrazilo i v jejich tvorbě. Tu výrazně ovlivnili The Beatles, ke kterým Oasis po celou dobu své kariéry vzhlíželi.

Písně od The Beatles hráli Oasis často i na svých koncertech (´I Am the Walrus´, ´Octopus's Garden´..) a různé odkazy na písně od dvojice Lennon-McCartney vysledujeme napříč celou tvorbou.

 

 

 

Inspirací a vzorem pro Oasis byla také skupina The Stone Roses, se kterou měli velice vřelý vztah, a frontman Ian Brown se později stal blízkým přítelem Noela Gallaghera. Mezi další vlivy patří The Smiths, Sex Pistols, T-Rex nebo Slade.

 

1991—2009: aktivní léta

vydavatelé: Creation Records

1995: ocenění: BRIT Award for British Breakthrough Act

1996: MTV Europe Music Award for Best Group

1997:  MTV Europe Music Award za nejlepší Rock

www.oasisinet.com

 

Titul:  Oasis: Supersonic

Země: Velká Británie

Rok výroby: 2016

Producent: Fiona Nielson, Simon Halfon, James Gay-Rees

Režie: Mat Whitecross

Hrají: Noel Gallagher, Liam Gallagher, Paul Arthurs, Christine Mary Biller, Paul Gallagher

Střih: Paul Monaghan

Hudba: Rael Jones

Distributor: Independent Film Company

Stopáž  filmu: 122 minut

Formát filmu: 2k digital

Původní znění: anglicky

Titulky: české

Žánr: alternativní rock, pop rock, britpop

Distributor: Independent Film Company

https://youtu.be/7wZJqUrJyDs?t=125

Hodnocení:  70 %

Ing. Olga Koníčková, Febiofest , wikipedia

Foto: © Ing. Olga Koníčková, internet

 

 

 

www.febiofest.cz
www.facebook.com/febiofest