MFF Praha - Febiofest 2017 aneb když hodnotíme festival v Praze

20.04.2017 10:36

Multiplex CineStar Anděl – Praha

23. -  31. 3.  2017

 

24. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, kde jsme zhlédli  nejlepší a nejnovější filmy z celého světa, kvalitní projekce a slavné hosty, už v  Praze skončil. Ozvěny přehlídky Febiofestu 2017 pokračují ve 13 dalších městech a skončí 28. 4. 2017 ve Zlíně.

 

Na závěrečné tiskové konferenci, která se konala v Multiplexu CineStar Anděl – Praha, byli přítomni Fero Fenič, prezident MFF Praha – Febiofest 2017, Anna Kopecká, programová ředitelka MFF Praha – Febiofest 2017 a Kamil Spáčil, ředitel MFF Praha – Febiofest 2017.  Přítomní novináři byli seznámeni se závěrečným vyhodnocením průběhu a výsledků MFF Praha - Febiofest 2017.

 

Fero Fenič, prezident MFF Praha – Febiofest 2017 při té příležitosti především poděkoval za zájem a návštěvnost novinářů  

  • oznámil, že počet diváků překročil 66 tisíc a  organizátoři chtěli dosáhnout   návštěvnost nad 60 tisíc. K stávajícímu číslu ještě ale přibudou poslední pražští diváci ze zbytku posledního dne a diváci zúčastnění na regionálních ozvěnách Febiofestu.
  • ocenil práci i pozitivní vliv nových programových ředitelů Anny Kopecké a Michala Hogenauera. Ti dali v krátkém čase dohromady program letošního a právě končícího Febiofestu, zajistili hosty festivalu a sestavili i nový realizační tým. To vše proběhlo v dobré pohodě.

 

V návaznosti na tato fakta se Fero Fenič  osobně těší na příští, jubilejní, již 25. ročník Febiofestu.

  • festival nikdy nevnímal jen jako ten který ročník, který právě probíhá či končí, ale  vždy jej vnímal jako celek. Letos to bylo 24 let života spojeného s festivalem, 24letý Febiofest. Za tu dobu už se v jeho vedení vystřídalo celkem 6 programových ředitelů. Ne, že by byli špatní a proto končili. Ne, ale střídat ředitele je však  nutné a je to tak dobré pro Febiofest. Každá změna v osobě programového ředitele totiž vždy sebou přinesla něco navíc, něco pozitivního.

 

Letošní nabídka Febiofestu 2017 byla poněkud nižší než třeba v ročníku 2016. Ale není v tom nic špatného. Alespoň mohl být ten menší počet filmů častěji opakován a více diváků mělo šanci ten který festivalový film zhlédnout. Navíc letošní ročník oslovil širší spektrum diváků.  A počet návštěvníků Febiofestu zůstal v loňské úrovni.

 

„Z toho plyne, že tohle – dnes už 24leté ´dítě´ je stále veřejností oblíbeno. A to je dobré. A každý rodič takového zdárného, oblíbeného a úspěšného dítěte musí být zákonitě rád. Takže si nelze přát nic jiného, než aby tomu tak bylo i nadále, do budoucna.

 

Dává mi to víru, že jestliže nějaký festival přežije náš stát, tak to bude Febiofest.

 

Na letošním ročníku mě také mimo jiné potěšilo minimum nutných změn a z toho plynoucích nežádoucích improvizací.

Nebudu nic prozrazovat předem, ale už se samozřejmě rýsuje příští ročník Febiofestu 2018, který bude už pětadvacátý. A jak se ukazuje, budeme se moci těšit na opravdu velká jména jeho hostů a jejich filmů.

 

Jsme 1. festival, který rozjel šňůru po regionech.

 

Ale je to mimořádný úkol. A tak jediné, co se nedá vyřešit, je další rozšíření míst pro regionální ozvěny Febiofestu. Pro letošek jsme sice do tradičních lokací přidali Mikulov, ale to byla výjimka a vedly nás k tomu širší zájmy. Žádostí z regionů o pořádání Ozvěn je ale rok od roku vyšší a opravdu jim nemůžeme vyhovět. Oslovují nás totiž dokonce už i menší města a my je musíme však odmítat. „

 

***

 

Ocenění Grand Prix 2017 získal  režisér Gudmundur Arnar Gudmundsson /z Islandu/ za svůj film Kamenné srdce, 2016

 

Vítězem 24. ročníku MFF Praha – Febiofest 2017 se stalo  islandsko - dánské drama Kamenné srdce, který režíroval  pětatřicetiletý rodák z Reykjavíku, Gudmundur Arnar Gudmundsson. Empatický a sebejistě živelný debut o přátelství a dospívání se odehrává v melancholických scenériích Islandu, v odříznuté rybářské vesnici, kde začíná léto, které změní životy zdejších otravujících se teenegarů . Thor a Christian jsou nejlepší kamarádi. Jednoho ničí starší sestry a fakt, že holkám připadá jako malý kluk, druhého trápí věčně opilý otec a pocity, o kterých netuší, zda mohou být opětované.

 

Film Kamenné srdce již  v roce 2016 získal ocenění na festivalech v Chicagu, Soluni a ve Varšavě.

Režisér Gudmundur Arnar Gudmundsson převzal cenu osobně na pátečním slavnostním ceremoniálu, který pražský program letošního ročníku uzavřel.

 

Ocenění Grand Prix Febiofestu 2017 je spojeno s částkou 5 000 eur pro režiséra a 5 000 eur pro potenciálního českého distributora.

 

Třiatřicetičlenná porota včele s režisérem Jurajem Herzem se shodla, že snímek Kamenné srdce byl určitým způsobem citlivější než ostatní filmy v soutěži.

 

"Kamenné srdce má děj, se kterým se člověk může ztotožnit, jít s ním a souhlasit s ním," dodal Juraj Herz.

 

Letošního ročníku MFF Praha – Febiofest 2017 se zúčastnilo téměř 50 zahraničních hostů, čtyři z nich převzali Kristiána za přínos světové kinematografii.

 

 

Mezi nimi byl legendární český herec Jan Tříska

 

 

a britský kameraman Peter Suschitzky

 

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/mff-praha-febiofest-2017-aneb-peter-suschitzky-jako-host-febiofestu-2017/

 

Na slavnostním ceremoniálu při zakončení festivalu  režisér Emir Kusturica převzal čtvrtého Kristiána za přínos světové kinematografii.

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/emir-kusturica-jako-host-febiofestu-2017-aneb-kdyz-soucasny-filmovy-svet-je-velky-boj/

 

Hostem festivalu byli také světoznámý producent filmů Láska nebeská nebo Čtyři svatby a jeden pohřeb Duncan Kenworthy, který zde představil svůj poslední snímek o coming outu ve fotbalovém prostředí nazvaný Přihrávka/The Pass, či americký scenárista a spisovatel Patrick Ness, který v Praze uvedl film Volání netvora: Příběh života.

 

Vítězem soutěže filmů natočených na tablet nebo mobil ´I ty jsi filmařem´, která je určená pro veřejnost, se stal film Můj den s Kofilou Bohuslava Bakaláře. Vítěz soutěže získává 50 tisíc korun. Cenu do soutěže věnovala společnost Nestlé Česko.

 

I letos festival uděluje cenu Amnesty International Febiofest Award, jejímž prostřednictvím Febiofest vyjádřil podporu vězněnému íránskému filmaři Keywanu Karimimu.

 

Tříčlenná porota ve složení hereček Ester Geislerové, Litevčanky Lory Kmieliauskaite a Martina Balcara z Amnesty International ocenila film Marija režiséra Michaela Kocha za ´ztvárnění příběhu o hledání lidské důstojnosti, kterou nemůžeme mít bez lidských práv´. Cenu na slavnostním ceremoniálu převzala představitelka hlavní role, herečka Margarita Breitkreiz.

Letošního ročníku Febiofestu 2017, který se konal především v Multikině CineStar Praha - Anděl, se zúčastnilo aktuálně více než 60 tisíc diváků.

 

Vybrané filmy bylo možné zhlédnout také v CineStaru  Černý Most, jedna projekce se uskutečnila v kině Ponrepo.

 

Slavnostní zahájení včetně úvodního filmu se konalo v Obecním domě, zakončení se odehrálo v CineStaru na Andělu a v přilehlém hotelu andel's, který po tři večery hostil i filmově-gurmánskou sekci Culinary Cinema. Součástí festivalu byl i doprovodný program Febiofest Off.

Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest každoročně podporuje charitativně zaměřené společnosti. Letos se jednalo o neziskovou organizaci Zdravotní klaun, která již od roku 2001 přináší humor a radost hospitalizovaným dětem a geriatrickým pacientům. Festival jí věnuje 11 440 korun, část ze vstupného vybraného na Projekcích charitativního partnerství.

 

 

Vybrané filmy budou moci filmoví fanoušci zhlédnout v rámci Regionálních ozvěn Febiofestu 2017 od 3. - 28. 4. 2017 ve 13 českých městech: Hradec Králové (3. - 5. 4. 2017), Děčín (4. - 6. 4. 2017), Plzeň (5. - 7. 4. 2017), České Budějovice (6. - 8. 4. 2017), Pardubice (10. - 13. 4. 2017), Liberec (11. - 13. 4. 2017), Jihlava (12. - 14. 4. 2017), Chomutov (13. - 15. 4. 2017), Brno (18. - 19. 4. 2017), Olomouc (19. - 21. 4. 2017), Mikulov (21. - 23. 4. 2017), Ostrava (24. - 26. 4. 2017), Zlín (26. - 28. 4. 2017).

 

Trailer vítězného filmu Kamenné srdce:

https://www.dropbox.com/s/qzj0up1at3ythr6/NOV%C3%81%20EVROPA_Heartstone_eng_sub.mp4?dl=0

 

www.febiofest.cz

www.facebook.com/febiofest

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, www.febiofest.cz

 

 

 

 

P. S. 

Ještě pár slov k otázce zrušení části doprovodného programu

(Kamil Spáčil, ředitel festivalu a Fero Fenič, prezident festivalu)

 

Ano, zrušení domluvených prostor, které proběhlo ve chvíli, kdy měl začít program, bylo velmi nepříjemné a zaskočilo nás. Pro příští ročník už budeme vždy počítat i s takovouto nečekanou variantou a budeme mít jistotu, že se to nebude moci opakovat. Vždy budeme mít tajný plán B a budeme počítat se vším, i s tím, co se zdá neuvěřitelně nepravděpodobné.

 

Zalíbil se nám industriální prostor Radlické kulturní sportovny. Dávno předem bylo vše domluveno a zajištěno. Ale informace, kterou jsme dostali pár hodin před začátkem připraveného programu uvádějící, že prostor nevyhovuje bezpečnostním podmínkám, byla dost neuvěřitelná. Je možné uvažovat o všech možných důvodech tohoto rozhodnutí, ale je třeba mít na mysli, že v té době se na Praze 5 odkud zákaz přišel, se jednalo o odvolání Radka Klímy, starosty MČ Prahy 5, a k tomu také týden na to došlo.

 

Fero Fenič: „Těší mě, že konečně umění ovlivňuje politiku. A ne naopak. Že má Febiofest až takový význam jsem nečekal. Samozřejmě příští rok hudební festival bude. Patří už k Febiofestu. Patří k nejnavštěvovanějším akcím Febiofestu a je také vždy jako první zcela vyprodán už předem.“