MFF Praha - Febiofest 2017 aneb Byznysmeni z Východu/ Eastern Business

03.04.2017 14:49


 

Multiplex CineStar Anděl – Praha

23. -  31. 3.  2017

 

24. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest, kde jsme zhlédli  nejlepší a nejnovější filmy z celého světa, kvalitní projekce a slavné hosty, už skončil v Praze. Ozvěny přehlídky Febiofestu budou pokračovat ve 13 dalších městech, končí 28. 4. 2017 ve Zlíně.

 

Sekce Ozvěny Balkánu nabídla filmy, kde samotní hrdinové i jednotlivé lokace nejsou umělými kulisami a učebnicovými hlavními charaktery. Naopak se jedná o skutečná místa a opravdové lidi. Jedna z klasických sekcí Febiofestu je totiž zaměřena na region, ve kterém se mísí osobitý humor, rázovitá hudba, sociální dramata současnosti, ale i stále živé vzpomínky na události z konfliktů, které zanechaly v místních lidech a v samotné krajině dosud nezhojené rány. A každý se s nimi vyrovnává svým jedinečným způsobem…

 

V rámci této sekce jsme zhlédli rumunský film Byznysmeni z Východu

 

Tohle je sice Evropa - ale ta východní.“ Dva přátelé bez peněz a výhledu na změnu této situace se vydávají na dobrodružnou, vyčerpávající a typicky ‘východní’ cestu k získání prostředků ke splnění svých snů. Jejich snažení provází břitký humor ukotvený v místních reáliích a svěží nadhled, který nikdy neopouští své hrdiny pachtící se za štěstím. Citlivě komponovaná absurdní komedie o (ab)normálním světě.

(oficiální anotace)

 

Co uděláme, když se ženit chceme a peníze ani práci nemáme…

Snímek začíná ve zpustošeném městečku v Rumunsku. Seznámíme se s prvním hrdinou filmu, s takovým, jakoby se zmítal neustále někde jinde než na svých nohou na zemi, a který umí (ve sboru) zpívat. Shání kšeft, aby si našetřil peníze na sňatek s milovanou ženou. A tak  přitom ještě prodává, co mu doma zbylo…(moped). Po vskutku parádní hospodské rvačce se dá dohromady s tlouštíkem (druhý hrdina filmu), jemuž to však docela myslí (obchodně).

 

Je zle, ale bude ještě hůř

Jde tedy o kšeft, kdy se musí zajistit ještě spousta věcí, jako jsou doklady, cestování vlakem,  a kdy vidíme, že ve zdevastované krajině ještě jakž tak lze něco dokázat…kdyby nebylo korupce, vlakových zlodějů či cigaret a  alkoholu. A ten tu kape i do očí…

 

Oloupeni, víru však neztrácíme

Cestou oba hrdinové jsou oba oloupeni, poté se stanou svědky a účastníky volební kampaně, které se zúčastní za flašku alkoholu, přestože spíše potřebují peníze na cestu.

 

Jak to nakonec dopadne, nemůžeme moc prozradit.  V každém případě se seznámíme s adepty na maraton, s pracovníky na dezinfekci ptačí chřipky či jinými figurkami, které jsou ve hře.    

 

 

 

 

 

 

 

 

Kdo nakonec všechny přechytračí? A co s penězi uděláme?  

Nechme se překvapit, a pokud nám nevadí ani krutý humor  některých protagonistů, kteří si se vším vědí rady, ani krutá, ba surová  realita jejich proživších dní, pak ke zhlédnutí vřele doporučujeme.  

 

 

 

Titul: Byznysmeni z Východu

Anglicky:  Eastern Business

Rumunsky: Afacerea Est

Země původu:  Rumunsko / Litva / Moldavsko

Rok výroby:  2016

Režie:  Igor Cobileanski

Hrají:  Ion Sapdaru, Constantin Puscasu, Daniel Busuioc

Scénář: Igor Cobileanski

Kamera: Feliksas Abrukauskas

Střih: Razvan Ilinca, Eugen Kelemen

Hudba: Liviu Elekes

Producent: Iuliana Tarnovetchi, Dagne Vildžiunaite

Distributor: Antipode Sales

 

Stopáž  filmu:  84 minut

Formát filmu:  2k digital

Původní znění: rumunsky, rusky

Titulky: anglické, české

Žánr: komedie / drama

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=OlDFNIwH7eA

www.febiofest.cz
www.facebook.com/febiofest

 

 

 

Hodnocení:  60 %

Ing. Olga Koníčková, Febiofest

Foto: © Ing. Olga Koníčková, Febiofest