Mezinárodní výstava INSITA PRAHA 2021 aneb naivní umění není vůbec naivní, ví své…

15.11.2021 17:11

 

INSITA PRAHA 2021

Mezinárodní výstava

2. 11. – 2. 12. 2021

Galerie LAPIDARIUM

 

 

Galerie Lapidárium je opravdu mimořádný a unikátní pražský výstavní prostor, který je zabydlen skutečnými originály působivých a cenných barokních soch. Stěny prostorného sloupového sálu navíc zdobí až do dnešní doby zachované, dobové – tedy barokní - nástěnné malby…

 

 

Galerie Lapidárium, ale není – jak by se mohlo zdát – jen důstojným pantheonem odložené barokní krásy dýchající strnulostí staletí. V Galerii Lapidárium se současně, nezaměnitelný kolorit minulosti, snoubí s nejaktuálnější současností. Výstavy, které se zde konají pod „dohledem a patronací“ reliktů dávného umu mistrů sochařů, velice pohodově souznějí s uměním moderním a současným. A nelze říci, že by se to prolnutí věků projevovalo nějak negativně. Naopak, nabízí návštěvníkovi přínosný dialog.

 

 

Malá vsuvka o pojmu - lapidárium

 

Lapidárium je název objektu, odvozený od latinského lapis, čili kámen a slouží jako shromaždiště kamenných památek či jejich dochovaných částí.

První lapidária vznikla, už když se hroutila Říše římská a barbaři plenili sídla Římanů na územích, odkud vyháněli rozpínavou římskou moc.

Roli dokumentu dávných dob a historie daného místa však získala lapidária až v renesanci. Soustřeďovaly se v nich - na jedno místo (in situ = na místě) - zbytky dávných uměleckých objektů a staveb. Od poloviny 18. st., v době osvícenské, pak už do lapidárií mířily všechny cenné artefakty, určené k uchování a k bezpečnému uložení. Ovšem ale také třeba k odklizení z očí, když právě nevyhovovaly dané době a momentálně platným idejím. Skrýš v lapidáriích nacházely také různé archeologické objevy. Lapidária se tak stala přirozeným vývojem „depozitáři“ oficiálních institucí muzeálního či uměleckého zaměření.

 

 

Insita Praha 2021

 

Vše výše uvedené platí samozřejmě i o Lapidáriu v Rámové ulici, které plným jménem nazývá Galerie Lapidárium. Jen s tím rozdílem, že tohle lapidárium nabízí ještě něco navíc. Výstavy uprostřed výstavy. Tou nejnovější je Insita Praha 2021.  

Hlavní organizátorka celé akce Alexandra Dětinská, která nás na zahájení výstavy osobně pozvala, ve spolupráci s vedením Galerie Lapidárium, galeristkou Světlanou Kalouskovou k 1. ročníku výstavy INSITA PRAHA 2021 uvádějí:

 

 

INSITA PRAHA 2021, je prvním ročníkem mezinárodní prodejní výstavy naivního umění, umění brut a outsider umění. Vystaveno je téměř stovka děl 36 umělců z celého světa. Nechybí mezi nimi například ani obrazy čerstvé vítězky Hlavní ceny 4. ročníku NAIVA BRATISLAVA 2021, finské malířky Kikky Nyrén.

 

 

Cílem výstavy je představit české veřejnosti umělce tvořící naivní, brut nebo outsider umění, tedy autory bez výtvarného akademického vzdělání, kteří tvoří s jednoduchostí, autenticitou, svobodou, čistotou a spontaneitou.

 

 

Při zahájení to bylo navíc podbarveno příhodně zvolenými skladbami, mezi nimiž nechyběla také proslulá, rozverná Humoreska mistra Antonína Dvořáka v podání špičkových hudebníků.   

 

 

 „Milovníkům naivního umění pojmenování naší výstavy možná připomene mezinárodně uznávané (již neexistující) bratislavské trienále. Rádi bychom na jeho odkaz navázali i v České republice. Jsme rádi, že INSITA PRAHA 2021 zahajuje novou tradici mezinárodního sdílení a spolupráce malířů i pořadatelů ve světě naivního umění.“

 

 

Text: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček 

 

INSITA PRAHA 2021

Mezinárodní výstava

2. 11. – 2. 12. 2021

Galerie LAPIDARIUM

Rámová 6, 11000 Praha 1 – Staré město

Tel.: +420 602 298 550

https://www.barok.cz

Vstupné zdarma

Výstava je prodejní

Výstavu pořádá

Spolek MoNaIV z. s., zastoupený Alexandrou Dětinskou, naivní malířkou a ředitelkou výstavy Insita Praha, ve spolupráci s Galerii Lapidárium - Světlanou Kalouskovou

 

 

Účastníci 1. ročníku mezinárodní výstavy INSITA PRAHA 2021:

 

  • ČR: Alexandra Dětinská, Dušan Chaloupka, Jana Chroustová, Jan Keschke Maschke, František Pavlica, Sylva Prchlíková, Jiří Vidlák, Martina Charvátová (arteterapie), Roman Novák (art brut), Ota Prouza (outsider art), Michal Tancoš (outsider art) a Ludvík Farkaš (outsider art)
  • Dánsko: Krystyna Svendsen
  • Finsko: Marja-Muusa Hämäläinen a Kikka Nyrén
  • Francie: Odile Bron
  • Irsko: Thea-Iren Dalton
  • Itálie: Paolo Laconi, Alexia Molino, Rafael Leon (Alida Mancini) a Guido Vedovato
  • Izrael: Noemi Eshet-Rosenzweig a Yudit Yitzhaki
  • Polsko: Barbara Józefowicz, Anna Tengli-Truchel a Lidia Wiewiórowska
  • Portugalsko: Fernanda Azevedo
  • Slovensko: Mária Magdaléna Dadejová, Tatiana Homolayová-Hanzelová, František Hubert, Rado Jarábek, Eva Liptáková,  Adžana Modlitbová, Iveta Takáczová, Monika Vozárová a Roman Lazar (art brut)