Městská plovárna Louka ve Znojmě aneb bylo léto horké léto, léto, jak má být…

02.08.2018 11:50

Znojmo - 21. 8. 2017

 

 

Městská plovárna Louka se nachází v atraktivním prostředí, vedle Louckého kláštera, v jižní části Znojma. Hlavní vstup je z Melkusovy ulice. Kapacita plovárny je 2450 návštěvníků. A je to nádhera. Rozlohou, řešením i nabídkou atrakcí. Čtyři bazény s protiskluzovou plochou, rozsáhlá travnatá odpočinková zóna s výhledem na Loucký klášter a sytě zelený trávník…

 

Myslí se tu na všechny

Stanice autobusu je u vchodu. Jezdí tam městské linky č. 802, 804 a 805. A protože se ve Znojmě se jezdí i na kole, u vstupu je dostatečná úschovna kol. A protože se Znojmem trvale valí kolony aut, je kus dál i parkoviště pro 243 aut. A co je zvlášť příjemné, obé je zdarma.

 

Do areálu se vstupuje moderně

Se vstupenkou zasunutou do turniketu. První dojem? Vlevo lačně zíráme na vodní plochy a atrakce, vpravo procházíme podloubím, kde najdeme toalety, čisté, moderní, sprchy decentní a udržované, nechybí pro případ nouze ošetřovna, jsou tu šatny i nezbytné občerstvení.

 

 

A když se převlečete do plavek, vyjdete ze šaten, jste lapeni

Na výběr jsou tu 3 bazény a dětské brouzdaliště. Tvoří systém z nerezového plechu.

Za vodním světem je zelená louka. 20 000 m² zatravněné plochy k opalování, odpočinku i hrám. Označuje se jako odpočinková zóna. Zelená. To je důležité. I ve vedru a v suchu je zelená. Zjistili jsme, že trávník se pečlivě kropí tak, aby byl stále zelený a hebký. A je.

 

 

 

 

 

 

 

Součástí areálu jsou sportoviště.

 

Hřiště pro plážový volejbal, víceúčelové hřiště pro míčové hry, hřiště pro streetball, stoly pro stolní tenis, dětské hřiště s prolézačkami a pískovištěm.

 

Hřiště a stoly pro stolní tenis včetně vybavení (sítí, míčů, pálek) jsou návštěvníkům k dispozici za poplatek v půjčovně. Hřiště na plážový volejbal má 324 m². Hřiště na streetball 144 m² a hřiště na nohejbal i volejbal 324 m². Dokonce ani na pískovišti se tu netroškaří - jeho plocha činí 128 m².

 

Návštěvníci nejen sportují, ale také se sluní. Zpravidla skromně na ručníku, ale není problém zápůjčky lehátka (50 Kč na den a s vratnou zálohou 250 Kč). Louka je opravdu velká, a tak lze najít i klidné místo v tichu umělých terénních vln. Do konce i stín tu mají. Skýtá ho borový hájek v blízkosti dětského hřiště a nafukovacího bazénku, po jehož hladině se mohou děti projíždět třeba i na lodičkách. Dospěláci zase mohou volit třeba stále oblíbenější pétanque.

 

K odpočinku patří i krmě

Kromě zmíněného bufetu u vchodu a druhého na jiném místě, aby se netvořily zbytečné fronty, k louce přiléhá restaurace s možností posedět. A smírem mezi kuřáky a nekuřáky. Zahrádka je kuřácká, interiér ne. A protože děti u vody moc nejedí, je na dohled strávníků pískoviště s průlezkami. A ještě něco, restaurace s kuželnou je v provozu celoročně… 

 

Samaritánská radost - pítka

Jsou v areálu tři a napít se z nich může každý, zdarma a co hrdlo ráčí. Voda je na knoflík a přiměřeně chladná. I když, ano, svůdné vínko, jsme přece ve Znojmě, anebo pivko té zdravotně nejpreferovanější kapalině vodě dost výrazně konkuruje…

 

Celý komplex včetně služeb je bezbariérový

Opravdu jsme nenašli schod. Což jsme s naším kolenním handicapem, v té době dost akutním, vítali, ač zatím ještě nevozíčkáři. Pro ně tu mají i vyhrazenou skluzavku, na níž milovníku žuchání do vody pomohou plavčíci. Sami jsme to na vlastní oči neviděli, ale věřit se tomu dá.

 

Plavčíci a plavčice

Plavčíků, bdělých, akčních a švarných, jsme se nedopočítali. Vyčetli jsme, že mají jako podmínku působení atest záchranáře i zdravotníka. A mimo to školení, no spíš polovojenské cvičení, co dělat, kdyby…To dokonce probíhá každý týden. Aby se koordinace a specializace mančaftu neustále prohlubovala. Ale nemalujme čerty na zeď. Raději si užívejme.

 

Vezměme to od vody

Voda v bazénech je čistá a hygienicky nezávadná, cirkuluje nepřetržitě přes úpravny vody, je ohřívaná soláry a tepelnými čerpadly na 26 °C. Takže příjemně chladivá, zejména za horka. Jak jsme vyčetli, chladí se v žáru dne tak, že se při praní filtrů dopouští voda čerstvá.

 

 

 

 

Bazény

Jsou přístupné nerezovými brodítky se sprchami. U bazénů je i plocha s vodními fontánami, (40 trysek). A na dlážděné bazénové plato vstup povolen jen v plavkách.

 

Rekreační bazén má velikost 50×25 metrů a hloubku 1,8 metru  (3,8 metru v místě skokanských můstků). Nabízí 3 dráhy (50 metrů), ostrov s proudovým kanálem, vodní atrakce a 3 skokanské můstky (výška 1-3 metry).

 

 

 

 

 

Plavcům je určen bazén o délce 25 metrů s 8 drahami. Velkému rekreačnímu bazénu dominují nádherné vyhlídkové mosty. Vyhlídka diváků je lákavá, vyhlídka plavčíků je praktická a uklidňující. Už proto, že máte před sebou uvnitř rekreačního bazénu řadu fajnových vychytávek. Tak předně to je ´divoká řeka´. A je fakt divoká. Proud vás čapne a unáší … Naštěstí jen pořád dokola a v rytmických intervalech se střídá řeka divoká s línou. Labužníci tu mají i kotel s masážními tryskami.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bazény mají různou hloubku, tak se nemusí plavat do utopení či viset na madle. A když na vás padne únava, lze padnout na - po okraji bazénu - rozmístěná dřevěná odpočinková lehátka. Je jich dost, místo se najde. Voda láká, tak dlouho lenošit nejde.

 

 

 

 

 

 

 

Jeden z bazénů má ´vstup´, spíše ´všup´ tobogánem. Nabízí i strmou skluzavku a naopak skluzavku dětskou. Je to ale taková malá divočina. Má proto i extra dozor plavčíků.

Bazén pro neplavce (12×12 metrů) má hloubku 1 metru a dojezdy skluzavek a tobogánu.

Blízko u dojezdovému bazénu je brodítko s dětskou skluzavkou, vodním hříbkem a ježkem.Děti vítají i skákací vodní houpačku. Brouzdaliště má průměr 10 metrů a hloubku 15 – 25 centimetrů.

Zajímavé je, že atrakce mají program a po 10 minutách se na 10 minut vypnou a zase zapnou.

 

Noční koupání, to je věc!

Koupání stojí na den a osobu v základní sazbě 90 Kč. Otevírá se v 10.00 a končí ve 20.00 hodin. Od 20.30 hodin ale začíná zvláštní zážitek - noční koupání. To jsme neabsolvovali, balili jsme k návratu domů. Noční koupání vyjde na 65 Kč za osobu a večer. A provozováno je až do 22.30 hodin.

 

 

 

Co jsme ještě ve Znojmě objevili?

Příštím článkem se zas vrátíme k našemu, takříkajíc pracovnímu putování Znojmem. V hledáčku našeho aparátu totiž nechyběla samozřejmě ani znojemská architektura. Nejen ta historická, ale i ta více méně moderní. A pár klenotů nám neuniklo…

 

 

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková