Mene Tekel 2015: 9. ročník mezinárodního projektu proti totalitě, pro paměť národa aneb svoboda je právo kdykoliv se vydat na cestu

27.02.2015 16:23

Ambit kláštera u Panny Marie Sněžné – Praha

23. 2. - 1. 3. 2015

 

Hlavní téma: Rodina v době nesvobody

 

V pondělí 23. 2. 2015 jsme uskutečnili vernisáž 7-dílného výstavního projektu Rodina v době nesvobody, poté v 15.00 hodin proběhlo v překrásných prostorách Ambitu kláštera u Panny Marie Sněžné  slavnostní zahájení 9. ročníku festivalu a ve 21.00 hodin následovala  hudební přehlídka „Rockem proti totalitě“/ Blue Rocket + ZZ TOP Recycler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Následující program se konal:

•úterý 24. 2. 20150

Den pro Estonsko — projekce dokumentu Gulag 113

Hudební přehlídka „Rockem proti totalitě“ — Znouzectnost

 

•středa 25. 2015

mezinárodní konference Rodina v době nesvobody

Salto Mortale — česká premiéra za účasti autorky filmu Anabely Žigové

 hudební přehlídka „Rockem proti totalitě“ — Tony Ducháček &Garage

 

* čtvrtek 26. 2. 2015

Svobodná Čína: Odvaha věřit — promítání filmu za osobní účasti komentátora filmu Davida Kilgoura

hudební přehlídka „Rockem proti totalitě“ — Rolling Stones Revival Prague

 

•pátek 27. 2. 2015

Svědectví dcer politických vězňů

slavnostní předání cen Rytíř/Dáma české kultury

 představení Naši furianti

hudební přehlídka „Rockem proti totalitě“ — Professor

 

•sobota 28. 2.2015

14.00 hodin rekonstrukce procesu s manželi Hlachovými

19:30 závěr hudební přehlídky „Rockem proti totalitě“ — Xl. CIMRFEST: Folimanka Blues + MCH Band + Fanka Gang

 

•neděle 1. 3. 2015

14.00 hodin ekumenická bohoslužba za popravené, umučené a zemřelé politické vězně — tradiční završení festivalu Mene Tekel

 

Sedm dílů výstavy

Výstava Rodina v době nesvobody v ambitu Panny Marie Sněžné potrvá do 5. března 2015.  Máme otevřeno denně 10.00—18.00 hod. Vstup zdarma!

 

I.

 

  • Muž, který přecenil českou duši

Výstavu připravilo sdružení Paměť, autory jsou Luděk Navara a Miroslav Kasáček

 

Výstava o Josefu Bryksovi ukázala život i smrt tohoto odvážného důstojníka, který se stal zajatcem dvou totalitních režimů. Za extrémně nebezpečného ho považovali jak nacisté, tak komunisté.

Letec Josef Bryks je výjimečnou postavou českých dějin především kvůli své odvaze a  nezlomnosti. V roce 1941 byl sestřelen německým leteckým esem Adolfem Gallandem nad Francií. Opakovaně se pokoušel o útěk z německého zajetí, účastnil se i legendárního Velkého útěku, který proslavil stejnojmenný americký film. Pod různými identitami se mu podařilo unikat gestapu, zapojil se i do pomoci povstalcům ve Varšavském ghettu. Mnohokrát byl dopaden, bit a mučen.   Po válce vznikl v Británii film Srdce v zajetí inspirovaný jeho útěkem z lágru v bečce na močůvku.

Po  komunistickém převratu v únoru 1948 byl uvězněn a na svobodu se už nedostal. Zemřel v roce 1957 v Jáchymově, bylo mu pouhých 41 let. In memoriam byl povýšen do hodnosti brigádního generála, vyznamenán byl Řádem Bílého lva vojenské skupiny II. třídy.

 

Přestože Bryksův příběh je už dnes poměrně známý, výstava přináší zcela nové, nikdy nepublikované fotografie a dokumenty. Především ukazuje jeho deník, který si vedl při své cestě do Francie, aby se zapojil do boje proti nacistům. Deník názorně ukazuje, jak silné bylo odhodlání těch, kteří vyrazili bojovat proti Hitlerovi ze své okupované vlasti.

 

II.

  • Estonsko: Masové deportace v roce 1941

Výstava sestavil Estonský státní archiv a muzeum okupace. Zapůjčena byla s laskavým svolením Estonským muzeem okupace.

23. srpna 1939 podepsal Svaz sovětských socialistických republik a nacistické Německo pakt o neútočení. Součástí smlouvy byl i tajný protokol o rozdělení východní Evropy, ve kterém Estonsko připadlo do  sféry sovětského vlivu. O měsíc později si na Estonsku Sovětský svaz vynutil smlouvu o vzájemné pomoci, která umožnila stavbu sovětských vojenských základen na Estonském území. Důsledkem toho dorazilo do  Estonska 283 tanků, 54 obrněných vozidel, 2040 ostatních vozidel a  14 037 příslušníků sovětského vojenského personálu. Založili základny na  ostrovech Saaremaa, Hiiumaa, a v regionech Haapsalu a Paldiski.

Zatýkání a záhadná mizení začala v roce 1941. Bezpečnostní agentury zajaly tisíce lidí a již v červnu 1941 byly vojenskými soudy vyneseny tresty smrti, mnozí lidé byli popraveni bez řádného soudu. Nejvíce obětí bylo mezi politickými vůdci Estonské republiky, a to bez ohledu na národnost.

První rok sovětské represe vyvrcholil deportací 14. června 1941. Tisíce rodin, mezi nimiž byly děti, starci i těhotné ženy, byly deportovány na  Sibiř. Ti, kteří unikli červnové deportaci, byli zadrženi později během pravidelných represí.

 

  • III.
  • Dějiny Pomocných technických praporů/Spolupořadatelé město Brandýs nad Labem, PTP ČR, Ústav pro studium totalitních režimů

Odborný garant PhDr. Milan Bárta

 

Výstava připomněla základní rámec fungování Pomocných technických praporů (PTP) z  let 1950—1954 v rámci širšího historického kontextu. Představuje PTP nejen jako specifické vojenské útvary pro politicky nespolehlivé občany (služba beze zbraně), ale rovněž jako nástroj perzekuce komunistického režimu.

 

IV.

  • Stopy totality

Výstavu připravil spolek Zapomenutí.

Výstava Stopy totality představila několik panelů z motivační výstavy dlouhodobého společensko-vědního vzdělávacího projektu. Účastníci projektu (žáci a studenti českých škol ve věku od 12 do 21 let) samostatně pátrají po příbězích ze své lokality, příbězích dosud neznámých lidí postižených během padesátých let z důvodů nevhodného původu, odmítnutí vstupu do KSČ, JZD aj., nebo v rámci Akce K zaměřené proti klášterům.

Své bádání prezentují ve společných autorských výstupech (panely, weby, texty)… Některé rozhovory s pamětníky i  postoje a popis projektu studentů jsou zachyceny na prezentacích a  videích a účastníci tak zprostředkovávají své přímé setkání s pamětníky mladším žákům. Zpracovanou metodiku a výstupy studentských prací i  s odbornou dokumentací dále mohou využívat školy mj. díky webu www.stopytotality.org pro zapojení do školního vzdělávacího plánu. Novinky mohou prezentovat také na studentském blogu.

Projekt Stopy totality je projektem spolku Zapomenutí a byl podpořen ze zdrojů ESF OPVK MŠMT a Ministerstvem kultury.

 

V.

Pravdivost — Soucit — Snášenlivost v umění (Art of Zhen, Shan, Ren)

Mezinárodní výstava obrazů je neobyčejně dojímavou, hlubokou a inspirující výstavou zachycující jak vnitřní duchovní svět, tak vnější lidskou tragédii, odehrávající se v dnešní Číně. Realistické olejomalby a čínské akvarely od většinou čínských exilových umělců poskytují unikátní náhled do  duchovní praxe Falun Gong, zvané také Falun Dafa, jakožto i do prostředí krutého pronásledování praktikujících Falun Dafa totalitním čínským režimem. Tisíce a tisíce příznivců této duchovní disciplíny jsou v Číně mučeny ve snaze je takzvaně „převychovat” jen z důvodu jejich víry.

Část výstavy, která jako celek již byla prezentována ve více než 200 městech/40 zemích, dokumentuje skutečné příběhy praktikujících Falun Gongu a  jejich rodin, způsobené pronásledováním čínskou komunistickou stranou. Někteří umělci tímto pronásledováním sami prošli a zachytili na obrazech své vlastní příběhy. Mezi umělci najdeme jména Prof. Kunlun Zhang, Xiaoping Chen, Dr. Xiqiang Dong, Kathy Gillis a další.

Připravilo Celosvětové centrum Falun Dafa Artists, za ČR zastoupené Kateřinou Kudláčkovou.

 

VI.

 

  • Maminko, na slovíčko/Životní podmínky svobodných matek v období takzvané normalizace.

Připravil: Ústav pro studium totalitních režimů.

Autorka výstavy: Šárka Rámišová

 

Výstava se snaží přiblížit životní úroveň svobodných matek v Československu v období silného populačního nárůstu.

Na  12 panelech jsou nastíněny životní podmínky a společenský status, které žena samoživitelka v socialistické době měla. Výstava si kladlaza  cíl nastínit hlavní otázky, které si musela svobodná matka klást, a  problémy, které musela řešit v okamžiku, když se rozhodla vychovávat své dítě sama bez otce. Tudíž pouze s podporou státu a své rodiny.

 

Zdroj: Odborná dobová literatura, archiv Státní populační komise, Komise pro otázky životní úrovně, Ministerstva zdravotnictví, odborná literatura k sociálním dějinám.

Fotografie: ČTK, Archiv Národního muzea, Sbírka Oddělení novodobých českých dějin Národního muzea, Soukromý archiv autorky

 

Šárka Rámišová vystudovala obor Kulturní historie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. V současné době pracuje jako kurátorka v Národním muzeu.

 

VII.

  • Rodina v době svobody/nesvobody

Vybrané práce účastníků výtvarné soutěže základních uměleckých škol v oborech volná tvorba a fotografie. Spolupracovali Ivana Rakoušová, Miroslav Lédl, Josef Kobra Kučera, Daniela Řeřichová a pedagogové výtvarné výchovy. Oceněná díla, vyhodnocená odbornou porotou, symbolizují hlavní záměr projektu MT směrem ke vzdělávání a poznávání historie v nejširších společenských souvislostech.

Vyhodnocení výtvarné soutěže a předání cen vítězům. Ceny předává MgA. Eliška Kaplicky Fuchsová, předsedkyně Výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy ZHMP.

A co nás ještě čeká? Když si připomínáme utrpení ostatních...

  • sobota 28. února 2015

 

Patron dne Ing. František Šedivý, místopředseda KPV ČR  

14.00 hod. Porotní síň Vrchního soudu na Pankráci, Praha 4/ pod záštitou JUDr. Jaroslava Bureše, předsedy Vrchního soudu v Praze

 

Rekonstrukce procesu s manželi Hlachovými

Písecká soudkyně Olga Hlachová a její manžel lékař Jan Hlach pomohli v roce 1949 národně socialistickému poslanci Uhlířovi k útěku za hranice. Brzy poté byli oba zatčeni a odsouzeni k mnohaletým trestům. Tři malé děti zůstaly bez rodičů, matka byla propuštěna až po dlouhých deseti letech.

 

Závěrečný seminář studentů Právnické fakulty Univerzity Karlovy v odborné gesci děkana Právnické fakulty UK Prof. JUDr. Jana Kuklíka.

Scénář a režie Mgr. Jan Řeřicha

Odborná spolupráce PhDr. Alena Šimánková, PhDr. Aleš Kýr a Alena Kafková.

Asistence Tereza Stará, Mgr. Ivana Bláhová a Mgr. Lukáš Blažek.

 

Vystupují studenti PF UK: Daniel Vaculík, Daniel Burda, Alena Sojková, Vítězslav Traurig, Albert Kayed, Dominik Macek, Jan Formánek, Martin Šifta, Jiří Černý, Martin Pata, Michal Kropáč, Daniela Němečková, Alena Páralová, Zuzana Mazánková, Ondřej Kučera, Radka Dubšíková, Veronika Hourová, Milan Šimandl, Alžběta Kubitová, Alžběta Slezáková, Nikola Pluhařová, Ivana Bláhová, Adam Csukás, Tereza Stará, Alena Frantalová, Lukáš Blažek. 

 

S použitím fondů Národního archivu, Archivu bezpečnostních složek, Vězeňské služby a vzpomínek přímých účastníků a členů jejich rodin.

 

16.30 hod. Vestibul pankrácké vazební věznice

Slavnostní odhalení pamětní desky obětem nacistické a komunistické totality/pod záštitou ředitele Věznice Praha Pankrác plk. Mgr. Vladana Havránka a za účasti významných představitelů českého státu.

 

19.30 hod. Hudební klub Vagon, Národní třída 25, Praha 1

Závěr hudební přehlídky „Rockem proti totalitě“. Součástí programu je videoklip a výstava na podporu lidských práv.

 

Xl. CIMRFEST: Folimanka Blues + MCH Band + Fanka Gang

•Kultovní festival Cimrfest se koná na památku skvělého bubeníka Zdeňka Cimmermana vždy 28. Února v klubu Vagon.

•Folimanka Blues je rocková kapela, kterou před více než 20 lety založil Ladislav Jakl. FB hraje dramatický rock plný emocí, pro který je někdy používán i  termín rockový šanson, ovšem pořádně ostrý a tvrdý. FB hraje v mezinárodní sestavě muzikantů, sesbíraných od západu Čech až po východ Slovenska. Vydala 4 CD a koncertovala nejen po celém Česku, ale i  v dalších pěti zemích.

•MCH Band: Mikoláš Chadima je zpěvák, saxofonista a multiinstrumentalista. Od roku 1975 byl členem skupiny Elektrobus, která byla inspirována Frankem Zappou. V roce 1976 se stal členem skupiny Extempore. Od 80. let hraje se skupinou MCH Band. Zhudebnil hodně textů od Ivana Wernische.

•Fanka Gang je hořovicko-berounsko-pražská kapelka hrající crossover s prvky hfunky, rocku a beatu.

 

  • Neděle 1. března 2015

 

Patron dne MUDr. Naděžda Kavalírová, předsedkyně KPV ČR 

14.00  hod. Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha, Pražský hrad, Praha 1

Tradiční završení festivalu Mene Tekel — ekumenická bohoslužba za popravené, umučené a zemřelé politické vězně/připraveno ve spolupráci s Ekumenickou radou církví, Arcibiskupstvím pražským, Konfederací politických vězňů ČR, Katedrálním sborem a jeho sólisty.

Bohoslužbě bude předsedat kardinál Dominik Duka OP společně s Mgr. Joelem Rumlem a ThDr. Tomášem Buttou, ThD. Zúčastní se  biskup Jednoty bratrské ThMgr. Jan Klas a biskup Slezské církve evangelické a.v. Mgr. Jan Waclawek.

 

Kázání přednese Prof. PhDr. Petr Piťha, CSc., dr. h. c. 

Skladbu bohoslužby připravil arcibiskupský ceremoniář, jáhen Vojtěch Mátl.

Hudební dramaturgie MgA. Josef Kšica a MgA. Jan Steyer.

Zazní fanfáry v podání Pražských katedrálních žesťů. Účinkují: Vladislav Kozderka a Josef Zámečník — trubky, Josef Kšica varhany, přednes žalmu katedrální kantor — Jakub Hrubý, varhanní Postludium — Josef Kšica — varhany.

Vystoupí Smíšený sbor ČVUT se sólisty. Klávesy: Drahoslav Gric, bicí: Jan Linhart.

Přímluvy a poděkování pronesou za KPV ČR MUDr. Naděžda Kavalírová, Ing. František Šedivý a pan Leo Žídek.

Režijní a scenáristická spolupráce Mgr. Jan Řeřicha

 

Matěj Prokop 

Zvláštní cena za prostorové vyjádření na dané téma – Rodina v nesvobodě

ZUŠ Ilji Hurníka, Praha 2, Slezská, vyučující Mg.A. Blanka Nováková

 

www.menetekel.cz

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková