Martina Štochlová, Kristýna Vraná: Čaj o páté aneb Venuše (či Venouš?) jako pubertální kluk

28.04.2016 11:09

Galerie AVU – Praha

26. 4. – 5. 5. 2016

 

 

 

Na vernisáži výstavy ´Čaj o páté´  jsme zhlédli práce dvou autorek, Martiny Štochlové a Kristýny Vrané. Obě dosud na AVU studují a tak zde představují své poslední práce.  Expozice hřejivé textilní instalace Martiny Štochlové byla doplněna kolem desítky velkoformátových akrylových obrazů mužských aktů (na www.www-kulturaok-eu.cz je však nepovažujeme za příliš koukatelné z  důvodu modelů, kterými  jsou hubení a vyzáblí pubertální kluci... z nichž čiší spíš lhostejnost a chlad než klid… ale jinak je autorčin nápad  co se týče aktů skvělý).  

 

 „Výstava odráží ženský pohled Martiny Štochlové a Kristýny Vrané. První se v poslední době věnuje textilní tvorbě a druhá malbě mladých mužských aktů.

 

Obě studentky AVU pojaly prostor galerie jako interiér, z kterého čpí něco domáckého, příjemného a snad i bezpečného. Veřejně zpřístupnily vlastní soukromé budoáry, a tím stvořily místo intimních prožitků.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Série obrazů mladých mužských aktů nazvaná Venus As a Boy v podání Kristýny Vrané (na foto vlevo dole) reaguje na exponovanost ženského aktu v historii umění i v současnosti a nabízí pro změnu mužský akt v pasivní a svůdné ležící poloze. Téma se dotýká genderových rolí a toho, kým muži chtějí být a jak je chtějí vidět ženy.

 

 

 

 

 

 

Tvorba Martiny Štochlové  (na foto vpravo) je již několik let inspirována zážitky ze zahraničních cest (Indie, Mexiko). Předchozí studium oděvního návrhářství předznamenalo zájem o textil a obojí se propojilo v její zásadní inspirační zdroj, lokální folklór. Vystavené textilní objekty z měkkých materiálů vyzařují teplo domova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čaj o páté je vržen do stínu světového dění. Výstava je záměrně míněna jako únik, bunkr před hurikánem informací, který proniká skrze nás a nepříjemně nás dennodenně pohlcuje.“

 

170 22 Praha 7
U Akademie 4, č. dveří 13

Máme otevřeno: pondělí – pátek: 10.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

https://www.avu.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková