Martin Velíšek: Bruslařky/Skaters aneb jak je těžké býti Velíškem

13.04.2016 11:36

Galerie Litera – Praha

31. 3. – 22. 4. 2016

 

Na vernisáži výstavy ´Bruslařky´, jejichž autorem vystavených kreseb je výtvarník Martin Velíšek (*1968), jsme zpočátku na www.www-kulturaok-eu.cz byli chvíli bezradní, o kterého vlastně Martina Velíška jde. V Galerii Vltavín totiž (ale jiný) Martin Velíšek (*1963) před nedávnem také vystavoval (více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/martin-velisek%3a-babicka%2c-divozenky%2c-lyzari-a-ti-druzi-aneb-jeho-obraz-%c2%b4babicka%c2%b4-je-nejznamejsi/).

 

Jak nám později při zahájení akce vysvětlil Phdr. Vladimír Trojánek (na foto vlevo), nemáme s tím problém jenom my návštěvníci, protože oba výtvarníky – stejného jména- si pleteme stále.  Máme si při stanovení jména svým dětem rozmyslet a dát si sakra pozor, jaká jména jim dáváme,  abychom se nedostali do situace jako např.  zde vystavující Martin Velíšek, který se akce osobně zúčastnil (na foto vpravo).

 

Doporučujeme si přečíst sloupek Martina Velíška (*1968) ´Jeden den v životě – Jak je těžké býti Velíškem´/www.respekt.cz, kde se dočteme, že v celé České republice je 796 Martinů Velíšků…atd.

 

Na výstavě Martina Velíška, který často mění styl a materiál své práce (ale jméno proklatě ne!)  zhlédneme vtipné a absurdní  obrázky - kresby tužkou a gumou na papíře - bruslařek, starších rubensovsky buclatých žen, které mají na sobě jen kulicha a  krasobruslařské botky a nic jiného… Cyklus Bruslařky Martina Velíška (*1968) je výtvarným dialogem s cyklem kreseb Lyžaři Martina Velíška (*1963).

 

(Omlouváme se za zhoršenou kvalitu fotoreprodukce, je lepší výstavu zhlédnout na  vlastní oči, ing. O. K.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak překrásně a výstižně pro Galerii Pecka napsal sám autor Martin Velíšek (*1968) o svých Bruslařkách!

Slovníková definice říká, že brusle jsou pomůckou, umožňující svému nositeli klouzavý pohyb po různorodém povrchu. Nejčastěji po ledu. Neříká však nic o příbězích, které takový druh pohybu nutně generuje. Ty nenajdeme ve slovníku, ale můžeme najít na zamrzlém rybníce. Anebo ještě lépe – na kresbách. Kreslíř se totiž řídí jinými pravidly nežli bruslař. A jeho příběhy s bruslemi tak mají téměř neomezené možnosti. Tak předně může nechat bruslit výhradně ženy. A to bez šatů, zato v kulichu...A pak si vůbec nemusí lámat hlavu s tím, zda ten který příběh není tak trochu  ´bruslením na tenkém ledu´ - tedy absurdním popřením bruslení samotného. Defilé plnoštíhlých žen v bílých lakovaných bruslích dává standardní situace klidně k ledu.

*

Ještě je tu ale jedna rovina příběhu, a to jistý vztah bruslařek k lyžařům. I oni se pohybují klouzavým pohybem za pomoci speciálních pomůcek. I oni mohou být v kreslířově fantazii nazí. Kreslené příběhy bruslařek i lyžařů legitimizují bílý papír. Ba co víc, povyšují jej na prostor. Tmavou linku tužky pak povyšují na děj. Je v tom mnoho úsporného a podstatného zároveň. Ostatně podobným způsobem hovoří zima, mimo jiné, skrze sníh a led…

*

Nejstarší brusle byly vyrobené ze zvířecích kostí a jsou staré 5 tisíc let. Lyže si s nimi, pokud jde o stáří, příliš nezadají. Dlouho byli bruslaři vyzbrojeni jednou či dvěma holemi pro odrážení i udržení stability. Připomíná vám to lyžaře? Záleží jen na úhlu pohledu, zda budeme považovat bruslaře za předchůdce lyžařů či naopak. Nicméně pro pestrost světa  a radost ze života je důležité, že existuje obojí.

 

Martin Velíšek, druhý malíř

akad. mal., Mgr. Martin Velíšek,  Ph.D.

  • * 6. 11. 1968, Athény, Řecko
  • 1989 – 1996: magisterské – Akademie výtvarných umění v Praze  (prof. Bedřich Dlouhý, prof. Miloš Šejn)
  • 1999 – 2003: doktorandské – Akademie výtvarných umění v Praze  (doc. Miroslav Petříček F UK, prof. Zdeněk Beran)
  • 2011-2014: habilitační řízení – Akademie výtvarných umění v Praze
  • 2014: stipendijní pobyt – Wilke-Atelier, Bremerhaven, Německo

 

Praha 8

Karlínské náměstí 13

Máme otevřeno: pondělí – pátek: 11.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

www.literanavratil.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva, www.respekt.cz)

Foto: © Ing. Olga Koníčková


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/martin-velisek-cervena-karkulka-aneb-kdyz-prestavame-byt-lidmi-aniz-o-tom-vime/