Martin Velíšek aneb autorův výtvarný smysl pro absurdní humor Žižkováci milují...

06.12.2017 14:49

Informační centrum Prahy 3/Galerie Toyen - Praha

5. 12. 2017 – 30. 1. 2018

 

 

Na vernisáži výstavy děl  malíře, kreslíře, ilustrátora, fotografa, skláře, sochaře, básníka, herce - Martina Velíška, výstavy charakteristických jeho karikaturních kresbiček (osobností spjatých s Žižkovem – Jan Kubelík,  Gustav Mahler, Franta Sauer, Jaroslav Seifert, Olga Havlová) a maleb byl Martin Velíšek osobně přítomen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Starostka MČ Praha 3 Vladislava Hujová (po hudební vložce) předvánoční akci zahájila jako vždy s úsměvem a představila nám nový kalendář 2018, který je dílem Martina Velíška, jenž je silně spojen s pražskou čtvrtí Žižkov (rovněž s hospodou u Vystřelenýho oka). Starostka rovněž připomenula Žižkovský betlém, umístěný v přízemí Informačního centra Prahy 3, který již čítá 30 figurek a neustále se doplňují další figurky…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář byl na místě pokřtěn, a nebyl však pokřtěn klasicky ani vínem, ani vodou, protože Velíšek silně protestoval, takže Vladislava Hujová novotou vonící kalendář lehounce políbila - k autorově spokojenosti -  aby mu neublížila.

 

 

 

 

Velíškův Kalendář si můžeme zakoupit v IC MČ za 200 Kč. Martin Velíšek je rovněž autorem mnoha plakátů, které se váží ke kulturním událostem na Žižkově jako je např. masopust, vinobraní, pivobraní…a další…závěr vernisáže patřil k ochutnávce obrovského dortu, který se pyšnil jedlým obrázkem (= pozvánce na výstavu) Martina Velíška.

 

 

 

 

Martin Velíšek * 21. 10. 1963 v Duchcově

  • 1983 – 1989: absolvent ateliéru sklářského výtvarnictví na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze
  • po absolvování uměleckých škol v roce 1989 pracuje na volné noze

 

Na své umělecké cestě lemované příkopy, patníky a hrušněmi si umělec vytvořil uměle přirozený osobitý styl, který si sám pojmenoval jako akademický civilistní parealismus. Jak sám říká, je to jeho škatule, je v ní spokojen a s nikým se v ní netlačí.

  • od  1987 volná tvorba skleněných plastik, obrazů a kreseb
  • autor filmové animace a ilustrátor knih - zde se mu otevírá prostor pro jeho specifický smysl pro absurdní humor, který vnáší do svých děl především vyprávěným příběhem

 

  • vystavoval v Paříži, Rouenu, Vídni, Hannoveru, Mnichově, Frankfurtu, New Yorku, Seattlu, Helsinkách, Stockholmu, Oslu, Segovii, Melbourne (National Gallery of Victoria), Mostaru a Varšavě
  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spolupráce na filmech:

´Jaro, Léto, Podzim, Zima´- 1994 (režie Václav Kučera)

´O kouzelném zvonu”- 1998 (režie Aurel Klimt)

´Fimfárum´ - 2001 (režie Aurel Klimt) ´Franta Nebojsa´ - 2002 (režie Aurel Klimt)

´Lajka´ – 2017 (režie Aurel Klimt)

 

Knižní ilustrace:

´Hovnologie´ — 1988 — Machat & Velíšek, vydavatelství Šupita

´Babička´ — 1995 — reprezentativní vydání ´Babičky´ Boženy Němcové, vydavatelství Prostor

´Lyžaři´ — 1996, vydavatelství Argo

´Už jsme doma — 11” — 1996 — vydavatelství Argo

´Calendář 1997´ — 1996 — vydavatelství Print production

 

  • obaly desek a pohlednice hudební skupiny ´Už jsme doma” - 1996
  • řada knižních obálek pro nakladatelství Argo

 

Ocenění:

´Cena umění Labyrint kulturní Revue´ – 1996

Nejhezčí kniha roku – ´Už Jsme Doma – 11´ – 1997 – Cena ministerstva kultury

Český lev – spolupráce Fimfárum Jana Wericha 2002;2006

Ilustrace MF Dnes, Týden

Obálky a ilustrace Argo - Grónské mýty a pověsti

Hospoda U vystřelenýho oka  - v roce 2018 je 25. výročí hospody!

Orwel Farma zvířat

 

130 00 Praha 3 - Vinohrady

Milešovská 846/1
Máme otevřeno:

po, st 9.00 – 19.00  hodin

út, čt, pá 9.00 – 16.00 hodin

Vstup: volný

www.galerietoyen.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/martin-velisek%3a-babicka%2c-divozenky%2c-lyzari-a-ti-druzi-aneb-jeho-obraz-%c2%b4babicka%c2%b4-je-nejznamejsi/

 

O galerii

 

„Městská část Praha 3 se dlouhodobě snaží o podporu umělecké komunity působící na svém území, proto vznikla tato galerie a výstavní prostor, kterým chceme podpořit tvorbu umělců či profesionálních výtvarníků, kteří jsou spojeni s naší městskou částí,"

řekla starostka Vladislava Hujová

Galerie Toyen zahájila svou činnost v roce 2017 v podzemních prostorách činžovního domu na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech. Své jméno dostala po česko-francouzské malířce, jedné z představitelek surrealismu Toyen, vlastním jménem Marii Čermínové (21. září 1902 Praha-Smíchov – 9. listopadu 1980 Paříž), která patří mezi nejvýznamnější a nejsvobodnější tvůrčí osobnosti 20. století a jejíž díla dnes patří mezi nejvyhledávanější české moderní umění. Část svého tvůrčího života prožila zde na Žižkově.

 

Výstavní dramaturgie galerie se zaměřuje zejména na žijící profesionální české autory střední generace, kteří patří v malbě, případně v sochařství, k vrcholům české výtvarné scény. Pravidelně se zde střídá malba, grafika a plastiky.

 

Galerie je zaměřena na prezentaci a výstavy současného českého umění a zajímavých uměleckých projektů. Jejím cílem je mimo jiné představit umělce, kteří mají blízký vztah k městské části Praze 3, a zároveň jejích umění přesahuje hranice naší země. Ve své koncepci se snaží konfrontovat různé názorové polohy současného výtvarného umění a současně nabízí dialog jeho vývoje.