Martin Rajniš: Huť architektury aneb ponořme se do přírody, odkud jsme přišli

29.06.2014 17:32

Centrum současného umění DOX  - Praha

27. 6. – 17. 11. 2014

 

Novinářskou prohlídku výstavy, kterou jsme jednoduše nazvali Martin Rajniš: Huť architektury,  osobně novinářům vtipně okomentoval sám autor výstavy,  vitální pan architekt Martin Rajniš. Pod názvem ´Huť architektury´ se skrývá ateliér, který Martin Rajniš v roce 2012 založil a řediteluje…a jak nám novinářům prozradil, jeho architektonický ateliér je všem zákazníkům otevřený…

 

Výstava představuje průřez tvorbou předního českého architekta Martina Rajniše a jeho ateliéru s důrazem na práce za posledních 12 let.

 

Výstava představuje velkoformátové fotografie realizací, časosběrná videa nebo několikametrové architektonické modely, které byly poprvé představeny na Benátském bienále v roce 2010. Mezi prezentovanými realizacemi najdeme mimo jiné diskutovanou stavbu Poštovny na Sněžce z roku 2007 nebo několik – pro ateliér typických - dřevěných věží hráňové konstrukce sestavených vyskládáním prken (např. rozhlednu Báru u Chrudimi z roku 2009).

 

Součástí expozice je i model rozhledny Doubravka, která by v budoucnu měla stát nad Kyjským rybníkem v Praze – Kyjích. Reálnou ukázku stejného systému strukturální konstrukce z náletových dřevin můžeme vidět na terase Centra DOX, kde pod vedením Martina Rajniše studenti architektury z Prahy, Brna a Liberce postavili konstrukci inspirovanou tvarem sloního hřbetu.

 

Takzvaná ´přirozená architektura´ by podle Martina Rajniše měla být vlídná, obyvatelná, srozumitelná a blízko lidem.

 

Je nutno začít tvořit jinak: místo designu a estetiky se inspirovat hlubokými zákony přírody. Ponořit se do prostředí, do systému, z kterého jsme povstali. Biofilie, láska lidí k přírodě, existuje. Nejen na úrovni vědomého myšlení, ale hluboko v nás jako geneticky předávaná informace. Máme ji v sobě všichni. Stotisíc generací jsme žili v přírodě, pouhých sto nebo dvěstě generací žijeme v civilizaci. V přírodě jsme žili tisíckrát déle a z této doby v nás uvízlo mnohem víc, než se na první pohled zdá. Jsme součástí přírody. Pokud hledáme společnou řeč se všemi lidmi na Zemi, pokud chceme, aby současná architektura byla příjemná a sdělná, budou logickým výchozím bodem právě přírodní principy. Příroda je neuvěřitelnou pokladnicí geniálních konstrukcí, tvarů, barev, systémů i nahodilostí. Ukazuje nám, jak žít s chybami a nezpůsobit katastrofu…,“ 

vysvětlil architekt

 

Právě tento typ architektury ocenila i mezinárodní porota Nadace Locus v Paříži, která od roku 2007 uděluje cenu za výjimečný přínos světové architektuře a v květnu 2014 se tak mezi laureáty prestižního ocenění „Global Award for Sustainable Architecture“ zařadil i Martin Rajniš.

 

Čtyřikrát Martin Rajniš (*1944 v Praze)

Martin Rajniš v 70. letech 20. století pracoval v SIALu, vedeném Karlem Hubáčkem

 

Martin Rajniš je spoluautorem pražského obchodního domu Máj na Národní třídě (dnes ´MY´) nebo pavilonu dějin dopravy na Expo 1986 ve Vancouveru

 

Martin Rajniš přibližně od roku 2002 svou tvorbu výrazně proměnil. Věnuje se menším stavbám postaveným z přírodních materiálů (dřevo, kámen, sklo) a snaží se najít takové cesty, které by s minimem prostředků a s velkou pokorou k existujícím stavbám i krajině sloužily co nejširší skupině uživatelů a znovu vrátily architektuře její klíčové postavení v lidské civilizaci.

 

Martin Rajniš vychází z filozofie tzv. ´přirozené architektury´ a proslul projekty, které spojuje myšlenka dlouhodobé udržitelnosti, ekologie a představa architektury jako nástroje pro rozvoj komunity-společnosti.

 

Kurátorská spolupráce: Martin Rajniš, David Kubík

 

Centrum současného umění DOX

170 00 Praha 7

Poupětova 1

Máme otevřeno:

pondělí 10.00–18.00 hodin

úterý zavřeno

středa  a pátek 11.00 –19.00 hodin

čtvrtek 11.00 – 21.00 hodin

sobota – neděle 10.00 – 18.00 hodin

 

Prostory centra DOX jsou bezbariérové

 

Doporučujeme si pročíst prospekt vydaný k výstavě, kde nalezneme 12 architektových tezí, které se dotýkají tzv. ´přirozené architektury´ např. jako: diverzita, entropie, rozhraní, symbióza, inteligentní kůže, adaptabilita, svoboda,  materiály, ekonomie a ekologie, proud energie, vznik,existence,zánik, stavění a dočteme si rozhovor s Martinem Rajnišem, který připravila redaktorka Jana Tichá pod  názvem ´Architektura není lenochod´.

 

www.dox.cz

Hodnocení:  90 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: autorka