Martin Přibyla, Pavel Tichý: Lux al dente aneb bez vnímavých očí můžeme být i se světlem slepí

20.03.2015 11:50

Galerie DESET - Waldesovo muzeum – Praha

18. 3. - 2. 4. 2015

 

Na www.www-kulturaok-eu.cz jsme nově objevili Galerii 10, jež funguje  již od roku 2003.  U příležitosti Mezinárodního roku světla se nám, v překrásných prostorách se 6 sály vzájemně propojenými,  představili na vernisáži nové výstavy Lux al dente osobně  svými pracemi dva umělci.  Martin Přibyla (1972) a Pavel Tichý (1979).

 

Zhlédli jsme novou kolekci svítidel od Martina Přibyly, který při tvorbě používá především přírodních materiálů, jako jsou kosti nebo přírodní kůže (...srna...) ve formě pergamenu, a dále originální technologii prosvětlených dýh z exotických dřevin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V kombinaci s elegantními nadčasovými tvary se jedná o díla na úrovni art & design, která mají jak  uměleckou, tak užitnou hodnotu. Jako protipól k objektům, které světlo emitují, zde prezentujeme  díla naopak světlem vytvořená. Jedná se o sérii digitálních fotografií Pavla Tichého. Autor se s námi podělil o radost z objevování subtilních nuancí světla a stínů, světa, který Pavel poznává po nedávné operaci očí o to intenzivněji.   

 

 

 

 

 

Troška historie neuškodí

Galerie navazuje na dlouholetou tradici  vytvořenou Jidřichem Waldesem,  který tak  propojil umění s podnikáním a kulturně osvětovou činností

V galerii můžeme zhlédnout, popřípadě zakoupit díla současných českých umělců, jejich obrazy, grafiky a plastiky. Mimo stálou expozici realizujeme autorské výstavy umělců ze všech oblastí výtvarného umění.

 

Od září do května probíhají v galerii koncerty vážné a populární hudby

 

Galerie DESET se nachází v  secesním domě na rohu Moskevské a Slovinské ul. (nám. Sv. Čecha) ve Vršovicích. Galerie je dostupná městskou hromadnou dopravou /tram č. 4, 22 - zastávka Čechovo nám. Využití prostoru pro společenské akce hradí částečně výstavní činnost a provozní náklady galerie. Občanské sdružení G. DESET, které galerii provozuje, funguje jako nezisková organizace.

 

Galerie DESET - Waldesovo muzeum

110 00 Praha 10

Čechovo nám. - Moskevská 262/57

Máme otevřeno:  úterý – sobota:  14.00  - 18.00 hodin

www.galeriedeset.cz

www.martinpribyla.com

 

Hodnocení: 90 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková