Martin Krajc: Vítejte v ráji, v ráji Martina Krajce/Welcome to Paradise aneb když jsme fascinováni ženskou figurou?!

13.02.2015 14:52

Dvorak Sec Contemporary  - Praha

11. 2. – 19. 3. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy ve výstavních prostorách již vyhlášené galerie  dvorak  sec contemporary jsme zhlédli na plátně  vskutku monumentální díla Martina Krajce, který nás jimi uvedl do ráje barvitého expresionismu. Dominovaly  zde netradiční, nezapomenutelné pro diváka  portréty, především žen (Dívka s ohonem, Můžeš si mě koupit, Stydivá dívka, Vítejte  v ráji, Playgirl, Chanel).  A když ještě autor měl nápad  doplnit skleněnými bublinami např.  obraz ´Girl with pink bubble glass´  či  ´Girl with mirror bubble glass´, pak naše nadšení diváků bylo vskutku nefalšované…

 

Na technickém řešení a výrobě ručně foukaných bublin Martin Krajc spolupracoval se sklárnou v Novém Boru. V galerii jsme vystavili 3 plátna s implementací skleněných křišťálových bublin, v monumentálních rozměrech 350 x 350 cm, jejichž cena přesahuje půl milionu korun.

 

 

Podmanivá autorova práce s barvou a i  jeho zaměření mnohdy i k ponurým  námětům nás lhostejnými nezanechaly.   Martin Krajc se vernisáže také osobně zúčastnil.

 

 

 

 

Nejnovější velkoformátové obrazy a plastiky Martina Krajce, zatím nejmladšího umělce (30 let), kterému galerie uspořádala samostatnou autorskou výstavu, vzbudily již dlouho před vernisáží mediální zájem o tuto výstavu.

 

Martin Krajc dříve ve svých obrazech zachycoval zkušenost s hiphopovou kulturou. V současné době nacházíme v jeho dílech najít motivy krásy a luxusu, odlesky komerčního světa a dominanci ženské figury. „Nechávám se inspirovat estetikou a zobrazovacími principy současné reklamní a umělecké fotografie, která je až na hranici erotického snímku. Experimentuji nejen s významem, ale také s technikami a podkladovými materiály,“  řekl autor.

 

Tvorbu Martina Krajce pozoruji již z dob jeho studia na Akademii a považuji ho za ryzí malířský talent. Jeho typický jednoduchý expresivní rukopis byl na první pohled rozeznatelný a nedal se přehlédnout,“  řekla  Olga Dvořák, partner galerie.

 

Martin Krajc: 

  • narodil se 30. 4. 1984 v Praze
  • žije a pracuje v Praze
  • 1999–2003 studoval na SUPŠ Žižkov, obor scénografie
  •  2003 byl přijat na studium v ateliéru  Michaela Rittsteina  na pražské AVU
  • 2009  - diplomoval
  • půlroční stáž v Madridu /inspirace Francisco Goya, Diego Velézquez) byla  spjata s výtvarnou soutěží Seat Arte Emoción, kterou vyhrál
  • člen umělecké skupiny Obr (2006)/dalšími členy jsou Josef Achrer, David Hanvald a Karel Štědrý, původně též Ondřej Maleček
  • nositelem cen Seat Arte Emotion (2007), ARSkontakt (2009) a Ceny kritiky (3. místo, 2012) za mladou malbu

 

Dvorak Sec Contemporary

Jedna z předních soukromých pražských galerií,

která se zaměřuje na významná díla současného moderního umění,

a také na podporu mladší nastupující generace umělců.

Za dobu své existence uspořádala galerie desítky výstav a projektů, 

spojených se společenskými i edukativními akcemi.

Nachází se v Dlouhé ulici nedaleko Staroměstského náměstí.

 

 

110 00 Praha 1 - Staré Město

Dlouhá 5

Web: https://www.dvoraksec.com

Hodnocení: 99 %

 

Máme otevřeno:

pondělí – pátek:  10.00 – 18.00 hodin

sobota: 11.00 – 19.00 hodin

bezbariérový vstup

Vstup:  zdarma

 

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva,  Wikimedia, www.dvoraksec.com)

Foto: © Ing. Olga Koníčková