Martin Krajc: Libido aneb když autor pod tím pojmem nemyslí jen požitek sexuální

02.11.2016 14:13

Výstavní síň Mánes – Praha

1. 11. 2016 – 17. 11. 2016

 

Na slavnostním zahájení nové výstavy v Mánesu, tentokrát prodejní výstavy nových velkoformátových obrazů – akrylů na plátně, jejichž autorem je  přední český umělec s nezaměnitelným rukopisem, Martin Krajc, jenž se inspiruje  ženami, módním světem a reklamní fotografií, byl autor osobně přítomen. Martin Krajc  připravil svou novou samostatnou výstavu přímo pro prostory výstavní síně Mánes. Autor zde vystavil rozsáhlý soubor svých posledních obrazů velkých formátů, na nichž pracoval během letošního roku.

 

 

 

 

 

Na velkých formátech mě láká možnost pojmout obraz jako proces, do kterého se tělesně ponořím. Mohu se zde rozmáchnout, gesta a figury jsou díky tomu výraznější…“,

řekl Krajc

 

 

Navíc se ještě v postranním sále, který ovládá šero, můžeme potěšit  zde vystavenou figurální plastikou Radiant Girl 2016, rozpohybované dívky se zářícím  neonovým kruhem kolem svého těla, (autor se zabývá námětem přechodu dětství do dospělosti).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martin Krajc se touto akcí představil ve všech svých malířských přístupech, přecházejících mezi bezprostřední dravou, spontánní malbou a zvrstveným, meditativním rukopisem. Ve vztahu dívčí postavy a vnitřního prostoru vychází ze svých dlouhodobých zkušeností, inspirovaných modernistickou architekturou i filmem noir a ze studijního pobytu ve Španělsku, kdy na něj zapůsobili nejen klasici místní barokní malby, ale dotklo se jej i syrové prostředí býčích zápasů (Vamos toro – 320 x 380 cm).

 

 

O názvu výstavy Libido Martin Krajc řekl, že

jej pokládá za pojem označující nejrůznější požitky, které přicházejí skrze smysly,

z nichž nejdůležitější je pro mne zrak,

jenž mi přináší nejvíce potěšení.

Mohou to být samozřejmě erotické sny nebo podněty,

ale i sex, požitek z dobrého vína, z cestování, z návštěv muzeí a galerií, ze života“….

 

 

Kurátor: Karel Srp

Vstupné: 100/70 Kč
Máme otevřeno: denně 11.00 - 20.00 hodin

110 00  Praha 1 - Nové Město

 Masarykovo nábřeží  1

https://www.martinkrajc.com/

Web: https://www.ncvu.eu

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/martin-krajc-vitejte-v-raji-v-raji-martina-krajce-welcome-to-paradise-aneb-kdyz-jsme-fascinovani-zenskou-figurou-/