Martin Klásek, Denisa Kirschnerová: Hurvínkova cesta do Tramtárie aneb jak zachráníme Žeryčka?!

10.02.2015 15:35

Kam se to ti dva zase dostali! Stačilo jen, aby se Hurvínek trochu nastydl, Mánička mu předčítala z pohádkové knížky a už to celé začalo. Ocitli se totiž v zemi plné žíznivých květin, kde vládla protivná princezna Gerbera. Ještě se ani nestačili rozkoukat a už jim uvěznila Žeryčka!

 

Jak si s tím oba poradí? Musí nejdříve splnit několik úkolů, ale jak už to v pohádkových příbězích bývá, všechno dobře dopadne. (oficiální text distributora)

 

Otvíráme kouzelnou pohádkovou knížku

Hurvínka máme jistě všichni rádi, a tak jsme si na www.www-kulturaok-eu.cz  objednali  tuto knížku, kterou jsme poprvé vydali v roce 2011, a v roce 2015 pro velký úspěch u čtenářů ji vydáváme opět znovu.  A mnozí  z nás jistě zhlédli nemálo úspěšnější  divadelní představení, které  připravili v loutkovém Divadle Spejbla + Hurvínka v Praze. 

Dokonce si můžeme vytvářet malou knihovničku s Hurvínkem,  protože Hurvínek se bude vydávat pořád, je totiž nesmrtelný... již obveseluje několik generací...

 

Opět jsme se rádi vydali s Hurvínkem, Máničkou a Žerykem na  úspěšnou cestu do   Tramtárie.  A není to však ledajaká cesta! Je to cesta z postýlky, kde Hurvínek je uveleben v horečkách. A že se nastydl?  Způsobil si to Hurvínek - rošťák sám, rozčiloval se Spejbl, protože kluzavka, kterou Hurvínek před domem vyrobil, ještě klouže i sousedům…

 

A tak se děti dozvědí, že za zlobení někdy i trest přijde v podobě nemoci

No, a co dál?

 

Ještě že máme kamarádku, Máničku…

Mánička jako prima Hurvínkova kamarádka přišla mu číst z knížky…a když byla konečně ukecaným a nakonec nedočkavým Hurvínkem spolu s pejskem Žerykem vyzvána, aby četla:   

 

Dej se do čtení, Máni! Už ani nedutáme! Vidíš?! Dvě němé tváře ti naslouchají!“,

 

octneme se v Tramtárii, kde potkáme a poznáme Tramatárijce, Tramtárijky a Tramtárijčata.  Dále je to už takové malé sci-fi. Tu zemi postihlo velké sucho!  A princezna Gerbera, která všechnu vodu vypila, hledá řešení.  No, jaké?...uvidíme sami…ani dutat nebudeme …trochu to připomíná pohádku o Kohoutku  a slepičce, kde  na pohádkovém příběhu slepičky a kohoutka  ukazujeme, jak nepěkná vlastnost je sobectví a jak je hezké, když jeden pomáhá druhému. (www.csfd/film/- o kohoutkovi a slepičce- filmový přehled).

 

Závěrem

Kniha je hojně ilustrována vynikajícími  z divadelního představení barevnými fotografiemi  Jiřího Vyskočila.  Než se dětem očička už se budou klížit únavou,  prohlédneme si je …a jak to dopadne? Pochopíme, jak lze přimět zlou princeznu k roční službě u Pána pramen, aby odčinila svůj zlý sobecký čin, zejména když nám sebrala Žeryka a  kdy jsme  málem vyschli všichni… a tak se vše napravilo… vše dobré  - konec dobrý! A děti? Dejme jim papír a barvičky, ať nakreslí, jak si představují Tramtárii a princeznu...a další roztomilé osůbky či příšerky z Tramtárie...

 

A tak se děti dozvědí, že společnými silami spolu s kamarády dokážeme mnohem více, zejména chceme-li zachránit svého psího kamaráda Žeryka

 

A Hurvínek? A jeho horečka?... Sami to poznáme, jak to dopadlo v této  knížce  s Hurvínkem, se kterým je vždycky legrace a sranda…že, jen Spejbl se může z toho vždycky pominout…!

 

Titul:  Hurvínkova cesta do Tramtárie

 

Autoři: Martin Klásek, Denisa Kirschnerová

Fotograf: Jiří Vyskočil

Výtvarník divadelního představení: Miki Kirschner

Odpovědná redaktorka: Romana Homonická

Rozměry v mm:  216 x 276

 

Počet stran: 48

Provedení: vázaná

Rok vydání: 2011/2015

Číslo vydání: 1

Věk: 5+

Běžná cena:  199 Kč

Hodnocení: 90 %

Vydalo: Nakladatelství Fragment, s. r.o.

Žánr:  beletrie pro děti a mládež/pohádky/Edice Pohádky pro děti do 7 let

 

www.fragment.cz

 

www.spejbl-hurvinek.cz

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková