Martin Kámen: ´Smrtihlav´ aneb milujeme se tací, jací jsme, než zemřeme?!

19.09.2013 13:02

Martin Kámen: ´Smrtihlav´ aneb milujeme se tací, jací jsme, než zemřeme?!

Galerie FotoGrafic – Praha

19. 9. – 21. 10. 2013

 

Byli jsme pozváni v rámci ´2. Betlémské kulturní noci´ na středu 18. 9. 2013 v 19.00 hodin na vernisáž výstavy fotografií  ´Smrtihlav´, jež  v Galerii FotoGrafic  vystavil Martin Kámen. Na výstavě ´Smrtihlav´ zhlédneme  soubor fotografických portrétů maskované identity ve fetišistických konotacích zobrazování zesnulých.

 

Proč ´smrtihlav´?

Mnozí z nás víme a známe naše zděšení, spatříme-li sami sebe na fotografii, ať už profesionální či amatérské, že jsme to na těch fotkách my, opravdově my?!  Většinou se nelíbíme sami sobě, a proč také?!  Fotografie totiž dokáže nemilosrdně nastavit své zrcadlo tak, že není vyhnutí, a prostě tak v očích fotografa či ostatních lidí vypadáme, i když si to připustit vůbec nechceme.  

Když klademe příliš velký důraz na to, jak na snímcích chceme pro sebe i ostatní vypadat jako živí, pak jako již zesnulí moc šanci už nemáme, přestože můžeme věřit, že nás  zobrazí  tzv. jen v tom nejlepším světle. Můžeme pak také řešit otázku, proč toto přání  neplníme  ani  u osob, které za života vystupují dogmaticky pod fiktivní personou?

 

Masky, Masky, Masky…

„U sportu jako je wrestling je šampion identifikován a adorován pro svou specifickou podobu masky. Divadelní či karnevalová maska zobrazuje druhy emocí. Členové určitého kmene, víry, sekty používají masky k rituálům, souboji a jejich zamaskování je identifikuje. Ve světě bdsm kultury jsou dominy, které maskou dokazují svou moc a naopak submisivní jedinci, kteří popřením vlastní identity získávají podobu, po které touží. Animus a Anima se pere s Personou. S Maskou někdo vystupuje celý život, aby před veřejností zůstala skutečná podoba skryta. Opakem jsou typy, které  svou extravagantní či fetišistickou personu před společností celý život tají. Necháváme tak v sobě buď umřít své zobrazivé já, abychom jej nahradili personou, nebo nás zabíjí persona, kterou žijeme pro ostatní, zatímco skutečné já se stává neživým.

 

 "Persona je to, čím někdo vlastně není, ale o čem se on i ostatní domnívají, že tím je."  C. G. Jung.

 

 

 

 

 

Ze životopisu:  Martin Kámen

  • *1982
  • studium na  AVU
  • fotografii se věnuje 15 let
  • stál u založení The Chemistry Gallery
  • má za sebou několik samostatných i společných výstav v Česku i v zahraničí
  •  je zastoupen ve sbírkách NG
  •  www.martinkamen.cz

Co víme o Galerii FotoGrafic?První myšlenka fotografické galerie a ateliéru vznikla v červnu 2002. Zprvu jsme zrekonstruovali  (arch. Jiří Gulbis) starou opuštěnou konírnu pod továrním komínem v samém centru Prahy ve Stříbrné ulici. Prostor, dokončený v říjnu 2003, jsme chtěli využít  jako atelier pro různé fotografické a jiné umělecké experimenty, ale nakonec jsme začali  pravidelně pořádat foto - výstavy a představovat  známé a zavedené, i  mladé, méně známé umělce a umělecká uskupení. V současnosti galerie FotoGrafic organizuje pro české a zahraniční umělce 7 až 10 výstav ročně.

Fotografic,  o.s. je dlouhodobě podporováno granty Magistrátu Hlavního města Prahy, Městské části Prahy 1 a Ministerstva kultury ČR.

 www.fotografic.cz

Praha 1 – Staré Město

Stříbrná 2

e-mail: info@fotografic.cz

telefon:  603 186 470

máme otevřeno: denně  12.00  - 19.00 hodin

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka