Martin Janíček: Světelné obrazy/Light Picture aneb když umělec umí s odpadem pracovat

03.12.2014 13:59

Alfred ve dvoře – Praha

2. 12. 2014 – do poloviny února 2015 (?)

Na vernisáži v zajímavém prostředí chodeb divadla Alfred ve dvoře jsme zhlédli instalaci 3 jednoduchých stropních osvětlovacích těles ze 70. let 20. století, přičemž jich autor má v zásobě celkem 10. 

 

Autor Martin Janíček stropní osvětlovací  tělesa  jako nevyužitý dosud plastový odpad transformoval do abstraktních kompozic, jež fungují souběžně v několika rovinách – jako osvětlovací těleso se zářivkami, jako závěsný obraz – plošná kompozice, jako prostorové řešení pro scénografii či architekturu. Autor byl vernisáži osobně přítomen a my byli rovněž přítomni  radioakustické performance, kterou nám sympatický Martin Janíček připravil.

 

 

 

 

Ze životapisu Martina Janíčka

  • Martin Janíček (*1961, Praha, Československo) je zvukový

    umělec, sochař a hudebník. Zkoumá akustické kvality různých materiálů, a tvoří vlastní hudební nástroje. Často vytváří interaktivní zvukové objekty, instalace, minimalistické formy. Charakteristický je jeho site - specific přístup k práci, od roku 2000 je členem občanského sdružení mamapapa (interaktivní a site-specific projekty, vzdělávání v oblasti světelného a zvukového designu, divadlo jako sociální akt). S o.s. mamapapa realizoval řadu významných lokálních i mezinárodních projektů: Srdce PQ 2003, Industriální safari-Kladno 2005, Proroci písma-2006-2009, Construcktion-Connextion 2007, Phonart- Lost Languages 2010- 2011.

  • Vyučil se v oboru kovolijec-cizelér, poté vystudoval Střední školu uměleckých řemesel v Praze. Je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze, intermediální atelier – Milan Knížák, video-atelier - Michael Bielický, konceptuální atelier - Miloš Šejn. Studoval také v zahraničí - Nottingham Polytechnic, UK, Tempus program a Glasgow School of Art, UK, studentská výměna. V letech 1997 - 2002 působil jako asistent konceptuálního atelieru profesora Miloše Šejna. (zdroj: wiikipedie)

 

 

 

www.m-janicek.eu

www.alfredvedvore.cz

Hodnocení: 99 %

Praha 7 - Holešovice

Františka Křížka 36

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková