Martin Hofman & Petr Voříšek/Tomáš Palacký & Veronika Přikrylová: Budoucnost je zde/Future Is Here aneb když využijeme různá média, ne však ideologická

15.04.2015 16:56

Galerie Kvalitář – Praha

15. 4. – 29. 5. 2015

 

Nothing is unreal. Everything is far-fetched. Everything si a copy of a copy of a copy.“

Tyler Durden

 

Na  vernisáži výstavy s názvem ´Budoucnost je zde´ jsme kroužili kolem vystavených artefaktů v rámci  prostorové instalace plastik dvou autorů Tomáše Pavlackého  a Veroniky Přikrylové, kteří tak představují svůj vítězný projekt otevřené výzvy galerie Kvalitář. Instalaci doplňuje vizuální zvuková instalace autorů Martina Hofmana a Petra Voříška (v této místnosti se díky vypuzované z přístroje mlhy však příliš dobře nedýchalo).  

 

Výstavní prezentace představující práci Tomáše Pavlackého využívá přístup, který americká teoretička  Johanna Burton  popisuje jako základní způsob pohledu na sochařská díla, stejně jako příklady, které Burton analyzuje ve svém textu ´Not, Not, Not and Pretty Air´ nabádá i aktuální projekt k důslednému kroužení kolem vystavených artefaktů.  

 

Pavlackého realizace, které díky technicistnímu procesu svého vzniku umně balancují na pomezí mezi sochou a objektem, jsou tak předkládány v kontextu, který zdůrazňuje jejich vztah k tradičně chápanému sochařství a zároveň dává vyniknout jejich odlišnosti.

 

Veronika Přikrylová v instalaci využila prostředky vlastní muzejní prezentaci uměleckých děl a zasadila objekty do prostředí, které zachází se zmíněnými atributy zcela ironicky. Tento podvratný přístup souzní se samotnými objekty Tomáše Pavlackého, jejichž forma je založena a na vizualizaci selhání a jejich původní předobrazy využívají pokleslou podobu tradiční ikonografie. Jejich zasazení do důstojného, téměř muzejního prostředí, tyto rysy zdůrazňuje.

 

Instalace svou nevážnou formou reaguje rovněž na samotný ´glitch´, závadu, na níž Pavlacký staví svůj projekt. Jeho záměrně narušené reprodukce, které vznikly prostřednictvím 3D tisku (není to ze sádry) posouvají původní banální náměty do abstraktnější polohy a umožňují jim překročit svou původní roli dekorace.  (oficiální text)

 

 


110 00 Praha 1
Senovážné náměstí 17
www.kvalitar.cz

 


Máme otevřeno:

pondělí – čtvrtek 10.00 –18.00 hodin
pátek:  10.00 –16.00  hodin
 

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková