Markus Hanakam & Roswitha Schuller a Janek Rous: Přízrak a Travertin aneb proč děláme úplně něco jiného, než jsme v mládí chtěli?!

17.08.2015 15:56

Rakouské kulturní  fórum – přízemí - Praha

12. 8. – 25. 9. 2015

Na vernisáži nové výstavy ´Přízrak a Travertin´ v pražském RKF, ke které mimo jiné promluvila i Zuzana Jakalová,  jsme zhlédli dvě videa s anglickými titulkami, která představují konfrontaci děl rakouského uměleckého dua Markus Hanakam & Roswitha Schuller a českého výtvarníka Janka Rouse.  Všichni tři umělci byli zahájení přítomni.

 

Obě videa, i když vizuálně rozdílná, spojuje zájem o pseudodokumentární žánr a konstruované či alternativní životní osudy. U Janka Rouse tento zájem reprezentuje pnutí mezi aktuálním a vysněným povoláním zúčastněných aktérů, u Hanakama a Schuller se projevuje spíš v rovině paralelních biografií zasazených do konkrétních interiérů architekta Adolfa Loose.

Obě díla jsou výsledkem rezidenčních pobytů v Rakousku, respektive v České republice: Janka Rouse prostřednictvím vídeňského KulturKontaktu a Hanakama & Schuller v Open A.I.R. v Plzni 2015.

 

Ve  videu Přízrak, jehož autorem je Janek Rous, který pracuje na principu  skryté kamery přímo u aktérů  v místě jejich výkonu,  vnímáme pnutí mezi aktuálním a vysněným povoláním zúčastněných aktérů. Rousův  videovýzkum významu práce v životě člověka je inspirován touhu nalézt možné odpovědi na otázky, jaké profesní dráhy si vybíráme, z jakých důvodů tak činíme, a jaký ke své současné profesi máme vztah (tj. jako když pošťák chtěl být dříve konstruktérem letadel).

Plyne z toho, že velká část lidí, a to je bohužel dost častý  fakt, považuje svou práci  spíš jako aktivitu nutnou k vlastní obživě, než jako opravdovou potřebu ji vykonávat. A důsledkem této situace je osobní nenaplnění vlastní prací, vznikající ekonomická deziluze  a následná  past bez možnosti úniku…

nás na www.www-kulturaok-eu.cz

spíš také napadla otázka, že by neškodilo se aktérů také zeptat, proč tu vysněnou práci se jim nepovedlo uskutečnit?!

Ve videu Travertin, jehož autory jsou  Markus Hanakam  & Roswitha Schuller, se jedná o složitý, postupně se tříštící narativ , který se odehrává na pozadí luxusních plzeňských interiérů vzniklých podle návrhů architekta – puristy Adolfa Loose.  Prolínají se pohledy různých zúčastněných na zdánlivě známou rodinnou firmu a její impérium technologie, zaměstnanců, výrobků a know-how, jež  prokládáme  odkazy k futuristicky nereálným úkazům, či doplňujeme obsedantním vypočítáváním variant personálního obsazení různých pozic širokou paletou pracovníků.  Video si ve svém výsledku zahrává s naší důvěrou v předkládané informace….

 

 

Markus Hanakam (*1979 Essen, D) & Roswitha Schuller (*1984, Friesach, A) -  na foto vlevo

  • žijí a pracují ve Vídni a v Essenu
  • pracují především s videem a souvisejícími formami – fragmenty textů, obrazy, s objekty, které jsou specifické pro dané místo
  • od  2004 působí jako duo
  • jejich práce byly prezentovány v muzeích, na mezinárodních festivalech – mj. v New Yorku (Videodumbo Festival 2013), Paříži (Recontres Internationales 2012 at Palais de Tokyo), Istanbulu (ISEA 2011) či v Moskvě (4th Moscow International Biennale for Contemporary Art 2011) 

 

 

Janek Rous (*1981, Praha)

  •  pracuje od roku 2009 jako redaktor v artycok.tv, internetové platformě pro současné umění, která zaznamenává a spoluvytváří dění na výtvarné scéně a s ní související kulturní aktivity. Působí také jako filmový tvůrce; zvláště se zaměřuje na kriticky laděné dokumenty, které v příznačných okamžicích odkazují na uměleckou scénu a dané společensko-politické pozadí. (na foto dole vlevo)

 

Zuzana Jakalová (*1986, Bratislava) je kurátorka a kulturní manažerka. V současné době pracuje jako kurátorka rezidenčního programu MeetFactory v Praze a kurátorsky a koordinačně zastřešuje také prostor pro aktuální umění Prádelna Bohnice. Publikuje pravidelně texty mimo jiné ve Flash Art CZ/SK, A2, artalk.cz. (na foto vpravo)

 

Kurátorka: Zuzana Jakalová (připravila koncept výstavy)

 

110 00 Praha 1

Jungmannovo náměstí 18

Máme otevřeno: pondělí  – pátek:  10.00 –17.00 hodin kromě rakouských a českých svátků

Vstup: volný

www.hanakam-schuller.com

www.events.at

www.rkfpraha.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková