Markéta Magidová: Soft Target aneb v takových časech mysl ustrne, mozek a pocity se rozpojí

18.09.2017 09:51

Francouzský institut/Galerie 35 - Praha

13. 9. - 14. 10. 2017

 

Na vernisáži nové výstavy Soft Target, výstavy zajímavých děl i videa (délka 8.30 minut ´V takových časech mysl ustrne´), které jsou výsledkem práce z letošního roku (2017) mladé umělkyně Markéty Magidové, reflektující velmi aktuální téma, které se dotýká nás všech  na naší matičce Zemi, byla autorka osobně přítomna.

 

 

 

 

 

 

 

Sousloví Soft Target (´měkký cíl´) označuje lehce napadnutelné, zranitelné osoby a místa zvláště civilního charakteru (nákupní centra, nemocnice, koncerty, dopravní prostředky, turistické destinace atd.).

V této perspektivě jako by se obyčejný život stával něčím nechtěným, neschopným adekvátně čelit situaci. Návštěva kina, kaváren či přátel se může během sekundy dramaticky proměnit v událost plnou šoku, strachu, bolesti a utrpení.

 

 

 

V logice útoku je nestřežené jednání slabým a zneužitelným bodem. V obráceném pohledu bychom ale mohli vidět samotné vytváření terčů coby anomálii protínající normalitu.

 

 

 

Potřeba zacílit, obvinit a zvítězit se zintenzivňuje úměrně té míře, do jaké jsme ochotni pozorovat a řídit naše životy logikou terče. Během posledních let nálada ve společnosti eskaluje směrem k větší a větší nenávisti, přibývá také obětí na obou stranách dislokovaných útoků neviditelných nepřátel. Jak a před kým bychom se měli chránit? Na koho vlastně míříme a proč?“

(zdroj: tisková zpráva)

 

Práce prezentované na výstavě Soft Target se prostřednictvím fotografií, filmu a instalací soustředí na moment ochrany i napadení. Video V takových časech mysl ustrne (The Mind Goes Numb at Times like These, 2017) analyzuje myšlenkové a emoční procesy lidí zaskočených situací útoku; prodlužuje ne více než zlomek sekundy odehrávající se v hlavě očitých svědků na 8,5 minuty narace. Objekty, instalace a fotografie na výstavě spojují prvky obyčejných předmětů, často využívaných v domácnosti nebo při zájmových aktivitách s linií úzkosti, strachu i agrese zmrazených v čase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Markéta Magidová * 1984 v Praze

  • 2004 -2007: studium - Fakulta multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně (ateliér reklamní fotografie), BcA.
  • 2007-2009: Vysoká škola uměleckoprůmyslová, obor Teorie a dějiny designu a nových médií, Mgr.
  • 2009 -2011: studium - Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, (video, ateliér J. Alvaera, M. Zeta a J. Ptáčka), MgA.
  • od 2011 studium - Estetika, Filosofická fakulta Karlovy Univerzity v Praze, Ph.
  • stáže:

2006: Fachhochschule Dortmund (fotodesign, ateliér Jörga Windeho
2008 - 2009: Vysoká škola uměleckoprůmyslová (intermediální konfrontace, ateliér Jiřího Davida), Praha
2009: Akademie Sztuk Pieknych w Krakowe (intermedia, ateliér Zbygniewa Bajka), 2013: Université Liege, prof. Klinkenberg,
 

  • je intermediální umělkyní pracující s videem, performancí, fotografií, textem a instalací
  • ve své tvorbě se zabývá motivy nerovnosti, abnormality a asymetričnosti lidských vztahů i prostředí, v němž lidé žijí. Stresové či neobvyklé situace jsou úběžníkem jejího zájmu – ať již v akcentaci na všudypřítomný apel výkonnosti, normality, objektivity vědění či stability systému
  • pozoruje myšlenkový i fyzický pohyb lidí v predeterminované sociální, politické a ekonomické mřížce
  • představila své dílo na řadě přehlídek v zahraničí i v českém prostředí (CEAAC ve Štrasburku; Národní galerie v Makedonii, Mezinárodní festival performance v Sofii, Festival alternativního divadelního výrazu v Záhřebu, Moskevské bienále mladých, Jiné vize PAF, FAIT gallery, Entrance gallery, galerie MeetFactory, TIC, Dům umění, PLATO, Mezinárodní festival 4 + 4 dny v pohybu aj.)
  • vydala tři autorské knihy (Překlapy a přehmaty, Překlad, Domácí slovník) a její text Překlapy a přehmaty byl převeden Českým rozhlasem do celovečerní rozhlasové hry

 

 

 

 

 

 

 

 

Práce prezentované na výstavě Soft Target jsou výsledkem Rezidenčního pobytu Praha-Štrasburg, který pořádají Francouzský institut v Praze, CEAAC a MeetFactory.

 

 

 

 

www.marketamagidova.com

www.ifp.cz

 

 

 

110 00 Nové Město

Štěpánská 644/35

Vstup: volný


 

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková