Markéta Kratochvílová & Tadeáš Podracký pro Kvalitář: Zápis esencí ze současné Číny aneb co nás inspirovalo v Číně?!

29.10.2015 13:18

Kvalitář - Praha

23. 10. – 20. 11. 2015

 

Na vernisáži výstavy Markéty Kratochvílové a Tadeáše Podrackého jsme si prohlédli expozici především skla  a šperků. Autorskou dvojici   inspiroval měsíční workshop ve městě Hang Zhou a při příležitosti přehlídky Designblok 2015  autorské duo Tadeáš Podracký a Markéta Kratochvílová tak připravili instalaci, jež  reflektuje ´esenci´  Číny, která se na poslední měsíc stala jejich ateliérem.

 

Atypický objekt, který dvojice pro Kvalitář realizuje,  evokuje jak tajemný kabinet kuriozit, tak intimní deník z jejich cesty na Dálný východ. Vedle sebe designéři postaví předměty denní potřeby jako je   bambusová flétna, které v Číně stále požívají velké vážnosti. Tu Tadeáš svým osobitým stylem přetvořil do klasických váz, které nepostrádají punc exotičnosti. Markéta Kratochvílová zůstala ´věrná tělu´  a neopustila svůj nejpřirozenější vyjadřovací prostředek, za který považuje šperk. Předměty, které během své stáže přetvořili v duchu aktuálních trendů s přihlédnutím k místním tradicím, doplnila komponenty asociující genia loci čínských řemeslných dovedností.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„V Číně kromě jiného vznikly 4 vázy, ke kterým mě inspirovalo nejen zadání programu, ale i bambusové lesy a samotné stromy. To se odráží ve tvarech i povrchové úpravě váz,“ popsal svou nejnovější práci Tadeáš Podracký.

 

 

 

 

 

 

 

 

V dílnách jsem objevovala materiály velmi drahé a cenné, jako je například jadeit, ale i běžné jako bambusové dřevo nebo měď. Rozhodla jsem se je kombinovat s nalezenými ready-made předměty, a vytvořit tak jakýsi zápis, esenci současné Číny. V Kvalitáři proto vystavuji kolekci náhrdelníků, ‚svědků´ bizarní hořkosladké krásy Číny,“ dodala Markéta Kratochvílová k výběru svých artefaktů  pro showroom Kvalitář.

 

Měsíční workshopy Guest Designer v čínské Hangzhou se konají v rámci vládou podporovaného programu s názvem Handmade in Hangzhou, které organizuje čínská From Yhuang Rong Design Library. Iniciátorem programu je studio Pinwu, jehož cílem je schraňovat vzácné tradiční technologie výroby i řemeslníky.

 

Tadeáš Podracký a Markéta Kratochvílová jsou absolventy Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (K.O.V. a Sklo), kteří na sebe zásadně upozornili především diplomovými pracemi Dioscuri (Tadeáš Podracký) a Enfant Terrible (Markéta Kratochvílová), za něž v březnu 2015 převzali ocenění Czech Grand Design.

 

110 00 Praha 1

Senovážné náměstí 17

 

www.kvalitar.cz

Máme otevřeno:

pondělí – čtvrtek:  10.00 –18.00 hodin

pátek:  10.00 –16.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4angry-pacifist%c2%b4-aneb-i-pismo-typograficke-muze-byt-krasne-umeni/