Mark Ther: Dianahof aneb vytříbená hra s umělým a hraným..

02.04.2019 14:22

Nau Gallery - Praha

29. 3.  - 28. 6. 2019

 

Na vernisáži netradiční výstavy Dianahof, kterou pro Nau Gallery připravil Mark Ther, byl autor instalace osobně přítomen.

 

Velmi roztodivný parohatý zajíc, který léta Páně 1913 před loveckým zámečkem hraběte Coudenhova ve dvoře Diany v den narozenin jeho blahorodí zdobil cestu, zdravíce ho v říji. Toto paroží se nachází v Ronspergerském zámku.”

 

“Sehr curioser gehörnter Hase wie er anno Domini 1913 vor dem gröslich Coudenhovischen Jagdschölssel in Dianahof am Geburtstäge seiner hochgeboren die Strecke geziert, bei der Brunfe. Das Gerveih befindet sich im Ronsperger Schlosse.”

 

Soubor rekvizit, salonek pohledově zmenšený do úzké místnosti galerie Nau, je jakousi krabičkou nálad a vzpomínek k novému filmu Marka Thera Mitsu, který ostatně sám drasticky zmenšený a bez zvuku běží promítán za zástěnou v rohu místnosti. Tak jako se v samotném filmu skutečná historická postava oprošťuje od své vlastní opravdovosti a nakonec i příběhu a stává se téměř abstraktní sítí symbolů vystavěnou žánrovým jazykem filmové dramatizace, tak i na výstavě není kladen důraz na autenticitu, ale pro Marka Thera na typicky vytříbenou hru s umělým a hraným.  

 

Přestože je vystavený obraz až těžko uvěřitelně původní a skutečně spojený s rodem Coudenhove - Kalergi, do kterého se Mitsuko na konci 19. století přivdala, stejně důležitá je i provizornost plstěných a bavlněných závěsů, tak jako celková disproporčnost místnosti a nefunkčnost kompozice rozestavených předmětů.

 

 

 

 

 

Elegantně perverzní hra s jemnými referenčními posuny jako vždy v práci Marka Thera uniká jakýmkoliv požadavkům po přirozenosti a pravosti zvoleného materiálu, ale zároveň zásadně zviditelňuje způsob vlastní dramatizace.“  (text: Michal Novotný)

 

130 00 Praha 3 -Žižkov

Kubelíkova 22
Máme otevřeno:

út - so: 13.00 - 18.00 hodin

či po dohodě info(at)naugallery.cz

+420 777 910 290
Vstup: volný

 


Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

https://www.naugallery.cz

 


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vlasta-cihakova-noshiro-mitsuko-matka-moderni-evropy-anebo-zfilmujeme-ji-nekdy-/

 

 

 


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/franz-schmelz-feat-mark-ther-aneb-kdyz-svymi-krajinnymi-kresbami-divaka-nesokujeme-jen-emocionalne-ovineme/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/future-ready-20-mistnosti-20-diplomantu-avu-20-hostu-aneb-god-will-not-save-everybody/