Marina Cano, španělská fotografka divoké přírody aneb ta, která pro nás objevuje, že mezi volně žijícími zvířaty existuje i jemnost a poetika v jejich soužití

15.03.2022 17:59

 

Marina Cano

Cesta k divočině

11. 3. - 24. 4. 2022

Galerie Czech Photo Centre

 

 

Marina Cano vydala čtyři fotoknihy a její práce se objevily mimo jiné už i na obálce prestižního časopisu National Geographic. V roce 2015 se stala díky svému jedinečnému fotografickému stylu a také citlivému, skoro až intimnímu, přístupu k divoké přírodě, finalistkou soutěže BBC Wildlife Photographer of the Year. Marina Cano je evropskou ambasadorkou společnosti Canon a globální ambasadorkou Skylum. Její výstavy a semináře byly k vidění po celém světě (Korea, Kuba, Keňa, Mexiko, Norsko, Portugalsko i mnohde jinde).

 

 

Marina Cano se aktuálně zúčastní – jako členka výběrové mezinárodní poroty – šestého ročníku soutěže Czech Nature Photo. Dle zažitých zvyklostí, pořádá vždy jeden ze zahraničních členů výběrové komise, svou vlastní fotografickou výstavu v Praze. Marina Cano není výjimkou a návštěvník galerie Czech Photo Centre tak má unikátní možnost prohlédnout si její fotografie exotické fauny přímo zde, v Praze až do 24. 4. 2022.

 

 

Malá dáma s velkým talentem

 

Drobná, štíhlá, spíše subtilní, Marina Cano nás překvapila svojí vřelostí, ochotou a dobrou náladou. Od takovéto mladé ženy s dívčím půvabem, by nikdo na první pohled nečekal, že se jedná o tak mimořádně odvážnou osobnost, která dokáže proniknout až do nitra společenství zvířat, která fotí. Nezbytná míra její mimořádné odvahy a fyzické odolností není na první pohled nijak patrna. A to je možná ten hlavní recept na to, jak fotit divoká zvířata v jejich přírodních teritoriích aniž by je odradila svojí přítomností od přirozeného jim vlastního jednání. Připočte-li se pak k tomu ještě mistrné ovládání fotoaparátu a fotografických technik, spolu se špičkovou fotografickou technickou výbavou, je Marina Cano zárukou, že ze svých cest přiveze špičkové fotografie nejen po technické stránce, ale i po stránce umělecké, odborně přínosné a neuvěřitelně osobní, kontaktní.

 

 

Odvážná světoběžnice

 

Marie Cano, sbírá své fotografie tím nejpřirozenějším, ale také časově a psychicky značně náročným způsobem. Jen tak ale objevuje a dokumentuje dramatiku přírody, soužití různých zvířecích druhů a nachází netušenou jemnost jejich životů.

 M. C. pořádá safari po Africe, protože Africký kontinent je její láskou. Proto se také aktivně věnuje ochranně jeho přírody a spolupracuje s různými organizacemi, které se zaměřují na složitou a kontroverzní snahu o zachování ohrožených druhů.

„Marina fotografuje africkou přírodu s velkým citem pro světlo, kompozici i pro volbu motivu, kdy poutavě střídá momenty dramatické a jemné, až intimní. Příprava její výstavy pro mě byla velkou radostí a alespoň dočasným únikem od reality do nádherné africké divočiny,“ manažer soutěže Czech Nature Photo, Michal Krause

 

 

Marina byla a je bezprostřední

 

Ve svém vstupu nás rozveselila svým bonmotem, že bude k nám a pak případně i s námi mluvit anglicky. A kdo by z přítomných snad náhodou angličtině nerozuměl, tak tomu, že to ráda osobně zopakuje – španělsky.

Přiznala se, že je v Praze poprvé v životě, a protože o Praze slyšela mnoho chvály, chtěla si ji hned na začátku pobytu projít. Lítala proto naším městem od rána až do vernisáže a ještě zdaleka neviděla vše. Město jí lákalo a nezklamalo. Ale přece jen, jejím tématem je příroda a živočiši v ní žijící. A vzhledem k tomu, že svět už třetím rokem trápí nečekané problémy, zjišťuje, tím jediným a jedinečným, co nás může od problémů a hrůz odpoutat, je právě jen a jen příroda. Věří proto, že i zde v galerii uprostřed sídliště, její rozmístěné fotky přírody, přírodu alespoň trochu přírodu, důstojně představují a nahrazují. 

 

 

Čtyřicítka velkoformátových fotografií španělské wildlife fotografky

 

V prestižní fotografické galerii - Czech Photo Centre - je vystaveno téměř čtyřicet velkoformátových snímků, jejichž cílem je komplexně představit tvorbu Mariny Cano. Jedná se uvážený výběr, protože M. C. začala fotografovat už v 17 letech. Focení přírody se věnuje už přes čtvrt století. Zachycená zvířata na vystavených snímcích na nás rozhodně nepůsobila dojmem šelem, žijících si po svém v přírodě, které by přítomnost člověka měla zlobit. A přece tu najednou ten člověk je, přímo mezi nimi, ale neruší, nehrozí, není nebezpečný. Nemusí se proto před ním do úkrytu nebo dokonce do bojového postavení. Nevzbouzí obavy, respektuje náš život a tak se můžeme chovat, jako kdyby tu nebyl. Tím člověkem je Marina Cano a výsledkem i důsledkem jsou její fotografie. Často až idylické, snové, působící na duši diváka jako uklidňující a povznášející balzám.

 

 

Důstojná reprezence soutěže Czech Nature Photo        

 

Porotci nesoutěží. Samozřejmě. Ale jistě si každý z účastníků soutěže Czech Nature Photo,  půjde prohlédnout výstavu jedné z porotkyň, cenami a věhlasem opředené španělskou fotografky Mariny Cano. Jsme přesvědčeni, že budou odcházet s pocitem, že jejich do soutěže zaslané fotografie jsou v těch rozhodně správných rukách a že legendy autorku přecházející nepřeháněli. Kdo umí - umí.

 

 

Soutěž Czech Nature Photo

 

  • Prestižní novinářská soutěž Czech Press Photo, sdružující nejlepší české a slovenské fotografy, kteří každoročně přinášejí obrazové svědectví o událostech napříč celým světem, existuje již 26 let. Od roku 2017 existuje její specializovaná „pobočka“ soutěž Czech Nature Photo. Jejím cílem je představovat přírodu světa, objektivy našich fotografů a tím motivovat veřejnost k její ochraně.
  • Soutěž je určena profesionálům, stejně jako pokročilým amatérským fotografům.
  • Jelikož se soutěž už na svém prvním ročníku setkala s velkým zájmem soutěžících, mohl být vyhlášen další ročník a letos, v roce 2022, se tedy koná už 6. ročník. Díky přihlášeným fotografiím je zřejmé, že Česko patří k zemím, kde má fotografie přírody silné postavení. Není proto náhodou, když řada domácích autorů fotí přírodu i pro prestižní mezinárodní agentury a vydavatele.
  • Přihlášené snímky (cca 2000) hodnotí porota odborníků fotografie i vědeckého světa. K českým porotcům se každoročně připojuje i zahraniční porotce. Při předešlých pěti ročnících to byli - Ami Vitale – USA, Javier Aznar Gonzales - Španělsko, Rob Cottle – UK, Peter Delaney - Jižní Afrika a loni Boaz Amidror – Izrael. Zahraničnímu porotci je vždy připravena autorská výstava v galerii Czech Photo Centre. Tedy tam kde zasedá.
  • Soutěží se v 11 kategoriích, vyhlašují se nominace, výsledky jsou poté oznámeny na slavnostním ceremoniálu konaném při příležitosti vernisáže výstavy oceněných i dalších vybraných prací.
  • Soutěž má pozitivní ohlasy jak mezi fotografy, tak u veřejnosti. Výstava je pak zaměřena na školní děti, studenty i celé rodiny.
  • Vybrané práce jsou pak vystavovány nejprve v galerii Czech Photo Centre, ale pak  v zoologických zahradách, v Národním zemědělském muzeu.

 

 

 

Termíny platné pro letošní ročník: 

 

10. 1. – 13. 2. 2022: přihlašování snímků

10. 3. 2022: zasedání poroty

22. 3. 2022: vyhlášení nominací

3. 5. 2022: slavnostní ceremoniál vyhlášení vítězů a zahájení výstavy

4. 5. – 4. 9. 2022: výstava vítězných, nominovaných a dalších vybraných fotografií

12. 9. – 30. 12. 2022: putování výstavy po ČR

 

 

A nakonec ještě pár informací o porotě

 

Igor Mikula – předseda poroty

Celoživotní zájem o přírodu přivedl Igora Mikulu k fotografování divokých zvířat v nejrůznějších koutech naší planety. Když cestuje, nejčastěji míří do tropických deštných pralesů, ale se stejným zápalem se věnuje i obyvatelům české a slovenské přírody. Zaměřuje se na zachycení zvířat v kontextu jejich prostředí – ať už v nedotčené divočině nebo v oblastech, kde se naopak jejich životní prostor prolíná s tím lidským. Je držitelem několik cen z tuzemských i zahraničních fotografických soutěží, včetně vítězství v prestižní soutěž Australian Geographic Nature Photographer of the Year.

 

Jan E. Svatoš – člen poroty

Absolvent pražské FAMU, FSV Univerzity Karlovy a Filmovou akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Jeho snímky si připsaly už přes desítku ocenění včetně GRAND PRIX či Special Jury Award, a to jak doma, tak v zahraničí (JADE KUNLUN Special Jury Award, Włodzimierz Puchalski International Nature Film Festival a další). V roce 2018 dokončil svůj distribuční debut v podobě celovečerního dokumentárního filmu Archa světel a stínů, na kterém pracoval od roku 2008 a získal za něj již 4 festivalová ocenění. Na filmu se dramaturgicky podílel světoznámý filmař Werner Herzog. V součtu má na kontě více než 12 dokumentárních filmů, z nichž většina soutěžila a byla také oceněna na mezinárodních filmových festivalech. Mezi nejúspěšnější snímky spolu s divoČINY patří také Africa obscura, Nikdo se neptal nebo již zmíněná Archa světel a stínů. V roce 2010 uspořádal fotografickou expedici Fotografické návraty, během které fotografoval v nehostinných končinách severní Keni starou analogovou technikou a vyvolával filmy v přenosné temné komoře. Nyní dokončuje nový celovečerní film Až zařve lev o českém králi Přemyslu II. Otakarovi a poutníku Odorikovi z Pordenone, našem nejstarším cestovateli.

 

Robin Böhnisch – člen poroty

 

Ředitel Správy Krkonošského národního parku. V minulosti působil jako místopředseda a předseda sněmovního výboru pro životní prostředí, kde se zasazoval o kvalitní legislativu ochrany přírody a krajiny. V roce 2018 obdržel ekologickou Cenu Josefa Vavrouška za výjimečný počin. Fotografuje rodné Krkonoše, ve světě jej zaujal zejména Izrael, Arménie a Etiopie. Do těchto zemí se často vrací a přednáší o nich. V roce 2017 vydal obsáhlou fotografickou publikaci Arménie - země hor, klášterů a vína.

 

Veronika Souralová – členka poroty

 

Věnuje se systematickému pořizování fotografických celků ze života hmyzu, o který se léta zajímá. Je autorkou knih pro děti, jejichž základem jsou fotografické koláže - Jeden den v mraveništi, Povídání s motýly a Prázdniny v úlu. Iniciátorka založení soutěže Czech Nature Photo, ředitelka Czech Photo Centre a soutěže Czech Press Photo, galeristka a kurátorka výstav. Za cestováním a fotografováním zvířat podniká výpravy do zemí po celém světě.         

 

A samozřejmě Marina Cano, – členka poroty,  o níž jsme již psali

 

Text připravil: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček 

 

Marina Cano

Cesta k divočině

11. 3. - 24. 4. 2022

Galerie Czech Photo Centre

 

Místo: galerie Czech Photo Centre (100m od stanice metra Nové Butovice)

Vstupné: Plné / 100,- Kč, Snížené / 50,- Kč

Rodinné (2+2) / 250,- Kč

Kontakt:

E-mail: cp@czechphoto.org

Sekretariát: +420 608 875 556

Otevírací doba CPC:

Po: ZAVŘENO

Út-Pá: 11:00 - 18:00 hod.

So-Ne: 10:00 - 18:00 hod.

 

Jak se k nám dostanete:

Vystoupíte na stanici metra Nové Butovice (trasa B) směr poliklinika Lípa. Poté co vyjdete ven, před novou administrativní budovu METRONOM a uvidíte 12 metrovou plastiku TRIFOT z dílny Davida Černého.

Czech Photo Centre je hned vedle ní, stejně jako restaurace TRIFOT.

Těšíme se na vás.

 

 

Více k Czech Nature Photo:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/czech-nature-photo-2018-aneb-laska-k-prirode-zacina-jiz-v-detskem-veku-a-je-treba-ji-podporovat-a-rozvije/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/peter-delaney-rob-cottle-vystava-porotcu-czech-nature-photo-2020-aneb-pochod-slonich-byku-ci-menava-modr/