Marek Rejent: ´Hračky´ aneb jak asi vypadají jeho hračky inspirované současnou společností?!

11.03.2014 14:01

Galerie Makráč galerie/ Makrokoule
4. 3. — 28. 3. 2014

 

Na vernisáži 3. 3. 2014 výstavy v Galerii Makráč, na kterou jsme se těšili, a to se nemá,  jsme se seznámili s mladým autorem  Markem Rejentem, který vystavil své zcela na dnešní dobu neobvyklé dřevěné hračky,  i když dokonale vysoustružené,  a modifikované strojky i domácí spotřebiče.

 

My sami na www.kulturaok-eu.cz v 50. letech 20. století  jsme si hráli s dobovými hračkami,  s dřevěnými  panenkami a panáčky, které jsme různě skládali do celku pomocí kolíčků. A vznikaly nám tak figurky sedící, stojící i ležící…ovšem Rejenta to naše již historické vyprávění nezajímalo, takže jsme ho raději nechali v klidu…nemělo to cenu. Přílišná zahleděnost do sebe nás vyděsila...jako ty jeho hračky....a rychle jsme vyklidili pole..a tak předáváme slovo raději jemu…

 

 

Co řekl Marek Rejent o své výstavě

„Po staletí se v našich podhorských chaloupkách vyráběly soustružené dřevěné hračky, zobrazující mírně idealizovanou formou charakteristické typy lidí a zvířat, malované husary, kominíčky, panenky stloukající máslo, slípky zobající na dvoře.

 

Současná doba nemá odpovídající protějšky v lidové tvorbě, kde jsou policisté, lehké dívky, vietnamští obchodníci, neonacisté nebo různí sociálně vyloučení?

 

Ještě jeden motiv blízký hračkám je na výstavě použit, jsou to elektrické strojky a domácí spotřebiče předělané na zvířata, tentokrát použité k politicky motivovanému záškodnickému boji jednotlivce (umělce) proti nadutému nepříteli.“


Galerie Makráč / Makrokoule
Praha 6 - Petřiny

Heyrovského náměstí 2

konečná tram 1, 2, 18

Máme otevřeno:  pondělí  – pátek  8:00 – 18:00  hodin

Vstup: volný

www.imc.cas.cz

www.marek.rejent.cz

Hodnocení: 75 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka