Marek Nenutil: (Openmindz360°): Kitty Cat aneb autentický divnorej může začít!

02.05.2018 14:29

Dudes&Barbies Gallery/Vnitroblock  - Praha/Holešovice

20. 4.  -  20. 5. 2018

 

 

Na vernisáži prodejní výstavy Kitty Cat jsme na cihelných stěnách holešovického Vnitroblocku zhlédli díla úspěšného ostravského malíře Marka Nenutila. Ten zde osobně představil svou nejnovější kolekci 13 obrazů (olej, akryl), v nichž předkládá svou zneklidňující vizi postmoderního světa.

 

 

Marek Nenutil je osobnost, kdysi neodbytně spjatá s prostředím streetartu a graffiti, avšak odjakživa se věnuje malbě a různým výtvarným technikám a vyjádření.

 

 

Marek Nenutil (používající také umělecký pseudonym Openmindz360) s neumdlévající energií zkoumá a zobrazuje témata jemu blízká – dříve to byly opuštěné industriální prostory, zachmuřené postavy a nekonečné kombinace těchto dvou elementů.

 

Ty často prokládá bizarními výjevy, které z epicky laděných obrazů dělají někdy grotesku, někdy thriller a někdy absurdní drama. Scéna obrazu však každopádně diváka nikdy nenechává lhostejného. S ohledem na množství na první pohled patrných i skrytých významů si divák může v obrazech vždy najít něco prozkoumání hodného a divákovy emoce při pohledu na díla Marka Nenutila se tak mohou proměňovat od hloubavého zkoumání přes znechucení až k pobavení. Marek Nenutil ovšem stále píše, resp. maluje především svůj vlastní příběh – maluje, co vidí, co cítí, co chce říct, co prožil či co viditelně prožilo okolí okolo něj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejnovější práce vznikají (od února 2017) na základě změny, o které uvažoval již delší dobu. Snaha uchopit lidskou odcizenost či smíšené emoce osamoceného jedince v někdy až cizím, nekonkrétním prostředí.

 

Převážně ženská figura promlouvá poetickým jazykem, z něhož vyzařuje citlivost a klid. V jeho obrazech je tak cítit autenticitu, kterou nemůže popřít nikdo – ať už ten, komu se jeho způsob zobrazivé malby líbí či ten, komu jeho pestrobarevně epický přístup nevyhovuje. Ale o co jiného, než o autenticitu a o schopnost ji prožít a vyjádřit jde v umění, v malbě a vlastně i v životě především? Autentický divnorej může začít. Pokochejte se! (oficiální zpráva- Petr Hájek)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marek Nenutil (*1978)

  • ilustroval knihy, časopisy
  • namaloval desítky interiérů a exteriérů po celé České republice
  • vytvářel designy na trika, spolupracoval na několika výtvarných projektech
  • vystupuje dnes jako charismatický ´samorost´, který se volně a bravurně pohybuje na mezích současné dynamické figurativní malby, objektu a instalací
  • jeho díla jsou zastoupeny v řadě českých soukromých sbírek
  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

Praha 7 - Holešovice

Tusarova 791/31

Vstup: volný

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

https://www.openmindz360.com/about.html