Marek Kolář, Tomáš Vavříček: Reflektor aneb proč stále v úžasu stojíme před Kolářovými obrazy?!

20.03.2015 13:37

The Chemistry Gallery - Praha

20.3. -  4. 4. 2015

 

Přijali jsme na www.www-kulturaok-eu.cz pozvání na vernisáž výstavy Reflektor, na které jsme zhlédli práce dvou autorů – a to Marka Koláře a Tomáše Vavříčka.

 

Výstava Reflektor představila tvorbu malíře Marka Koláře, loňského absolventa AVU (ateliér Zdeňka Berana, ateliér Martina Mainera) a Tomáše Vavříčka, absolventa AVU z roku 2013 (ateliér intermédií Milana Knížáka), který pracuje s různými médii, nejčastěji se světlem.

 

Marek Kolář (1982) na výstavě představil svou pozoruhodnou sérii – olejů na plátně -  obrazů reflexivních antropomorfních objektů ´soch´ v interiéru. Jeho obrazy, které vynikaly na loňské výstavě diplomových prací ve Veletržním paláci, v sobě spojují digitální sochu, malbu interiéru, autoportrét a částečně i abstrakci do jednoho sourodého obrazového celku. Sérii jeho obrazů doplňuje multimediální instalace, která je digitálně manipulovaným obrazem, který podobně jako absolutně reflektivní plocha reaguje na světelné podmínky ve svém okolí a který digitálně zobrazuje své okolí podobně, jako Kolářovy hyperrealistické malby.

 

Na tento přesah malby do oblasti nových médií navazuje Tomáš Vavříček (1985) instalací založenou na projekci počítačem generované černobílé geometrické abstrakce vycházející z minimalismu a digitálně zpracovávající kombinaci různých sakrálních archetypů nejčastěji do podoby symbolických oltářních motivů. Tyto počítačem generované obrazy pak Vavříček převádí za pomoci grafické techniky sítotisku na klasické médium plátna a činí tak podobný exkurs z oblasti nových médií do klasických zobrazovacích technik jako Kolář. Jeho sítotisky jsou zlaté, čímž stejně jako použité tvary geometrických obrazců odkazují k náboženským, posvátným a symbolickým významům, které reflektuje jeho tvorba.

 

Na výstavě jsme tak divákům předložili barevný hyperrealismus propojený s černobílým minimalismem,  obrazy digitální i klasické, jedno vyzařující druhé, o reflektor, o impuls.

(Zdroj: kurátor: Petr Hájek)

 

170 00 Praha 7 - Holešovice
Bubenská 1
www.thechemistry.cz

www.marekkolar.cz

www.tomvavricek.cz

 

Hodnocení: 99,9 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/diplomanti-avu-2014-aneb-kdyz-ten-rok-leti-/