Marcela Steffanová: ´V továrně´ aneb proč si nevyšperkovt zmizelou (zaniklou) textilku?!

12.04.2014 09:04

Galerie ZÁŘÍ  - Praha - Holešovice

 

7. 4. – 2. 5. 2014

 

Byli jsme pozváni na vernisáž výstavy souboru originálních šperků a plastik mladé šperkařky Marcely Steffanové.  Subtilní autorka se inspirovala industriálním prostředím a předměty nalezenými v zaniklé a rozpadlé textilní továrně (v roce 2004) v Novém Městě pod Smrkem. 

 

V druhé části galerie jsme realizovali projekt ´Shop´, který  obměňuje šperky (na prodej) jednou za dva měsíce.

 

 

Jak zachytíme ducha chátrající továrny?

Při zahájení výstavy nás osobně Steffanová seznámila se svou šperkařskou

 

prací. Ze začátku se snažila  potají vniknout do zaniklé textilky v Novém Městě pod Smrkem, později i s povolením. Nacházela zde totiž  všude se povalující fólie, které dříve sloužily k sítotisku při výrobě textilu, který jsme před 20 lety ještě vyváželi s úspěchem do celého světa, než nás převálcoval textil asijské provenience. A ty fólie?! No, autorka nelenila a vyrobila z nich své svébytné šperky, které můžeme nyní na její komorní výstavce zhlédnout v galerii ZÁŘÍ.  Kromě šperků a zrcadel na podlaze můžeme zhlédnout  video, které vypovídá o smutném osudu, překrásné architektuře  a prostředí zaniklé textilky.    

 

Přečteno z tiskové zprávy

První práce Marcely Steffanové ovlivněné prostředím staré textilky vznikaly od roku 2010. Soubor galvanických plastik Maskarón nese otisk skutečných ´strážců historie´ továrny, dvou maskarónů na balkonech jízdárny, která je součástí objektu. V objevování industriálního prostředí dále autorka pokračovala ve svých pracích na kolekci šperků Skládanky z Textilanky (2011), ve kterých využila v továrně nalezené fólie s malovanými vzory využívanými v Textilaně k sítotisku. Následující práce Šperk pro Textilanu (2012) je inspirovaná samotnou stavbou a architektonickými prvky staré továrny. Tento soubor tří šperků, zároveň diplomová práce autorky, je věnovaný přímo prostoru továrny a tvořený se záměrem oživení tohoto dnes již opuštěného místa.

Díla vystavovaná v galerii ZÁŘÍ pod názvem V továrně se niterně dotýkají současného stavu dříve věhlasné Textilanky. Šperky, které mnohdy přesahují hranici nositelnosti (i placky ze zbytku textilu), odkazují na historii českého textilního průmyslu a více než stoletý příběh tohoto pro autorku stále přitažlivého industriálního prostoru v jejím rodném městě.

 

Marcela Steffanová, zde!

„…některá díla jsou velice rozlišná, ale vždy vycházejí z mého nitra a mají pro mě hluboký osobní význam. Ráda pracuji s prostorem i plochou, miluji dráty a miluji, když šperky ožijí, když si žijí vlastním životem, nebo odkazují k určitému tématu.“  M. S.

  •  
  • Vyrůstala v Novém Městě pod Smrkem
  • Řemeslo se učila na Střední uměleckoprůmyslové škole v Jablonci nad Nisou
  • Navázala studiem na Katedře designu na Technické univerzitě v Liberci
  •  V dalších letech si splnila svůj sen studovat v ateliéru Prof. ak. soch Vratislava Karla Nováka na Fakultě umění a designu v Plzni, kde v roce 2012 úspěšně studium ukončila diplomovou prací ´Šperk pro Textilanu´ - a také byla za tuto práci v roce 2012 nominovaná na Národní cenu za studentský design a na cenu Šperk roku od akademie Czech Grand Design
  •  Po studiích působila v Praze, ale za rok se opět vrátila do svého rodného kraje (podle jejích slov se jí v Praze nelíbilo)
  • V  současnosti působí na Technické univerzitě v Liberci na Katedře designu jako technický asistent

 

Galerie ZÁŘÍ

170 00 Praha 7 - Holešovice

Heřmanova 33

 

Máme otevřeno:  

úterý – pátek:  13.00 -19.00 hodin

vstupné: dobrovolné

 

tram č. 17, 12: Veletržní palác

facebook.com/galeriezari

zari.galerie@email.cz

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka