Marcela Remeňová: ´Osm světů - Seznámení´ aneb budeme mít českou J. K. Rowlingovou?!

20.01.2014 11:00

Český knižní thriller teprve třináctileté autorky se odehrává v současném New Yorku a vypráví příběh sedmnáctileté Ley Layerové, obyčejné středoškolačky, kterou kromě zvláštních temných snů nic netrápí. Jedné noci se Lea vzbudí z noční můry a nechtěně vyslechne rozhovor své adoptivní rodiny, ze kterého pochopí, že její rodiče, bratr Fred i sestra Samantha jsou Osmisvěťané, což znamená, že pocházejí z úplně jiné galaxie. Velká propast, která ji v tom okamžiku oddělí od jejího dosavadního života, se ještě prohloubí, když Leyin otec, policista Thomas, přivede zcela nečekaně do jejich navenek poklidné domácnosti tajemného mladíka Harryho, který k velké nelibosti Freda zabere pokoj pro hosty. To vše by samo o sobě nebyla až taková katastrofa, kdyby se však sympatický a pohledný Harry neživil jako nájemný vrah.  Následující události změní veškeré dění kolem Ley na neskutečný akční film. Záhy totiž Harry mizí z jejího života ještě dramatičtěji, než se objevil a k jeho nalezení musí Lea překonat překážky, o jakých se jí nezdálo ani v těch nejděsivějších snech. ( z textu nakladatelství)

 

Marcela Remeňová, studentka  Gymnázia Jana Nerudy, která žije v Praze na Barrandově, jejíž otec Miloš Remeň je filmový producent, tento I. díl trilogie Osm světů napsala, když jí bylo 13 let!

Knihu jsme získali při jejím křtu v Paláci knih Luxor – Neoluxor knihkupectví.

 

Příběh začíná a má 34 kapitol

Začínáme normálně, v rodině Layerových již 12 let žije šťastně hrdinka příběhu, Lea a její dva sourozenci Samantha a Fred.  Jejich denní program, snídaně, cesta do školy, škola, návrat domů, příprava na domácí úkoly, večerní četba…to vše Lea považovala „za dětství a dospívání typické americké holky“.  Jen jedno jí vadilo, že měla  neobvyklé sny, podivné obrazy, snad to byly vzpomínky, nevěděla. Ale protože podle těch snů se jí zdálo o nekonečném vesmíru, bitevním poli zalitým krví ne vždy lidských mrtvol. Nikomu z rodiny se však se svými divnými nikdy nesvěřovala. Dobře si však Lea rozuměla s bratrem Fredem, který měl Leu upřímně rád.

 

Osmisvěťané

Jednou o letních prázdninách se Lea probudila v noci žízní a zaslechla tak rodinný rozhovor, který zřejmě vyslechnout neměla. Protože rodiče i sourozenci měli problém, jak to udělat, aby s Leou stárli a  přirozeně pak zemřeli, když jsou mimozemšťani -  protože jejich druh žije na osmi planetách, které jsou těsně u sebe a společně obíhají kolem Slunce.  A tak když i Lea jim prozradí, že už to o nich ví, konečně se dozvěděla kolik už jim je let…dlouhověcí a rychle se množí…a tak odešli proto na Zemi…a že znají kouzla…

 

Samantha má 3950 let, Fredovi je přes 4200 let …rodičům je okolo 200 tisíc let…

   

A co Harry?

Sledujeme příběh námezdního vraha, Harryho, kterého si vzali zlí lidé ze sirotčince a vychovali z něj to, co byl…námezdní vrah…nakonec se dozvíme, jak je možné, že se takový  Harry dostal do rodiny Layerových jako další člen rodiny.  A podle zákona musel ještě chodit opět do školy…

 

Lea a Harry

Vzniká  mezi  nimi láskyplný vztah. Je to docela logické, vždyť sama autorka příběhu, Marcela R., je ve věku, kdy už sníme ´o princi na bílém koni. ´… no, necháme je být....jen Lee se zdají zase jiné sny,  např. o tom, že je Lara…kdo to je? Záhady se vrší…jedna za druhou..

Vánoce a postřelená Lea

Poté, co byla Lea  zraněna výstřelem od někoho, od koho by to nečekala, Harry záhadně zmizel…a tak nastává druhá část příběhu, kdy Lea po skončení školy si hledá práci… a současně hledá svého milovaného Harryho…a zjistíme,co všechno hodlá podstoupit i za cenu ohrožení svého života, aby se jí to někdy podařilo…

 

Závěrem

Příběh je nedokončený, otevřený dalším dílům...je vidět, že autorka je znalcem bojových sportů jakoje např.  taekwondo i dítětem své doby plné internetu, iPodů, tabletů, mobilů a jiných moderních vymožeností, což skvěle využívá ve svém, vskutku hutném,  textu…doporučujeme příznivců sci-fi i thrillerů…jenom netušíme, proč je příběh zasazen  do amerického New Yorku, snad kvůli atentátu na prezidenta?!

 

Co by nás mohlo zajímat o autorce

  • Vyrůstala jako jedináček si v pokoji a hrála si s vlastními postavami, které si vymyslela
  • Knihu poslala do nakladatelství e-mailem, aniž tušili, kolik je autorce let
  • Druhý díl už má rozepsaný a chtěla by jej dokončit do léta 2014
  • Třetí díl má srovnaný už také v hlavě
  • Ráda čte.. Bílý tesák od Jacka Londona, Obraz Doriana Graye od Oscara Wildea…
  • Má ráda filmy a sbírá všechny žánry na DVD

 Nemělo by nám uniknout!

Od 17. ledna do 28. února 2014 probíhá  v prostoru kavárny v 1. patře výstava ilustrací z knihy Osm světů - Seznámení. Autorem ilustrací je Milan Galia Galia, který využil techniku bílé tužky na černém papíře, a tím dokonale podpořil atmosféru knihy.

 

Titul: Osm světů: Seznámení

Autor: Marcela Remeňová.

Nakladatelství: Mladá fronta

Redakce a korektury: Petr J. Novotný

Ilustrace: Milan Galia

Rok vydání: 2013 (1. vydání)

Počet stran: 251

Běžná cena: 199 Kč

Vhodné pro děti od 10 let

www.mf.cz

www.kniha.cz

 

www.trikator.cz

www.osmsvetu.cz

 

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet, autorka