Máme zdravé ledviny aneb proč nemocné nebolí? (kidney)

09.04.2013 09:31

Máme zdravé ledviny aneb proč nemocné nebolí? (kidney)

 

V Praze se ve dnech 23. - 26. 6. 2011 konal XVIII. kongres ERA-EDTA, na němž se 9 tisíc účastníků z celé planety zabývalo jediným lidským orgánem - ledvinami a jejich chorobami.

 

Nelze samozřejmě na pár řádcích - byť jen shrnout - to nejpodstatnější, co zaznělo z úst stovek odborníků a nemělo by to pro běžného čtenáře ani smysl. Využijme spíše této mimořádné události jako důvodu k připomenutí několika základních informací týkajících se - možná až nebezpečně - opomíjených ledvin

 

Ledviny - poněkud přehlížené

Ledviny jsou v našem těle orgánem zcela mimořádného významu. A mají hlavně jednu nesmírně zákeřnou vlastnost, kterou je smutný fakt, že nemocné ledviny nebolí! Ano, pomineme-li známou a velmi bolestivou ledvinovou koliku způsobenou ledvinovými kameny, tak jinak nebolí.

 

Ani nevíme, co nevíme

Proto není divu, že každý desátý člověk trpí nějakou chorobou ledvin. A mnozí z nás o tom vůbec nevíme. Přitom nám hrozí, že pokud tento orgán selže, následky budou fatální. Pacient totiž končí na dialýze, kterou je často nutné provádět pak už po celý zbytek života, nebo se octne dokonce v dlouhododobém pořadníku na transplantaci ledviny od vhodného dárce.

 

Kolaps!

Nejhorší na tom je, že selhání ledvin u nás může nastat doslova ze dne na den! Je totiž důsledkem toho, že je v našem těle kriticky narušena rovnováhu hospodaření s vodou a minerály, které zapříčiní nadměrné hromadění močoviny.

 

Filtr a nejen to

Ledviny v našem těle totiž především filtrují a následně pak vylučují z těla nežádoucí odpadní produkty. Ale zdaleka ne jen to. Regulují nám také krevní tlak, chrání pevnost našich kostí a podporují dokonce i tvorbu červených krvinek, jež nám v těle přepravují kyslík.

 

Tekutiny, tekutiny, tekutiny!

Vše souvisí s příjmem a výdejem tekutin. Ale pozor, potřebné množství tekutin pro daného člověka není zdaleka jen přímo úměrné jeho hmotnosti. Daleko víc závisí na aktuální okolní teplotě a na momentální fyzické aktivitě. Proto lze sice říci, že ono obecně doporučované množství - 1,5 až 2 litry tekutin denně - ve většině případů opravdu dostačuje, ale rozhodně to nelze brát jako nějakou normu. Navíc složení oněch přijímaných tekutin by rozhodně nemělo být stereotypní. Naopak by mělo být pestré. Je proto vhodné kombinovat minerální vody (ovšem s ohledem na vysoký krevní tlak či ledvinové kameny!), čaje, ovocné šťávy a také "obyčejnou" stolní vodu.

 

Naslouchejme signálům!

Aby to vše teď nevyznělo až tak pesimisticky, musíme přiznat, že i ty, jinak docela dost záludné ledviny, které - jak už bylo řečeno - při poruše nebolí, nás při problémech varují. Pravda, nenápadně a jaksi nepřímo, ale přece. Musíme být ovšem náležitě vnímaví. Varovné signály, jimiž ledviny dávají najevo, že nejsou v pořádku, mnozí z nás chtě i nechtě přehlížíme a nevěnujeme jim žádnou pozornost.

 

Varovné signály

Například symetrické otoky nohou, dále pak malé množství krve přítomné v moči, také zažívací či dechové potíže, bolesti v bedrech a v neposlední řadě i únava. Vesměs tedy příznaky opravdu skoro přehlédnutelné nebo dokonce zaměnitelné s mnohými jinými neduhy. Nicméně, signály to jsou, ne že ne.

 

A prevence?

Ideální ochranou ledvin jsou, kromě onoho správného pitného režimu, tedy jednoznačně pravidelné preventivní prohlídky. A vlastně ani ne tak ledvin jako takových, ale spíš pravidelné kontroly jejich projevů. Tedy krevního tlaku, moči, hladiny cukru v krvi a dokonce i tzv. body mass indexu (BMI). Ano, vnímáme správně! Chronická onemocnění ledvin přicházejí totiž velmi často ruku v ruce s cukrovkou, vysokým krevním tlakem a dokonce i s obezitou..

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet