Malý Svět techniky U6 aneb když Jules Verne je skoro pořád mezi námi

17.09.2015 14:36

Ostrava – Dolní Vítkovice - Hala 6

4. 9. 2015

 

 

 

Představit technické vynálezy lidstva na jednom místě téměř od A do Z je úkol nadlidský. Navíc to podat tak, aby se laik poučil a odborník neurazil. A celé to ještě zkomplikovat tím, že expozice je cílena hlavně jako didaktická interaktivní pomůcka na děti…

Kdo by neznal Vynález zkázy

Není snad kluka, ale myslím, že i  holky, jež by v určitém věku neprožila nějaké dobrodružství s romanopiscem Julesem Vernem. Kluci asi spíš četli knihy, holky se určitě rády dívaly na úžasné, světově unikátní filmy, natočené u nás, naším geniálním Karlem Zemanem. Není snad u nás ani nikoho, ať v kalhotách či v sukni, kdo by neviděl Zemanovy filmy natočené podle Verna. Vynález zkázy, Ukradená vzducholoď nebo Na kometě.

 

Ostatně, jejich stálé a další a další opakování hovoří samo za sebe. Vzdor tomu, že nejpůvabnější z nich, Vynález zkázy, vznikl už v roce 1958. Nejen že má Karel Zeman už své muzeum v Praze na Kampě a výrazný podíl expozic je tam věnován právě tomu jeho unikátnímu ztvárnění Vernových románů, ale Vynález zkázy se dočkal i výrazné pocty, dá se říci, neformální. Česká televize, Nadace české bijáky a právě Muzeum Karla Zemana se ve spolupráci s Ministerstvem kultury České republiky rozhodly digitálně zrestaurovat první 3 české filmy ze Zlatého fondu české kinematografie. A hle, jsou z produkce Karla Zemana. A jako první se dočkal digitální obnovy právě film Vynález zkázy. Následovat ho budou další Zemanovy snímky - Baron Prášil a Cesta do pravěku - které už ale nejsou zpracováním Vernových románů.

Jules Verne to jistí

Jules Verne je vnímán (spolu s anglickým spisovatelem Herbertem Georgem Wellsem) za jednoho ze zakladatelů žánru zvaného - vědeckofantastická literatura (science-fiction). Verne ve svých dílech dokázal předpovědět (uvádí se, že z 80 % správně, z 15 % se postupem doby našlo lepší řešení a jen 5 % bylo čirou fantazií) řadu vědeckých a technických objevů.

 

 

 

 

 

 

 

 

Od řiditelného balónu, přes velkorážní dělo, videofon, ponorku, skafandr, kosmické cesty, elektrický motor, tank, vrtulník, auto, letadlo a jiné a další. A to žil a tvořil v předminulém století! Jules Gabriel Verne, jak znělo jeho celé jméno, se narodil 8. února 1828 v Nantes a zesnul 24. března 1905 v Amiens. Slovníky ho označují za francouzského spisovatele dobrodružné literatury. To je ale v jeho případě málo. Jeho knihy navíc vzdělávaly. Byly a jsou čtivé – ba hltané – a jsou nenásilnými encyklopediemi ze všech možných oborů vědy. Knihy Julese Verna byly (a bohužel stále ještě jenom jsou) vizionářské. Preferovaly ušlechtilost ducha a poznání, lidskou vynalézavost, čestnost a dovednost, a hlavně, hlavně Vernovy knihy – na rozdíl od většiny také ´dobrodružné literatury´ - mají svoji hodnotu dosud. A stále jsou oblíbeny mezi mládeží. Byť věda a realita světa mnohé Vernovy fantazie překonala. Verne má ale ještě jednu schopnost – jeho knihy jsou půvabně romantické…

 

 

 

 

 

 

Pro úplnost uveďme všeobecně známý příběh, jak se v roce 1862 Verne, do té doby běžný autor, seznámil s nakladatelem Pierrem-Julesem Hetzelem a přinesl mu svůj – takříkajíc náhodně napsaný - dobrodružný román Pět neděl v balóně. Hetzel jej ale docenil a prozíravě vydal. Kniha měla velký úspěch. A tak správně uvažující nakladatel nabídl Vernovi exkluzivní smlouvu na 20 let, v níž se Verne zavázal psát dva obdobné svazky ročně (nešlo však o počet titulů, některé romány měly svazků víc!). Smlouva Verna finančně zabezpečila a mohl – a teď už i musel – on to tak ale od počátku chtěl, psát podle svých představ. Pierre-Jules Hetzel dal celé řadě románů jednotící název - Podivuhodné cesty (francouzsky: Les Voyages extraordinaires). Řada si v jeho představách činila ambice, jež Verne také plnil a splnil, že má „shrnout všechny znalosti zeměpisné, geologické, fyzikální, astronomické tak, jak je shromáždila moderní věda, a zpracovat tedy barvitým a poutavým způsobem jakési technické dějiny světa“. A Verne to dokázal. Právem je jeho jménem nazván jeden z kráterů na odvrácené a romanticky i nadále docela dost tajemné straně Měsíce.

 

 

 

 

 

 

 

 

Šťastný nápad a vynikající scénář výstavy

Ale teď už vstupme do Haly U6 na výstavu nazvanou Malý Svět techniky.

Předně, proč Hala U6? Protože se tato fascinující výstava nalézá v objektu někdejší ´VI. energetické ústředny´, v areálu Dolních Vítkovic, hned naproti Světu techniky, unikátní expozici všeho moderního, co lidstvo ví a umí vysvětlit. (www.www-kulturaok-eu.cz se na jiném místě věnuje i této výstavě https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/velky-svet-vedy-a-objevu-ostrava-aneb-nejkrasnejsi-je-stale-priroda/ ). Bylo provedeno promyšlené umístění obou expozic, jen místní komunikace odděluje nové poznatky v nové budově od starých strojů a objevů, v industriální hale.

Výstava Malý Svět techniky, jak byla expozice v Hale U6 nazvána, si klade za úkol přiblížit nespočet tajemství technických vynálezů. Od základu moderní průmyslové revoluce, objevu parního stroje až po současnost. Mohli jsme si prohlédnout, ve většině případů osahat, či vyzkoušet neuvěřitelné množství technických vynálezů, jež posouvaly vývoj průmyslu, a tím i technický pokrok lidstva. Exponáty jsou navíc tuzemské, opatřené dostatečnou informatikou, takže jsme s jejich pomocí sledovat vývoj techniky nejen obecně, ale konkrétně u nás.

Je dobře, že provozovatelé přímo v budově připravilii učebny pro aplikovanou neformální výuku škol. A bylo moudré pro jejich rodiče otevřít stylovou kavárnu - Julese Verna…

Vše je zde tedy zjevně proto, aby všem - od malých po velké - bylo umožněno nenásilně, neškolometsky, ba přímo hrou, sdělit a přetlumočit principy většiny technických oborů a na konkrétních strojích dokázat, že technika není žádný nezvládnutelný horor, ale docela lákavý obor s budoucností. Je to moudré, právě teď, kdy technické školství a následně i technické obory trpí nedostatkem zájemců a většina omladiny se techniky obává. Namísto toho se hromadně a slepě tlačí ve velkém na humanitní či umělecké obory, kde počty absolventů přesahují potřebu a po absolutoriu je čeká jen zklamání a problém uplatnit se na trhu práce.      

 

A co ten Verne?

Malý Svět techniky U6 je rozčleněn do 8 expozic. Vyplynuly z výborného nápadu a z logiky věci. Tvůrci expozice si vzali za osnovu právě klíčové Vernovy romány. Jednotlivé oddíly jsou tak vtipně a lákavě uvozeny přímo názvy a také citacemi z knih Julese Verna.

Cesta do středu země (1)

je tou první částí expozice. V uvítacím videu nás (diváky, personifikované do dvojice všetečných děcek) zasvětí do tématiky sám Jules Verne. Věrohodně a charizmaticky ztvárněný hercem, spojeným s pražským Činoherním klubem, Stanislavem Zindulkou), který je pak i nadále na videoprodukcích v jednotlivých oddílech naším průvodcem výstavou.

Úvodní část nazvaná Cesta do středu země je zaměřena na vývoj od prvotní manuální práce až po vynález parního stroje a jeho použití v průmyslu. Části expozice na sebe plynule tematicky navazují a celek se pak uzavře sekcí strojírenství a interaktivní dílnou, kde jsme si mohli na vlastní ruce – pod odborným dohledem - vyzkoušet soustružení nebo frézování.

 

Tajemství ocelového města (2)

je druhou částí výstavy. Seznámila nás se specifikou průmyslové historie Moravskoslezského kraje. Nastudovali jsme výrobu surového železa, jeho přerod v ocel a dozvěděli se, jaké je její praktické využití. K dispozici nám byla i improvizovaná laboratoř hutních materiálů, kde jsme se dozvěděli, že třeba ´pudlování´ nemá nic společného s těmi roztomilými pejsky, ale jde o původní proces přeměny litiny v ocel, nebo jsme zjistili, jak funguje ocelárna…

 

Cesta kolem světa za 80 dní (3)

tvoří třetí část výstavy. Zde jsme si mohli propojit vědomosti z předchozích částí a uvědomit praktické využití oceli. A to nejen při výrobě kolejnic, plechů či mostních konstrukcí. Dozvěděli jsme se i všelicos o vývoji železniční dopravy a o budování železniční sítě v České republice. A v závěru jsme se ocitli na kašírované železniční zastávce Nová Role se stanovištěm výpravčího.Tam jsme si vyzkoušeli, jak fungoval telegraf a co umožnila Morseova abeceda. A kdo z nás pozorně poslouchal, uslyšel navíc i nezapomenutelný kuplet „Přednosta stanice“ předválečného kabaretiéra a skladatele lehkých českých operet Járy Beneše, v úžasném podání krále komiků Vlasty Buriana ze stejnojmenného filmu z roku 1941.

 

Robur dobyvatel (4)

se  jmenuje čtvrtá část výstavy. Je věnována médiu současnosti - elektřině. Tu právě Verne ve svých románech odhadl, jako hybatele světa po páře a dalších zdrojích. Část věnovaná výrobě elektřiny, se nám snažila – a opravdu srozumitelně – vysvětlit principy výroby elektrického proudu od magnetické indukce, průmyslové výroby elektřiny až po její každodenní použití.

 

Je pátá část výstavy. Ta nás uvrhla mezi spalovací motory a jejich paliva a posadila (i doslova) do dopravních prostředků. Nabízel se mototrenažer Honda a autotrenažer Škoda Fabia. Nemaje už nějaký čas auto, raději jsme s díky odmítli. I když to byl jen trenažer, bouračka by nám způsobila akorát ostudu u všudypřítomných dětí. Raději jsme si zavzpomínali nad exponáty aut značky Škoda (které jsme si v době našeho motorizování prožívali na vlastní kůži až až…). A nostalgii v nás vyvolala i kabina slavného autobusu Karosa B 932.

 

Ze Země na Měsíc (6)

je nazvána šestá a v 1. patře i závěrečná část expozice. Mapuje oblast letectví a kosmonautiky. Opět se zaměřením na českou účast v této oblasti. K dispozici nám byl alegorický model přistávacího modulu Vostok 1 a dokonce i letecký simulátor L-200 Morava.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovšem vrcholem, alespoň pro mne, milovníka a ctitele klasiky a ´verneovek´, byla ´skutečná´ ponorka Nautilus mého mládežnického vzoru, kapitána Nema. A není jen na dívání. Je přístupná zevnitř! Chválím autory exponátu, že se drželiznámých reálií z Vernova románu, jež znám z rytin román dokreslujících. Ano, samozřejmě jsem vstoupil do interiéru mého idola, ze kterého jako kdyby před chvílí kapitán Nemo právě odešel. Je tam jeho harmonium, jeho sbírka umění, jeho pracovní stůl i jeho lenoška a – ano - dokonce i ono okno umožňující pohled do hlubin oceánu. V předsálí jsem pak zahlédl skafandr a u jeho nohou známý ruční podmořský reflektor, Ruhmkorffův přístroj, Vernem popisovaný a sestrojený Nemem na bázi skutečného dobového vynálezujistého německého elektrotechnika Heinricha Daniela Ruhmkorffa (1803 - 1877). Ti pohyblivější a útlejší mohli dokonce vystoupat po schůdcích na hřbet Nautila anebo zkoumat svět za pomoci funkčního periskopu…

A pak, že je stáří ponižující. Vždyť já se tam v té chvíli dožil svého dávného mládí…  

 

 

 

 

Plující město (7)

se jmenuje sedmá část výstavy. Překvapila skutečnou vodní plochou. Zopakovali jsme si tam typy vodních kol a turbín, okoukli model vodojemu a obdivovali animaci klikové hřídele.

 

Zmatek nad zmatek (8)

je poslední částí interaktivní expozice. Je zasvěcena akustice a vlnění. K vidění a projití je tam frekvenční i akustický tunel a také místnost s historickou záznamovou technikou.No, řadu ´historických´ přístrojů jsme už ale během našeho života používali i my…

 

Nadstavbou, zejména pro fotografy, je nesporně vnitřní vyhlídková věž, odkud se dá dívat na všechnu tu industriální nádheru pěkně z nadhledu. A vidět i původní pístová dmychadla, která tu zůstala nerušeně coby úchvatné memento slavné minulosti téhle haly, byl ohromující zážitek. A nejen pro nás na www.www-kulturaok-eu.cz

 

V přízemí a podzemí budovy provozovatelé muzea situovali příležitostné výstavy. Nás tam uvítaly stroje k počítání. Od počítadla zvaného ščot až po počítač či notebook. Museli jsme konstatovat, že asi tak s polovinou strojů v jejich časové řadě jsme se seznámili – jakožto dávní programátoři a posléze uživatelé – ještě v průběhu našich životů. A není to – alespoň v tomto případě – naším dlouhým životem, ale rychlým vývojem tohoto oboru.

 

 

 

 

 

 

 

Zajímavost, kterou jsme vyčetli a která je až symbolická

Výstava byla otevřena 16. 11. 2012 v bývalé VI. Energetické ústředně areálu Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Zkratka U6 znamenala označení VI. ústředny, v níž se dnes expozice nachází. Druhdy důležité funkční součásti mohutného soukolí ocelového srdce republiky, jak se také říkávalo, Vítkovických železáren. A teď to přijde! Vítkovické železárny byly založeny v roce 1828. Pozorný čtenář těchto řádků si tedy možná vzpomene, že rok 1828 je i rokem narození Julese Verna. Duchovního kmotra celé expozice. Je to opravdu jenom náhoda…?

Věřme, že by Mistr vědy a fantazie Jules Verne byl expozicí nadšen tak, jako jsme byli my.

 

Malý světa techniky U6

Ruská 2994/18, 703 00 Ostrava - Vítkovice

 

Máme otevřeno:

pondělí - neděle: 10.00 – 18.00 hodin, poslední prodej vstupenky v 17.00 hodin

 

Délka prohlídkové trasy: 2 hodiny

Příplatek za výklad v cizím jazyce (angličtina, ruština, francouzština, španělština): 100%, pouze po předchozí domluvě, kontakt: recepce.u6@vitkovice.cz

Pro rezervaci škol je třeba využít rezervační systém

Kontakt na recepci Malého světa techniky U6 (denně od 10.00 do 18.00 hodin)

E-mail: recepce.u6@vitkovice.cz

 

Tel.: +420 595 952 597

 

Vstup do areálu Dolních Vítkovic

Z ulice Vítkovická

Příjezd autem:

Po ulici Místecké ze směru Frýdek-Místek a průjezd přes areál Hlubiny nebo po prodloužené ulici Ruské.

Příjezd MHD:

Tram. stanice Vítkovice vysoké pece, případně Důl Hlubina - tramvaje č. 1, 2, 6, 10

 

Upozornění: ve dnech

21. - 23. 9. 2015

5. 10. 2015

19. - 20. 10. 2015

2. - 3. 11. 2015

16. - 17. 11. 2015

30. 11. - 1. 12. 2015

 21. - 22. 12. 2015

bude v prostorách U6 natáčet Česká televize pořad pro děti

Pro veřejnost bude proto výstava i kavárna uzavřena

Výuky v učebnách se opatření netýká.

 

 

 

Hodnocení:  100 %

 Richard Koníček

  • (zdroj: tisková zpráva, internet)

Foto: © Ing. Olga Koníčková