Malíř Jiří Sozanský i 31 architektů k poctě Jan Palacha aneb když se z marnosti stane beznaděj

25.07.2016 11:53

Národní muzeum – Nová budova – Praha

20./17. 5. - 21. 8. 2016

 

Ve 2. patře Nové budovy Národního muzea bude 21. 8. 2016 končit zajímavá dvojvýstava - výstava Jiří Sozanský: Rok zlomu1969  a výstava Výstava návrhů architektonické – umělecké soutěže o návrh Památníku Jana Palacha ve Všetatech.

Jiří Sozanský: Rok zlomu1969

Výstava výtvarných děl, jejichž tématem je Jan Palach

Když slova ztratila obsah

 

Jiří Sozanský se  jako vždy bravurně  zhostil úkolu (co se týče zejména jakéhokoli druhu násilí a zločinů páchaných na lidech), tentokrát  k tématu sebeupálení  Jana Palacha (1948 -1969) a vystavil své obrazové cykly (Povznesení, Stigmata) - velkoformátové malby, asambláže, koláže a fotografie - cykly Zmrtvýchvstání. Kromě celoplošného Prohlášení zhlédneme i  video s Olbramem Zoubkem, s J. Sozanským a záznam večera JAN 69 v Národním divadle,  který byl věnován Palachovi.

 

 

Jiří Sozanský (nar. 1946)

 patří bez diskuze mezi umělce,

kteří pojímají odpovědně svoji roli v pojetí umění jako osobní výpovědi o světě kolem nás.

To je nepochybně i důvodem pro to,

že opakovaně a naléhavě nastoluje aktuální a ne příliš populární téma,

které ve své umělecké reflexi zároveň zrcadlí stav a směřování naší civilizace.

Instalace výstavy je dílem architekta Josefa Pleskota,

který do prostorového pojetí výstavy zakomponoval i prosklenou fasádní stěnu Nové budovy Národního muzea,

čímž výstavu vizuálně a symbolicky propojil s místem

 

 

 

 

 

 

 

 

V roce 2016 získal Jiří Sozanský titul Rytíř české kultury, udělený ministrem kultury ČR

 

Výstava návrhů architektonické – umělecké soutěže o návrh Památníku Jana Palacha ve Všetatech

 

Národní muzeum v říjnu 2015 vyhlásilo architektonicko-uměleckou soutěž (byla jednokolová projektová a veřejná) o návrh Památníku Jana Palacha ve Všetatech, která byla ukončena v dubnu 2016.

 

Vítěze architektonicko-umělecké soutěže na podobu Památníku Jana Palacha můžeme zhlédnout na panelové výstavě,

která se koná také ve 2. patře.

 

 

 

 

 

 

 

 

S podporou Ministerstva kultury ČR tak vznikne památník věnovaný Janu Palachovi, jeho životu a širším historickým souvislostem doby a jeho činu. V soutěžní lhůtě bylo přijato celkem 31 návrhů. Z nich porota v čele s předsedou Josefem Pleskotem vybrala vítězný koncept. Stal se jím návrh architektů (doc. Ing. arch Miroslav Cikán, Ing. arch. Pavla Melková) z MCA Atelier s.r.o., na jehož základě vznikne do roku 2018 ve Všetatech umělecky cenný památník se silným emočním nábojem. Všechny (překrásné) soutěžní návrhy můžeme  na panelové výstavě zhlédnout..

 

Projekt bere v potaz Palachovo sebeupálení jako klín, který společnost rozdělil

 

U vítězného návrhu porota především ocenila komplexně intelektuálně zvládnutý přístup s přesně promyšlenou dramaturgií expozice směřující k interpretaci Palachova odkazu.

Původní dům je ve vítězném návrhu zachován ve své nejzákladnější stavební substanci, přičemž autoři do něj navíc vklínili hranu symbolizující komunistický režim. Hrana směřuje k záblesku světla a k opuštěnému rodinnému stolu, který zároveň může mít význam společného stolu národa, jenž se stal opuštěným. V interiéru Palachova domu působí sugestivně štěrbinové světlo z neúplně zaslepených oken. Atmosféru celého prostoru doplní torza Palachových pokojů s nezakrytými okny.

 

Celkové řešení Památníku je založeno na jeho významovém členění ve 3 hlavních zónách – symbolické, kontemplační a edukační. Palachův dům nyní čeká kompletní rekonstrukce a vznikne tak nový architektonicko - umělecký objekt se silným emočním nábojem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jiri-sozansky-1984-rok-orwella-aneb-kdyz-hruzy-pozaru-ani-totality-lidem-nesvedci/

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jiri-sozansky-mezni-situace-extreme-situations-aneb-kdyz-lidskou-dustojnost-ztracime/