Lucie Nováčková: ´ V dětství se mi nic zlého nestalo´ aneb když jí snad uvěříme?!

19.03.2014 15:45

Galerie Prokopka – Praha
13. 3. - 7. 4. 2014

Byli jsme pozváni na vernisáž výstavy hýřících barvami obrazů  mladé, velmi subtilně vyhlížející, autorky Lucie Nováčkové. Název výstavy zněl zajímavě: ´ V dětství se mi nic zlého nestalo´. No, to asi ne každý můžeme říci, že?!  Můžeme zde zhlédnout cyklus 9 malých obrazů, který autorka vytvořila v průběhu posledního roku, doplněný jedním velkým starším obrazem, jež spojuje moment vzpomínky.

 

Výchozím bodem pro jejich vznik byly vizuální motivy z její minulosti. Obrazy jsou výsledkem procesu jejího rozpomínání se na jejich původ, jež je u ní svázán s budováním obrazu a hledáním vhodných výrazových prostředků v malířské technice. Červený podklad maleb sám vyplynul jako odkaz na klasické malířské techniky, ale i jako metafora fotografického procesu, který vnímá analogicky procesům paměti (kurátorka: Markéta Vlčková)
 

Lucie Nováčková (1981) je absolventkou ateliéru malby brněnské FaVU i oboru textilní tvorby na Univerzitě v Hradci Králové

  • Autorka se ve své tvorbě soustředí kromě malby na využití textilních technik.
  • V rámci závěrečné práce se věnovala neobvyklé technice tisku na osnovu a V současné době zřizuje vlastní tkalcovskou dílnu. Jako reakce na rezidenční pobyt v Estonsku (2013) vznikla Inscenace ŽENA, KŮŽE, PÍSEŇ, KOST (A DOST?) pracující se vzájemnou konfrontací textilní ho umění, videa, zpěvu a loutkářských postupů.

 

Galerie PROKOPKA

Praha 3 – Žižkov

Prokopova 9
máme otevřeno: pondělí-neděle 11.00- 21.00 hodin
vstup: volný

 

Hodnocení: 99 %

www.galerieprokopka.cz

www.artmap.cz

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka