Lucia Tallová: ´Černou perlu slzy vzkřísí´ aneb když ornamenty po žensku vzkřísíme

12.04.2014 10:50

Galerie Vernon - Praha

10. 4. – 31. 5. 2014

 

Sólová výstava mladé talentované slovenské malířky Lucie Tallové byla za osobní účasti autorky zahájena ve dvou patrech pražské Galerie Vernon ve čtvrtek 10. dubna 2014. Výstava představila nejnovější velkoformátové malby ze dvou aktuálních sérií ´Schwarzer Regen´ a ´Memory Space´.

 

Tallová vypráví prostřednictvím média malby intimní příběhy. Stěžejní role v nich hrají dva protichůdné vizuální vjemy: pohled na neosobní produkt industriální společnosti na jedné straně a na tajemnou neidentifikovatelnou krajinou na straně druhé.

 

Autorka se o své tvorbě vyjadřuje:

„Ústredný námet mojich obrazov tvorí krajinomaľba. Mám rada otvorený priestor, keď je krajina opustená, vyľudnená a vyprázdnená. Príbeh v obraze na seba preberajú prvky architektúry, ornamentálne rastre alebo opakujúce sa symboly – čierne kvapky, perly a kvety.“

 

Charakteristickou autorskou technikou Tallové je aplikace vyšívaných a háčkovaných textilií na plochu plátna, čímž vznikají ornamentální struktury a obrazce. Práce s krajkou představuje nejen určitou vizuální kvalitu díla, ale také nevyslovený vnitřní význam. Tímto vrstvením získává malba specifickou atmosféru a sentimentálnost, nádech nostalgie a romantiky, naivní dekorativnost a poskytuje divákovi známou, lehce čitelnou informaci, se kterou se dovede ztotožnit.

 

Na pozadí zjemněných a znejasněných obrazů se vynořují horizontály a vertikály strohých

chladných architektur (anonymních i identifikovatelných městských dominant), které jsou zdramatizovány a ´zkrášleny´ právě nadreálnou atmosférou. Výsledkem je intimní umělá realita, kterou je možné v nejlepším významu slova označit za ´ženskou´, to jest zjemněnou, zkrášlenou, znejasněnou, zvnitřněnou, a díky kvalitě a intenzitě umělčina malířského ztvárnění i za nadindividuální.

 

Ačkoliv v tvorbě Tallové převažuje malba, věnuje se i jiným uměleckým formám, například kresbě, grafice či vytváření objektů a lightboxů.

 

Pracuje se sítotiskem, akvarelem, akrylem, na ručním bavlněném papíře, na starých fotografiích, se záclonami...

 

Lucia Tallová

  • * 1985
  •  absolvovala v roce 2011 ateliér prof. Ivana Csudaia na VŠVU v Bratislavě
  •  je držitelkou ocenění Strabag Artaward International – Award of Recognition a vítězkou 1. Ceny Maľby roku 2013 Nadácie VÚB
  • má za sebou několik domácích i zahraničních výstav, pražská přitom je její první sólovou výstavou v České republice

www.luciatallova.sk

https://hentak.sk/pdf/profil_tallova.pdf

 

O Galerii Vernon

Galerie byla založena v roce 2001 Monikou Burian Jourdan. Od začátku má Vernon jasný cíl: podporovat kvalitní

současné umění a představovat ho veřejnosti. Stavět světové a české umění vedle sebe jako rovnocenné

partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat a přesto je něco spojuje.

 

Galerie je otevřena

ve středu, čtvrtek 12 –19 hodin, pátek 12 –17 hodin, sobotu 10.30 –18 hodin

 

V zadní místnosti (dolní patro) můžeme sledovat video se záznamem akcí Galerie Vernon, které probíhaly i po celém světě...(festivaly Tina B.)

Děkujeme našim sponzorům: De'Longhi, Achour & Hájek a mediálním partnerům: ArtClue, Art Guide East, GoOut, CityBee, Expats.cz.

 

 www.galerievernon.com

 

 

GALERIE VERNON | Janáčkovo nábřeží 21 | 150 00 Praha 5

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj:  tisková zpráva)

Foto: autorka