Luboš Vetengl: Makabrózní žánrovky aneb navštívíme raději psychiatra?!

04.12.2014 14:17

Knihovna  Filosofického ústavu Akademie věd České republiky - Praha

19. 11. 2014 – 30. 1. 2015

 

Náhodně jsme se ocitli na vernisáži výstavy (pro návštěvníky ne vždy příliš obvyklých) obrazů, olejů na plátnech, akrylů a akvarelů na papíru, jejichž autorem je Luboš Vetengl,  čerstvý absolvent Akademie výtvarných umění v Praze, kreslíř, malíř a grafik. Autora jsme hned poznali podle jeho úctyhodné výšky a charakteristického černého klobouku. Výstava se chlubí výmluvným názvem ´Makabrózní žánrovky´.  V rámci vernisáže 19. 11. 2014 jsme pokřtili autorskou knihu ´Tanec Smrti´.  

 

Povšimněme si názvů artefaktů, už jen ty názvy nás trošku děsily. Ale jsou vskutku originální,  jako např. :

Prosba o útěk z obrazu

Nuda u hrobu

Močící Smrt

 

 

Ve své tvorbě se zabývám především tématem smrti a sexu, ale nejsou cizí i jiná témata.  Jsem fascinován opuštěnou krajinou, figurou, architekturou a geometrií. Tato témata zpracovávám klasickými výtvarnými metodami, ale používám také prvky experimentální kresby, grafiky a malby, přičemž uplatňuji především černobílou nebo monochromní škálu.  Díky tomuto přístupu se často setkávám s nepochopením a doporučením návštěvy psychiatra. Nechápu, co tím dotyční myslí, když mne posílají k psychiatrovi. Myslím si, že člověk, pro kterého je tabu téma smrti a sexu, by asi měl sám navštívit psychiatra. Sex ani smrt nejsou  tabu. Tabu je spojení smrti a sexu, které pravděpodobně lidé nechápou.

Nicméně, téma smrti či na kost obnaženého člověka, se mě nenápadně drží již od útlého věku a naplno v celé kráse se projevilo v roce 2011. Během tohoto roku vznikl mohutný cyklus přibližně 140 maleb, kreseb a později nespočet grafických listů. Toto téma pro mě znamenalo velký průlom v tvorbě a do jisté míry mě proslavilo.

Na konci roku 2013 jsem začal pracovat na mé diplomové práci, která tematicky korespondoval s tématem smrti a sexu. Cykly maleb a kreseb Hřbitov múz a cyklus maleb a kniha Tanec Smrti, vystavené ve Veletržním paláci při výstavě Diplomanti AVU, vzbudily zajímavý ohlas. V časopise Art + Antiques  v kritice této výstavy ´V uvozovkách Diplomanti AVU ve Veletržním paláci – text Radek Wohlmuth, jsem si přečetl kritiku na mou tvorbu:

 

Makabrózní žánrovky Luboše Vetengla páchané zřejmě pod vlivem Otto M: Urbana, by vypadaly naivně i jako kérka nebo airbrush na nádrži motorky.“

 

Předpokládám, že tato kritika měla zdiskreditovat mou expozici ve Veletržním paláci, ale zalíbilo se mi slovo ´makabrózní´, které je pravděpodobně odvozené z termínu danse macabre  neboli tanec smrti.

Rozhodl jsem se, že vytvořím cyklus maleb, který se bude jmenovat  ´Makabrózní žánrovky´. V současné době pracuji na založení nového uměleckého směru, který se bude jmenovat macabrismus.“  Luboš Vetengl

 

 

 

Ze životapisu -  Luboš Vetengl

*   2004 střední soukromá uměleckoprůmyslová škola Zámeček s.r.o. v Plzni, na obor užitá malba (maturita)

  • 2008  studium na AVU - ateliér grafiky J. Lindovského 
  • v současné době pracuje na založení nového uměleckého směru - ´macabrismus´

Kurátor: Otto M. Urban

 

Klub knihovny Filozofického ústavu Akademie věd ČR

Praha 1

Husova 6

Máme otevřeno:

pondělí a čtvrtek:  9.00 -18.00 hodin

úterý, středa, pátek:  9.00 -16.00 hodin

Vstup: volný

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/lubos-vetengl%3a-%c2%b4hrobnik%c2%b4%3a-hrobnikuv-sen-aneb-proc-nenajit-inspiraci-i-u-bratru-chapmanovych-%21-/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/diplomanti-avu-2014-aneb-kdyz-ten-rok-leti-/

www.vetengl.cz

 

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková