Lubomír Typlt: Mladí bozi aneb víme, o čem by tak mohli snít?!

10.06.2016 16:17

Galerie Zdeněk Sklenář - Praha

9. 6. – 6. 8. 2016

 

 

 

 

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy několika nových (monumentálních) figurálních obrazů Lubomíra Typlta byli autor maleb Lubomír Typlt a kurátor výstavya Karel Srp přítomni osobně.

 

A jak sám Lubomír Typlt řekl:

Jsou to tři roky, co jsme se Zdeňkem připravovali výstavu mých nových obrazů pro jeho galerii na Smetanově nábřeží. Výbuch plynu rozmetal nejen tyto naše plány.Nyní představuji ve výstavním prostoru v Salvátorské mé zcela nové a pro tento výstavní prostor zamýšlené obrazy. Tón zářivé magenty nechává divákově představivosti velký prostor.

Nenabízím žádné vysvětlení pro řady stojících mladíků, kteří jsou namalováni ve skupinové spánkové fázi REM, vyznačující se rychlými pohyby očí. Jsou snad snícími mladými bohy?"

(zdroj: Lubomír Typlt, 26. 5. 2016)

 

Lubomír Typlt

  • narodil se 6. 6. 1975 v Jilemnici
  •  je český malíř, který v současné době žije střídavě v Berlíně a v Praze 

 

Jeho malířské dílo je příznačné svou formální syrovostí a obsahovou surovostí. Rozvíjí svůj mýtus o lidském jedinci pomocí malířských prostředků: vytříbené kresebnosti i absurdních prostorových objektů. S oblibou používá techniku kvaše, které mu propojí výrazové přechody mezi kresbou a malbou a jsou charakteristické spontánností, gestickou živostí a formálních vytříbeností.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurátor výstavy a autor monografie TYPLT - Tikající muž: Karel Srp

110 00 Praha 1 – Staré Město

Salvátorská 6
Máme otevřeno: úterý - sobota: 13.00 –18.00 hodin

Vstup: volný

 

www.zdeneksklenar.cz

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/lubomir-typlt-tikajici-muz-a-jakub-spanhel-slepice-v-pekle/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/penck-typlt-aneb-kdyz-promeny-expresivnich-maleb-souviseji-s-promenami-atmosfery-ve-spolecnosti/

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4motyli-efekt-aneb-%c2%b4medvedi-sluzba%c2%b4-mnoha-maliru-pro-jednoho-divaka-%28butterfly-effect-%29-%21/

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková