Lone Rangers: ´Osamělí jezdci/Umělci české postmoderny a dále´ aneb když nás jejich díla inspirují stále dále

04.10.2014 11:26

Galerie 1. patro

1. 10. — 6. 12. 2014

 

Vernisáž výstavy, která byl původně připravena  pro Frameless  Gallery v Londýně,  tj.  výstavy obrazů a děl vystavujících umělců jako jsou Tomáš Císařovský (*1962), Stanislav Diviš (*1953), Jiří David (*1956), Petr Nikl (*1960), Petr Písařík (*1968),  Jiří Surůvka (*1961), Antonín Střížek (*1959),  uvedl jako vždy ve velmi dobré náladě kurátor Richard Drury. Většina z vystavujících umělců byla také přítomna (hosty výstavy byli oba Karlové  Štědří)  a my návštěvníci jsme mohli v klidu pozorovat, jak se ´osamělí jezdci´  (kupodivu nevystavovala žádná ´osamělá jezdkyně´)  nenechali vyvést ze svého klidu a jak pozitivně reagovali na obrovský zájem  návštěvníků vernisáže. 

 

Kurátor Richard Drury ve svém úvodu zdůraznil (naštěstí ne anglicky),  že můžeme zhlédnout práce umělců, kteří  během 30 let získali své nezastupitelné místo na české výtvarné scéně.  V 80. letech 20. století nastupující mezinárodní fenomén postmoderny změnil způsob, jaký bylo umění vytvářeno a dosud interpretováno.  

 

 

Jak řekl  Drury Richard

V tehdejším Československu byli mladí umělci přirozeně citliví na postmoderní ironii, hravost a  ´mýtické já´ a ve své práci odráželi specifický kontext postupně se rozkládající totalitní společnosti, ve které žili. Hledání vlastní identity a vyjádření  kritického pohledu na rituální a represivní  ´normy´ společnosti, typické charakteristiky ducha postmoderny,  získaly ještě silnější význam v  realitě pozdně komunistického Československa. “

 

Není to jen ´historická momentka´

Na výstavě však můžeme zhlédnout i další práce  vystavujících umělců, které se vyvíjely po další dvě následující generace. Jde o vhled do jejich děl natolik interpretující  způsob, jak umělci nacházeli  cesty , jak se ve společnosti ,  ve které žít museli,  angažovaně a svébytně uplatnit. Pokud jde o práce Karla Štědrého, absolventa ateliéru Stanislava Diviše na VŠUP v Praze,  vidíme v jeho obrazech důkaz, jak postmoderní narušování jasné časové posloupnosti nadále inspiruje dílo dnešní mladé generace.  

 

Kurátor výstavy:  Richard Drury (GASk Kutná Hora)

Výstavu jsme uskutečnili u příležitosti vydání knihy Obrazy české postmoderny (autor Jiří Přibáň, profesor práva na Univerzitě v Cardiffu), nakladatelství Kant.

Galerie 1. patro

110 00 Praha 1

Myslíkova 9

 

mobil: +420 602 771 145

Máme otevřeno: čtvrtek - sobota 14.00 – 18.00 hodin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 www.galerie1patro.cz

Hodnocení: 99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva Richard Druryho)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

O galerii 1. patro

V roce 2006 založil Petr Šimon Galerii 5. patro v roce 2011 přejmenovanou na Galerii 1. patro, soukromou galerii, zaměřenou na současné české a světové umění a fotografii. Galerie se v průběhu své existence stala pozitivně a široce vnímanou součástí české scény současného umění. Dosud uskutečnila téměř 60 výstav, tematických, skupinových a samostatných s umělci užšího výběru galerie. Program galerie osciluje mezi fotografií a výtvarným uměním a prezentuje umělce všech generací. Galerie se účastnila tuzemských veletrhů Art Prague, Prague Foto a Brno Art Fair. Galerie se od počátku zaměřila na ediční činnost. K doprovodu vybraných výstav vznikly edice na DVD, katalogy a grafické listy.