Lítám v tom aneb pohled do zákulisí a reálií života v USA… či příběh muže, jenž žil s hlavou v oblacích

21.03.2019 10:37

ICP3/ Informační středisko Prahy 3  - Praha

 

 

 

 

Netajíme, že máme odstup od filmů z filmového průmyslu Spojených států. Nechodíme na ně, abychom je nemuseli případně kritizovat. Většina produkce v našich kinech však odtud pochází a většina diváků je bohatě navštěvuje. Jsme menšina a nechceme svůj postoj vnucovat jiným proti vůli. Takže když nás Informační středisko Prahy 3 pozvalo na pravidelnou projekci dalšího z jinak vesměs zajímavé a nepříliš profláklé nabídky filmů na ryze americký spektákl s názvem Lítám v tom, váhali jsme. Ano, či ne? Nakonec zvítězila zvídavost. A nezklamala. Film a děj je jedna věc, představitelé druhá a pohled do reálií života za mořem třetí. Ta rozhodla. Z anotace distributora jsme totiž zjistili hlavní důvod, proč na projekci nakonec jít.

 

Slovo distributora…

Příběh muže, jenž žil s hlavou v oblacích. Ryan Bingham (George Clooney), hrdina komedie Lítám v tom, je šťastný. S hlavou v oblacích neochvějně míří za životním snem, ale život bývá mrcha. A ta dokáže i v cílové rovince říct: „Běžíš po špatné trati.“

 

Režisér Jason Reitman má slabost pro antihrdiny, ať už je to lobbista, hájící zájmy tabákových firem (Děkujeme, že kouříte) nebo těhotná teenagerka (Juno). Nyní se zahleděl do stoprocentního sobce, a to tak neodolatelně, že stvořil jeden z nejlepších filmů roku 2009.

 

Životní cíl Ryana Binghama asi většině z nás bude připadat směšný. Chtěl by nalétat 10 miliónů leteckých mil (16 093 440 km), a díky tomu vstoupit do elitní společnosti několika málo vyvolených. Pravděpodobnost splnění téhle „mission impossible“ je velmi vysoká, protože Ryan prakticky žije v letadle. Jako zaměstnanec společnosti, která se zabývá podnikovou optimalizací (v překladu to znamená, že jde o profesionální vyhazovače z práce), nepřetržitě létá po Spojených státech a snižuje stavy ve firmách, jejichž šéfové nemají dost odvahy na to, aby své lidi propustili sami.

 

Nomádský život Ryanovi naprosto vyhovuje. Jeho vlastní byt je méně útulný než libovolný hotelový pokoj, rodina s ním už dávno přestala počítat a všechno, co má, se vejde do jediného kufru, který ovšem musí splňovat kritéria pro příruční zavazadlo. Na letištích se navíc dají potkat dost zajímaví lidé jako například příležitostná spolucestující podobného ražení (Vera Farmiga), ochotná mít vztah „když to letové řády dovolí“. Žádný strom ale neroste až do nebe a Ryanovo ohrožení má podobu mladé ambiciózní kolegyně (Anna Kendrick), která v rámci úspor vymyslela propouštění lidí on-line. To by znamenalo, že se Ryan snese z nebes zpátky na Zem a ztratí tak všechno, na čem mu záleželo. Tváří v tvář téhle nepříjemné pravdě začne trochu přemýšlet o tom, jestli by se smysl života nedal nakonec najít i na Zemi.“ (oficiální text distributora)

 

Banální příběh?

Do jisté míry jo. Ale to, co nás zaujalo, bylo to létání. Sami nelétáme. Letěli jsme párkrát jako většina lidí našeho věku u nás. Víme, že v USA je to běžný způsob přepravy, navíc tam při těch dálkách to ani jinak nejde. Vzpomínám, jak Werich mluvil o emigraci v USA a zmínil detail, kdy měli s Voskovcem dojet kamsi na jednání o práci a řekli jim, že je to kousek po dálnici XY. Bylo. Pro Američany. Naši W+V v domnění, že je to jako z Prahy do Kolína nad Labem, zírali, když to nakonec byla dálka  - podle Werichových slov - „jako z Prahy do Lisabonu“. Kousek…

 

 

Takže, jak to tam s tím létáním je?! To bylo to, co nás na projekci přivedlo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pár překvapení návdavkem

Prvním překvapením je George Clooney. S bravurou zvládá hlavní roli, ač není film jen o něm. Bez obou hereček  - hlavně naivní a ambiciózní mladičké manažerce (Anna Kendrick) po jeho boku - je spíš průvodce tím, co tady zatím neznáme, ale asi poznáme, podivným světem jeho profese. Ryan Bingham je obrněn uzavřením do sebe, neboť jinak by se z toho, co dělá, musel zbláznit. Nebo by byl poťouchlý sadistický psychoterorista, což není. Vždyťvyhazuje lidi z práce jak na pásu, drtí jim osudy a vhání je do fatálních osobních katastrof. 

 

Což jeho nová mladičká parťačka dlouho nechápe. A když konečně, tak ji to srazí do kolen.

 

Postavu téhle Natalie  Keener psal Jason Reitman přímo pro Annu Kendrick poté, co ji viděl ve filmu Rocket Science v roce 2007. Tady se nám navíc nabízí zajímavé srovnání její role v tomto filmu  (bylo jí 23 let, dnes je jí 33 let) v čase, kdy excelovala v kasovních trhácích jiného ražení, jako byly Stmívání a série Twilight ság: Nový měsíc, Zatmění i Rozbřesk - 1. část. Tedy role rozhodně jiné než komicky roztomilá a typicky ambiciózní manažerská husička v Lítám v tom, která má sice schopnosti, ale přehání své sebevědomí a až konfrontace se zkušeným kolegou, ji uzemní a dovede k normálu. Je to v tomto bodě tak trochu happy end, ale to by nebyla americká produkce. Potěšitelné je, že hlavní představitel se happy endu nedočká. Jeho létající animírka (Vera Farmiga) mu tu radost neudělá. Dokonce i v nahaté scéně to není ona. Dala se zastoupit. Sice tvrdila, že s nahotou nemá problém, ale že krátce před natáčením rodila takže: „Prsa plná mléka by nebyla hezká“. Nám ale udělala radost tím, že film nekončil happy endem pro hlavní postavu a byl tak alespoň něčím neamerický a konec tím pádem trochu nečekaný. V reálu tedy asi ano, ale v americkém filmu - rozhodně nikoli.

Takže co je na filmu nejcennější? To létání.

To ale nemá smysl tlumočit, to má smysl si užít. Od praxe a organizace na letištích, v leteckých společnostech, v systému a péči o cestující, až po zajímavé záběry letecké.

Berme to jako druhoplánový bonus. Alespoň pro diváka, pro něhož je to - ´kousek´ - opravdu jen do toho Kolína nad Labem, zatímco do Lisabonu je to cesta přes půl světadílu.  

 

Titul: Lítám v tom

Titul anglicky: Up in the Air

Titul slovensky:  Lietam v tom

Země původu: USA 2009, 105 min

Producenti: Daniel Dubiecki, Ivan Reitman, Jeffrey Clifford

Režie: Jason Reitman

Scénář: Sheldon Turner (podle stejnojmenné knihy amerického spisovatele Waltere Kirna)

Kamera: Eric Steelberg

Hudba: Rolfe Kent 

Hrají: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Amy Morton, Melanie Lynskey, J. K. Simmons, Sam Elliott, Danny McBride, Zach Galifianakis, Chris Lowell, SteveEastin, AdrienneLamping, Dustin Miles, Tamara Tungate, Carri Jarvis, Jeff Witzke, Adhir Kalyan, Adam Rose, Marvin Young, Lanette Fugit, Dave Engfer, Jørgen Pedersen, Matt O'Toole, Sope Aluko, Gus Stevenson, JeffreyArrington

 

Kamera: Eric Steelberg

Hudba: Rolfe Kent 

Střih: Dana E. Glauberman

Scénografie: SteveSaklad

Kostýmy: Danny Glicker

Žánr: komedie / drama / romantický

Stopáž: 105 minut

 

 

Ceny

Golden Globes

2010 - Jason Reitman, Sheldon Turner (Nejlepší scénář)

 

BAFTA

2010 – Jason Reitman, Sheldon Turner (Adaptovaný scénář)/ New York Film Critics Circle

2009 - George Clooney (Nejlepší herec)/ Florida Film Critics Circle Awards

2009 - Nejlepší film

2009 - Jason Reitman (Nejlepší režisér)

2009 - George Clooney (Nejlepší herec)/ Los Angeles Film Critics Association

2009 - Jason Reitman, Sheldon Turner (Nejlepší scénář)

 

130 00 Praha 3

Milešovská 846/1 (roh náměstí Jiřího z Poděbrad a Milešovské ulice)

 

Máme otevřeno:

pondělí a středa 9. 00 - 19.00 hodin

úterý, čtvrtek a pátek 9. 00 – 16.00 hodin

 

Hodnocení:  79 %

Richard Koníček

Foto: internet

 

Trailer:

https://www.tvspoty.cz/litam-v-tom-trailer/