Libor Beránek: Solaris a jiné kresby aneb když v událostech běžného života poezii nacházíme….

08.10.2019 16:44

Galerie Toyen - Praha 3 

2. - 31. 10. 2019

 

Na vernisáži výstavy Solaris a jiné kresby, která se konala v Galerii Toyen, byl Libor Beránek, grafik, ilustrátor a typograf, autor vystavených kreseb osobně přítomen.

Vystavené kresby jsou inspirované filmy Andreje Tarkovského (1971) a knihami Stanisława Hermana Lema z roku 1961.

 

Úvod v přeplněné Galerii Toyen patřil tajemnému šeru ve výstavním sále se nacházejícím a hudebnímu doprovodu Moniky Knoblochové, cembalistky, která je nositelkou hudební ceny Davidoff Prixa, a také velkou vyznavačkou autentické interpretace barokních skladeb.

 

Úvodní slovo měla ředitelka galerie ing. Eva Slezáková, hlavní slovo výtvarný kritik, dr. Karel Žižkovský. Předeslal, že vystavené obrazy jsou atypické, a tak že začne atypicky i on.  A proč ne, když obrazy na této výstavě jsou inspirovány slavným a vrcholným vědeckofantastickým románem polského spisovatele Stanisława Hermana Lema z roku 1961. Románem, jenž se stal následně předlohou pro neméně pozoruhodný sci-fi film se stejným názvem Solaris, který režíroval proslulý Andrej Tarkovskij a jenž získal hlavní cenu festivalu v Cannes v roce 1972. Dodnes - román i film - patří do zlatého fondu literatury a kinematografie.

 

Kdo zná film nebo dokonce četl knihu, pak pochopí, proč jsou autorovy obrazy z této série tak nevyzpytatelné a lehce filozofující. Ani jejich předlohy nebyly jiné.

 

Dr. Karel Žižkovský to ocenil, protože každý z nás se někdy vzneseme do kosmu, do jiných světů, do neznáma. A obrazy autora se pokouší analyzovat tyto občasné stavy naší i jeho mysli a fantazie. Díla pomocí vhodné volby pastelů vyzařují nejasnou atmosféru, a přesto obsahují v jádru přesnou kresbu. Autor je totiž zručný kreslíř a jeho kresby nám tak mapují a přibližují onen pomyslný svět. Tají se v nich jeho vzpomínky na dětství, tváře osob, které protnuly jeho život a detaily o jejich původu. Důvod, proč vybral právě tyto osoby, zná jen autor sám. Zjevně se totiž nechává inspirovat svými myšlenkami a nám nezbývá, než je na jeho obrazech vnímat nebo hledat.

 

Dr. Karel Žižkovský také zmínil fakt, že Libor Beránek pracuje a tvoří v cyklech. Což dokazují menšinové obrazy na výstavu vybrané z cyklu Insecta, věnovaného broukům a hmyzu.

Cyklus Solaris tvoří hlavní náplň výstavy, která vypovídá především o vztahu člověka k okolnímu světu a jejich základem je rozhodně kromě zmíněné fantazie a filozofického obsahu také jeho grafická přesnost a preciznost.

I

 

když závěrem dostal slovo i autor, mnoho nám toho nepověděl. Ne, že by byl nemluvný, před a po zahájení výstavy ochotně nespočetným zájemcům vysvětloval své obrazy a jejich obsahy, ale při zahájení jenom potvrdil slova dr. Karla Žižkovského a poděkoval za možnost v Galerii Toyen vystavovat. A poděkoval také všem, kteří se na této jeho výstavě podíleli. Svůj vděk ředitelce Galerie Toyen, ing. Evě Slezákové pak galantně projevil navíc i krásnou kyticí, kterou jí věnoval.

 

 

 

Úplný závěr patřil opět cembalistce Monice Knoblochové, ale všeobecná vřava přítomných a stále dalších přicházejících už jejímu umění a poslechu barokní hudby příliš nepřála…“.

Richard Koníček

 

 

 

Libor Beránek

(* 22. října 1965 Praha) -  český grafik, ilustrátor

V popředí výtvarného zájmu jsou často výjevy z městských periférií,

motivy z říše rostlin, hmyzu,

poeticky zachycuje události běžného života.

 

  • od 2016 člen SČUG Hollar
  • 1981 - 1985: absolvoval Odborné učiliště polygrafické v Praze
  • 1988 – 1994: vystudoval VŠUP  v ateliéru ilustrace a grafiky (u profesora Jiřího Mikuly a profesora Jiřího Šalamouna)
  • 1993 – 1994: absolvoval kurz šperkařství na Internationale Sommerakademie für Bildende Kunst (u profesorek Ester Brinkmann, Johanny Dahm a Robin Qeegly)
  • od  1994 - 2003: působil na VŠUP jako odborný asistent profesora Jiřího Šalamouna
  • 1998: byl jeho asistentem na Internationale Sommerakademie für Bildende Kunst
  • 1999: asistentem Michele Lemieux na této Mezinárodní letní akademii v Salzburgu
  • kromě své volné tvorby během let realizoval také několik desítek knižních titulů pro různá vydavatelství
  • za svou práci získal řadu ocenění
  • 1995: ocenění za Nejkrásnější knihu roku 1994
  • 1996: získal Cenu Waltera Thiemana (v Německu)
  • 1996: obdržel stříbrnou medaili v soutěži Stiftung Buchkunst (International competition "Best designed books from all over the world" v Lipsku, Německo)
  • 1996: na Bienále knižného umenia v Martině získal Cenu primátora města Martin (za nejvýraznější výtvarný přínos v kategorii do 35 let)
  • 2014: dostal Čestné uznání v kategorii sítotisku v soutěži Grafika roku 2013
  • žije a pracuje v Praze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

130 00 Praha 3

Milešovská 1/846

Máme otevřeno:

po, stř: 9.00 - 19. 00 hodin

út, čt, pá: 9.00 - 16.00 hodin

Vstup: volný

 

 

Hodnocení:  89 %

Richard Koníček

Ing. Olga Koníčková (wikipedia)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, © Richard Koníček

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.galerietoyen.cz

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/libor-beranek-retrospektiva-ii-prace-na-papire-aneb-kdyz-svym-okem-a-svym-zpusobem-vidime-svet/