liberecká krev: Jan Kysela und Martin Szollos aneb na vernisážích jíme a konverzujeme?! (ART and cooking)

27.07.2013 21:07

Liberecká krev: Jan Kysela und Martin Szollos aneb na vernisážích jíme a konverzujeme?! ( ´Art and cooking´)


Galerie 3x3 @ Berlínskej model
Praha 7 - Holešovice
18. 7. 2013

Přiznám se, že mě v poslední době zaujala myšlenka, projít a poznat postupně všechny pražské galerie, protože mnohdy bývají mnohdy umístěny  nejen  v architektonicky zajímavých prostorách, ale i na zajímavých místech naší matičky Prahy. Proto jsem přijala  pozvání   Galerie 3x3  do komorního prostředí nezávislé pražské galerie  ´Berlínskej model´, která se nachází poblíž Strossmayerova náměstí již od září roku 2011,  na vernisáž jednodenní výstavy: ´Liberecká krev: Jan Kysela und Martin Szollos´.

Tentokrát prostor ´Berlínského modelu´, jehož zakladateli jsou tři výtvarníci - Richard Bakeš, Daniel Vlček a Matouš Mědílek, svěřili do rukou liberecké galerie 3x3 a její kurátorky Heleny Krásová a Andrea Pekárkova pro přivezli trochu té lidské krve aus Reichenberg (?). Současně proběhl křest 3. čísla časopisu  Rajón.

Vernisáže současného výtvarného umění se mění!?
Přijdeme-li do galerie BM v den vernisáže, budeme překvapeni pohostinností, co se týče jídla. Na téhle vernisáži byly zeleninové pizzy k ochutnání. Umělci, kteří právě vystavují,  nám totiž uvařili..co? ..no, je to na nich…někdy je to pro nás zdarma, někdy aspoň příspějeme na suroviny… a současně si můžeme s umělcem promluvit…

Proč galerie ´Berlínskej model´?
V Berlíně v Německu v oblasti Mitte je spousta galerií, a ty musejí svádět každodenní boj, aby nalákali na právě tu svou vernisáž diváky… a tak kromě koncertů a performancí  si vymysleli (z potřeby lidem něco výjimečného zprostředkovat)  zcela fungující koncept ´art and cooking…což znamená, že výtvarníci pro diváky uvaří nějakou mňamku…a  pak hučíme až do dlouhé noci…jako v Praze  7 v BM, přestože si sousedi v ulici Pplk. Sochora stěžují...

Jan Kysela a Martin Szollos jsou studenti navazující magisterského studia Vizuální komunikace- digitální média u doc. Zippeho na liberecké Fakultě umění a architektury. Oba spojuje nadšení a touha zkoumat možnosti a limity počítačových programů a elektroniky obecně, především generování obrazů nejrůznějšími programy.


1) Martin Szollos a jeho ´Dynamická struktura´
Rád zkoumá možnosti využití počítačových programů a elektronických součástek, často jim dává nový rozměr využití.  Jako prostředek při své tvorbě používá programy Flash a Processing, kdy s pomocí svých nebo upravených algoritmů generuje grafiku. Se spolužáky založil skupinu GanBang, kdy svými pracemi se snaží upozornit na nesmyslnou výstavbu obchodních domů v centru Liberce. 

´Dynamická struktura´ Martina Szollose představila světelně kinetickou instalaci a vznikla za účelem vytvoření proměnlivé malby pomocí světla. Ale výsledek nesměl být dílem počítačové náhody. Autor experimentoval s kinetikou tedy tak, aby ve spojení s rotorem s přídavnými rameny, na nichž autor upevnil LED diody (barevné), byla zajištěna rovnováha ramen. Ta sestavil M. S. tak, aby náhodný pohyb byl zajištěn pomocí rotace vzájemně na sebe působících prvků.  Výsledkem byla světelná struktura tvořená přímo zdrojem světla.
Objekt tak obsahoval neměnné prvky, které autor postavil na základě matematických zákonitostí. Kinetický obraz byl tak vytvořený světelnými body, které mohly a nemusely rotovat kolem své osy nebo osy z dalšího z bodů. Výsledná kinetická malba byla v každém svém okamžiku originální.

2) Jan Kysela a jeho ´Gestalt´
Je členem a zakladatelem vizuálního studia _STROYS. Ve své volné tvorbě se pohybuje na poli generované grafiky, automatických digitálních obrazů nebo interaktivních instalací. 

MInimalistická instalace ´Gestalt´, kterou jsme zde zhlédli uprostřed druhé výstavní místnosti, představila kombinaci projekce animace a objektu a byla zamyšlením nad zjevováním věcí.

Autor využil princip, že naše subjektivní vnímání se nekryje s vnímáním nikoho dalšího. Nejen, že každý máme jiné minulé i budoucí zkušenosti, navíc máme také jinou fyzickou polohu. Věc samu nemůže nikdy vidět v celé její celistvosti, každý vidíme pouze jeho ´gestalt´´- z němč. = ´tvar´.

Mohli jsme vystavený objekt obcházet kolem dokola a prohlížet si jej, a tak jsme vnímali proměnlivost ´gestaltu´.

 

 

Galerie 3x3
Malé divadlo F. X. Šaldy
Zhořelecká 344/5, Liberec
Tel.: +420775181107
https://www.gallery3x3.ic.cz/

Galerie 3x3 @ Berlínskej model
Pplk. Sochora 9
Praha 7
E-mail berlinskejmodel@gmail.com
https://www.berlinskejmodel.cz/

Telefon:  +420 774557738
Hodnocení: 75 %

´Skutečné umění je vždycky pozitivní záležitost,  bez ohledu  na to, jestli vás uklidňuje nebo rozruší, prostě vás změní. A poskytne vám něco, co můžete sdílet s jinými,“ kritik Julian Spalding .´´Umění podfuku je negativní. Nedává vůbec nic.“

Ing. Olga Koníčková, zdroj: Kulturní Pecka, www. respekt.cz
Foto: internet