Letní kino v pražském Nostickém paláci pokračuje dnes od 26. 8. 2013 aneb je to zdarma!

26.08.2013 13:41

Dostali jsme pozvání na tento týden na další týden Letního kina  aneb dnes  v podnělí  26. 8. 2013 hrajeme Markétu Lazarovou od Františka Vláčila! 

 

Vážené dámy, vážení panové,

přijměte pozvání do Letního kina v Nostickém palác v Praze, jímž vrcholí projekt "Otevřené ministerstvo kultury" a které, dnes vstupuje do své druhé poloviny.

Markéta Lazarová

Po úspěšných projekcích filmů, které se vztahovaly k roku 1968 (nebo byly v tomto roce natočeny), otevírá další promítací týden středověký opus Františka Vláčila "Marketa Lazarová". Tento baladický černobílý snímek z roku 1967, který je označován za nejlepší český i československý film všech dob, doplní trojlístek filmových klenotů, které prošly digitální restaurací (vyjma Markety Lazarové i Jasného Všichni dobří rodáci a Formanovo Hoří, má panenko). Dnešní večer v Nostickém paláci bude navíc zasvěcen Národnímu filmovému archivu (NFA),  jedné z významných organizací, které ministerstvo kultury zřizuje. Jeho ředitel Michal Bregant divákům Národní filmový archiv podrobně představí a vysvětlí, jaké filmové poklady jeho instituce spravuje a obhospodařuje.

https://www.youtube.com/watch?v=DEo-6NBa6Qo&feature=player_detailpage#t=2

 

Pušky, puky, pivo a psi

Na poslední prázdninový týden je v rámci letního kina v Nostickém paláci připraveno hned několik mimořádných projekcí. Jednak budou prezentovány filmy, jejichž vznik výrazně podpořil stát a které získaly řadu ocenění na domácích i mezinárodních filmových festivalech (Fimfárum, Habermannův mlýn, Normal); ve středu navíc Nostický palác zažije vůbec poprvé slavnostní filmovou premiéru: diváci uvidí celovečerní film česko-amerického režiséra a spisovatele Jana Ch. Nováka s názvem "Pušky, puky, pivo a psi", který popisuje svérázný život hokejových profesionálů za socialismu. Film natočil Jan Ch. Novák spolu se svým synem Adamem a kromě nich se slavnostní premiéry zúčastní i řada hokejových legend, které ve filmu vystupují.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qeAB-z3odfs#t=0

 

Vstup na všechny projekce, které v Nostickém paláci začínají vždy ve 21 hodin, je zdarma;

Návštěvníci si navíc mohou prohlédnout rozsáhlou výstavu ze sbírek Moravské galerie v Brně.

 

Na projektu Letní kino Nostic spolupracuje MK ČR se společností Cinema Time, která organizuje největší bezplatná letní kina v České republice a provozuje např. i unikátní kino na letišti Václava Havla v Praze.

 

Těšíme se na Vás

Bc. Jan Vondryska, DiS.

mediální komunikace, vedení a správa nových médií

 

 

www.mkcr.cz

twitter.com/minkultury facebook

Z tiskové zprávy zpracovala ing. Olga Koníčková

Foto: internet