Letenský kolotoč aneb pojďte se svézt, provoz byl prodloužen až do 29. 10. 2023!!!

09.10.2023 14:46

 

 

Letenský kolotoč

Letenské sady

(naproti budově NTM, 170 78 Praha 7)

 

 

Historický kolotoč se nachází v Letenských sadech již od roku 1894.

Je jedním z nejstarších podlahových kolotočů v Evropě a

unikátní je díky figurám koní, které jsou potažené pravou koňskou kůží.

Muzeum kolotoč zprovoznilo po kompletní opravě v roce 2022.

 

 

Letenský kolotoč zhotovil tesař Matěj Bílek pro majitele Josefa Nebeského

pravděpodobně pro letní sezonu roku 1892.

Kolotoč stál původně na Královských Vinohradech.

V roce 1894 byl ale přemístěn do Letenských sadů,

kde sloužil k zábavě dětí i dospělých až do konce 20. století.

Od roku 2004 tuto kulturní a technickou památku spravuje Národní technické muzeum.

V roce 2022 dokončilo NTM opravu a zpřístupnilo kolotoč veřejnosti.

Opravena byla jak stavba kolotoče, tak vnitřní vybavení včetně figur koní.

 

 

Romantika historie

 

Není již mnoho setkání současných dětí zahlcených na poutích těmi nejrafinovanějšími možnými i nemožnými atrakcemi s obyčejným podlahovým kolotočem. A ty kolotoče klasického retro typu, jež se ještě vyskytují, slouží už sotva jen velmi malým dětem, nezmlsaným dosud adrenalinovými vymyšlenostmi, doplněnými břesknou zvukovou kulisou. Tomu kolotoč s nostalgickým doprovodem orchestrionu nemá šanci konkurovat. A je to škoda.

Generace dnešních dědečků a babiček na takovýchto kolotočích prožila svá prvá dobrodružství, své prvé dětské lásky a svá prvá zklamání i svá prvá vítězství nad sebou samými. Podlahové kolotoče byly vhodným předstupněm k věku dospívání, který lehce pubertální omladinu už přesunul na řetízkáč a jeho možnosti, jak ohromovat své tehdejší pubertální idoly často až riskantní exhibicí.

Dokonce ještě mnozí rodičové dítek dnešních mají své zkušenosti s podlahovými kolotoči, s autíčky, labutěmi či koníčky. Ale jen málokdo nasedal přímo na koně právě v podlahovém kolotoči na Letné. Snad jen okolní „leteňáci“. Ani autor těchto řádek sám či posléze jeho potomek, jsa z Vinohrad, na Letenský kolotoč nenasedli. Až nyní to tedy doháníme v třetí generaci, s vnukem. A až nyní, si s časovým odstupem věku – snad – i zmoudření, vychutnáváme atmosféru kolotoče, který navíc slouží svým „cestujícím“ už dlouhých 129 let. Pomineme-li tu jeho – párletou, nucenou, revitalizační – přestávku, tak opravdu nepřetržitě. A to je přece úžasné, ne?  

 

 

V zimně se nepojede, ale do 29. 10. 2023 ještě pořád ano!!!   

 

Je samozřejmě logické, že takhle vzácný exponát nemůže sloužit zájemcům v zimě. Bylo dokonce přepokládáno, že se zahalí už na nevlídný podzim, jak plánovalo Národně technické muzeum. Ale, jak už to tak bývá, člověk míní, příroda mění a počasí, s nebývalým rozletem babího léta, způsobilo, že NTM, coby správce a pečovatel o tuto vzácnou a stále plně funkční relikvii, prodloužilo možnost ještě se svézt až do konce října. Sláva pro ty, co ještě kolotoč nenavštívili, nebo dokonce nenašli, a radost pro ty, kteří si již požitek z historické retro jízdy užili a nemohou se toho dostatečně nabažit. Tak honem na Letnou! Nebude-li právě boží dopuštění, to je i historický kolotoč zachumlán a netočí se, je možnost se vrátit na konec devatenáctého století, a ve vzpomínkách rodičů a prarodičů kolem, alespoň do dětství. Jinak si budeme muset počkat zase až na jaro 2024, kdy se opět roztočí náš slavný Letenský kolotoč.

 

           

Hrst informací pro poslední letošní jízdy

 

·         Vstupné a otevírací doba:

·         Jednorázový vstup, jednotné vstupné: 100 Kč

·         Vstupenku lze zakoupit pouze na místě.

·         Pondělí až čtvrtek: zavřeno

·         Pátek až neděle a o státních svátcích: 10:00  -  17:00

·         Od 13 do 14 hodin polední přestávka.

·         V případě nepříznivého počasí může být kolotoč uzavřen. 

 

 

Než nasednou vaše ratolesti do sedla

 

Kolotoč tvoří původní novorenesanční dřevěný pavilon na půdorysu pravidelného dvanáctiúhelníku o rozpětí 12 metrů s trámovou konstrukcí s dřevěnými výplněmi a jehlanovou střechou, zakončenou lucernou dosahující výše 7,7 metru. Interiér Letenského kolotoče spolu s koňmi odkazuje na šlechtickou zábavu ze 17. a 18. století, tzv. karusel. Sloup uprostřed kolotoče je tedy vyzdoben třemi rytíři v brnění a na točně se točí 18 figur koní, které doplnila nová autíčka. Zážitek z jízdy v kolotoči dotváří zvuk orchestrionu. Původní orchestrion se nedochoval, NTM tedy pro kolotoč pořídilo orchestrion Atlantic, vyrobený v roce 1910 v Lipsku. Unikátní atrakcí je kolotoč díky figurám koní, které jsou potažené pravou koňskou kůží.

 

Text s využitím tiskových materiálů: Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS, Richard Koníček a internet (1x)

 

 

Letenský kolotoč

Letenské sady

(naproti budově NTM, 170 78 Praha 7)

https://www.ntm.cz/zakladni-informace/objekty/letensky-kolotoc-v-praze