Lázně Jeseník aneb je-li město Jeseník perlou Jeseníků, pak Lázně Jeseník mezi českými lázněmi jsou perlou jednou z největších…

19.12.2019 16:47

Jeseníky

14. - 21. 7. 2019

 

Je čas letních dovolených. Tušíc na www.www-kulturaok-eu.cz již v loňském roce, že tropy se budou stále více stupňovat, vybrali jsme si penzion v Jeseníkách jako tip na trošku chladivější dovolenou, i když můžeme říci, že zde vedro bylo také, ale dalo se v hustých lesích lépe snést.

V týdnu ve městě Jeseník jsme měli zájem užít si co nejvíc volné přírody. Návštěvy měst  let minulých, o nichž jsme v rubrice Ostatní (https://www.www-kulturaok-eu.cz/ostatni/) každoročně z řady pohledů referovali, byly vždy úžasné a pro nás i poutavě objevné zážitky, ať už v tuzemsku či v zahraničí. Ale, vždy to bylo přece jen město. A ve městě jsme vlastně - už díky zaměření www.www-kulturaok-eu.cz stále. Tak proto jsme zamířili ven, do jedněch z nejkrásnějších hor, jaké nám naše země nabízí - do Jeseníků.

 

Lázně Jeseník nejsou jen léčebné domy

Město Jeseník je v bedekrech značeno jako perla Jeseníků. A slogan ani tak moc nepřehání. Nejsme už v rozpuku sil, neduhy lze sčítat, ale v Jeseníku a okolí, jež jsme stihli navštívit, z nás tíha věku pro nás dost překvapivě vyšuměla a my tam běhali po kopcích, jak už dávno ne.

 

Proto oba naše první výlety mířily z malebného Jeseníku nejprve do Lipové lázní - Dolní Lipová  (https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jeseniky-dolni-lipova-lipova-lazne-aneb-kde-a-jak-vzniklo-rceni-%c2%b4byt-na-srot%c2%b4-%e2%80%a6/),  pak do Lipové Lázní - Horní Lipová https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jeseniky-horni-lipova-aneb-kde-v-nadrazni-stanici-se-natacel-filmovy-alois-nebel/). I třetí výlet předpokládal pouze přírodu. Ale nejdřív nás upoutalo a pohltilo noblesou Sanatorium Priessnitz. Tak jsme mu také svůj čas věnovali. (viz. článek: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/lazne-jesenik-priessnitzovo-sanatorium-aneb-kde-leci-%c2%b4vodni-doktor-%e2%80%a6ci-kdyz-%c2%b4ziva-voda%c2%b4-existuje%e2%80%a6/). Ale pak už jsme zas hleděli do kraje, dýchali léčivý vzduch a zkoumali okolí - přidanou hodnotu Lázní Jeseník.

 

 

 

Návštěva Gräfenbergu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gräfenberg se nachází v trojlístku horských celků, což je zeměpisný dar Jeseníku. Město je obklopeno vrcholky kopců a hor. A vrcholem, obrazně i doslova, je návrší nad městem Jeseník, historický Gräfenberk, korunovaný lázněmi, jež založil Vincenc Priessnitz.

 

 

A že jsou to lázně evropského formátu, ne-li světové, není pochyb. Lázeňská léčba založená Priessnitzem není překonatelná a prostředí zde to ještě násobí. Na rozdíl od řady jiných lázní, kde žijí tak říkajíc z podstaty a jména, se vedení Lázní Jeseník snaží stále navyšovat komfort. V léčbě to má mantinely, ale návštěvnický komfort není nikdy definitivní. Lze říci, že pořád se něco děje a něco vzniká. Vždy lze nějak zpříjemnit více hostům pobyt, a - přiznejme si to - nalákat tak další. A na své si, jak jsme sami zjistili, si tu ale přijdou i víceméně náhodní turisté.

 

 

Lázeňská promenáda

Lázeňskou promenádu tvoří prostranství před lázeňským domem Sanatorium Priessnitz. Na vzniku korza se podílely fondy EU a polské lázeňské město, které se nachází téměř ´za kopcem´ - Głuchołazy.

 

Revitalizace korza spočívala v novém dláždění, vyklučení zbytných dřevin, jež nahradila nová výsadba. Vše dobarvují nové záhony plné květin. Centrum korza, pod vzletným schodišťovým vstupem do sanatoria, zdobí nový vodotrysk. Nechybějí četné lavičky a nás nejvíc zaujaly ty otočné, situované nad okraj svahu s výhledem do okolí. Otočné jsou jistě i proto, aby si sedící divák v obdivu neukroutil zbytečně hlavu. Nebo, aby snáze uhoupal svůj protějšek? A je z nich také možno snadno v pohodlí a v sedu ´šmírovat´ i promenádu…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekonstruována je i stráň pod promenádou. Vyčetli jsme, že tam byl ´nevzhledný lesík´. My už jsme spatřili ´jen´ nádherně upravenou květinovou a keřovou výsadbu´, rozvrženou do geometrických vzorů. Když jsme se do lázní vypravili, bylo modrojasno. Jen sem tam na modré hladině nebe plul bílý obláček. Zkrátka a dobře, okolí Sanatoria Priessnitz v lázeňské promenádě získalo další přírodní ozdobu. Místní si údajně stěžují pouze na nevyužívanou, omšelou a prázdnou budovu nedaleké kavárny Kolonáda. No, nám to na první pohled a průchod přišlo jako nerušící zbytek minulosti. Z Prahy známe horší barabizny vedle upravených historických objektů. Je ale jisté, že objekt a místo má potenciál na vyšší úroveň.   

 

Priessnitzova lázeňská kolonáda

Každé lázně mají svou kolonádu. Lázeňská kolonáda Lázní Jeseník, lemovaná lipovou alejí, je samozřejmě v celém rozsahu přístupná a má zajímavý, leč poněkud matoucí začátek. Výchoziště kolonády je u pramene ´Čeněk Priessnitz´. Psali jsme o tom minule. Tak jen připomínáme, Čeněk je jen iniciativně počeštěné skutečné Priessnitzovo jméno Vincenz.

 

Kolonádou se dá kráčet dvěma způsoby.  Buďto tzv. Velkou kolonádou (říká se jí také Ripperova). Měří 1120 metrů a tvoří okruh kolem vyvýšeniny, na jejímž vrcholu je hrobka Vincenze Priessnitze. Okruh se tu využívá nejen ke korzování hostů, ale i ke sportování. Během roku se tu konají i závody (např. Závod veteránů). My jsme sice část okruhu absolvovali, korzujíce, ne běžíc, ale vrátili jsme se. Tlačil nás, jako vždy, čas a zvědavost nás hnala do dalších prostor, které nabízí nejbližší okolí lázní.

 

Mimo Velkou kolonádu nabízejí Lázně Jeseník i kolonádu Malou. Ta to bere hákem, přímo do kopce, k hrobce Vincenze Priessnitze. Odtud se lze vracet Velkou kolonádou, po její levé či pravé polovině.

 

Mobiliář opět korzujícím nabízí dost laviček, altánky a především překrásnou vyhlídku do údolí i na hory. Cestou lze narazit na bronzového lva, znak Lázní Jeseník, o němž už jsme také psali v předchozím článku. Nevěděli jsme ale, co víme teď, že se traduje, že lev plní přání každému, kdo se v dobrém úmyslu dotkne špičky jeho ocasu. Možnost jsme tak při našem pobytu nevyužili.

 

 

Říká se, a v Jeseníku to platí plně, což jsme poznali sami na sobě, že tam, kde končí rady psychologů a pilulky psychiatrů, pomáhá už jen síla přírody. Proto, ač Priessnitzovy lázně jsou synonymem vodoléčby, tak téměř stejnou terapií jsou místní procházky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zejména Priessnitzovou kolonádou. Vznosné a velebné lípy jsou tu proto, že jsou naším národním stromem a mají korzujícím připomínat dobré, co lze nalézt v českém národě, jeho historii a v našich tradicích, a mají všem dodávat sebedůvěru a hrdost, že jsme ti, co jsme.  Mohutné stromořadí nad cestou vzbouzí pocit bezpečné náruče, chrání mysl před ataky problémů dne a vede k uklidňující meditaci. Šelest listí tiší duši a prokmitávající sluneční paprsky osvětlují vlídné příšeří a symbolizují příslovečné světlo na konci tunelu. A my můžeme potvrdit, že na nás i při kratičkém setkání Kolonáda zapůsobila právě tak, a dodáváme, že nejen kolonáda, ale celé okolí lázní včetně lázeňských domů. Vždyť a to už je i změřitelné, každá procházka tu působí blahodárně na plíce. Proč to, už také objasňujeme citací argumentů odborníků a vědců v minulém článku. Potěšitelné je, že to vnímá také místní samospráva, jež k zde k veřejné dopravě a využívá zásadně autobusů na plynový pohon (a lze jet také vláčkem Lázeňáčkem).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fitpark Priessnitz

Po duševní relaxaci na kolonádě Vincenze Priessnitze jsme věnovali čas a pozornost jiné venkovní aktivitě. I ta či hlavně ona využívá vynikající čerstvý vzduch Jeseníků. Věděl to už Vincenz  Priessnitz. Vodoléčbu proto vždy doplňoval cvičením a pohybem na zdejším vzduchu. Do tělocvičny prý dovolil vstoupit pacientům jen tehdy, když bylo venku boží dopuštění. Dnes k pohybové venkovní relaxaci slouží Fitpark Priessnitz. Stručně řečeno, venkovní fitko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Navštívili jsme ho, byť ne jako aktivní cvičenci, ale coby zvědaví čumilové. A i tak, jsme pookřáli. Fitpark kombinuje aktivní zábavu a sport s nezaměnitelným klimatem a horskou přírodou. Posilovací stroje, využívající převážně váhy těla, tu slouží k procvičování chůze, kloubů a rozvoji koordinace těla. Vše je volně a zdarma přístupné všem, kdo projeví o cvičení zájem. Provozní dobu omezuje nanejvýš ono boží dopuštění. Už jen výčet osmi možností, jak si dát do těla, potvrzuje, že jde opravdu o venkovní fitko (surfovací zařízení, bench, jezdecké zařízení, elipsovité zařízení, rotoped, šlapací zařízení, stroj na procvičování ramen či jiný na procvičování tělesného pasu).

 

 

Fitpark v roce 2014 vybudovala Společnost Vincenze Priessnitze, z. s., protože pravidelný pohyb a péče o tělo, zejména na zdejším vzduchu, ovlivňuje duševní i sociální pohodu, což je elixír našeho žití.  A že chůze, spojená s cvičením a Priessnitzovou koupelí končetin výrazně podporuje srdeční aktivitu, krevní oběh, dýchání, otužilost a posiluje imunitu a zvyšuje celkovou kondici, dokazují Preissnitzovy lázně na tisících pacientů už od jejich vzniku.  Dodejme, že na vznik Priessnitzova Fitparku finančně přispěl i Olomoucký kraj.

 

Stezka Vincenze Priessnitze

Další svébytnou atrakcí Lázní Jeseník je Stezka Vincenze Priessnitze. Její délka činí 7 km a vede kolem památek lázní (např. torzo původní léčebné sprchy apod.). Míjí kolem 15 pramenů na trase v nejbližším lázeňském okolí. Pramenům se však chceme věnovat v jiném našem článku. I stezku jsme samozřejmě ´okoštovali´. Ale pro její délku a náš vymezený čas jsme ji neabsolvovali celou. I z toho mála, co jsme nakročili, jsme ocenili naučnou stezku s informacemi o historii i současnosti lázní.

 

Kaple Vincenta Priessnitze - Sluneční stráň

Sluneční stráň a Kaple Vincenta Priessnitze patří k dalším ´přírodním divům´ Lázní. Nachází e na tzv. jižním svahu, který je tvořen příkrou travnatou plochou za Priessnitzovým sanatoriem. Stráň oživují obrazce sestavené z malých kamínků a trojrozměrné skulptury z velkých kamenů. K nejznámějším patří Sluneční brána, dva svislé kameny a třetí na nich vodorovně ložený.

Stráň jsme samozřejmě také objevili,

ale neznaje všeho, co jsme později vyčetli až doma,

nevěnovali jsme jí až takovou pozornost, jakou by si asi byla bývala zasloužila.

 

Balneopark Vincenze Priessnitze

Co nám ale rozhodně neuniklo, byl Balneopark Vincenze Priessnitze - světová rarita. Jedná se o vskutku speciální ´vodní zahradu´, nabízející možnosti brodit potůčky, zkusit si Priessnitzovy lavičky či skotské střiky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hydroterapie v přírodě

A my jsme si s chutí pár možností

(ten den bylo naštěstí hypervedro)

vyzkoušeli doslova na vlastní kůži.

A nutno dodat, že voda je tam opravdu hodně ledová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ale účinky této vody nás dokonale probudily

a dodaly nám síly do dalších výletů.

Tím se měl stát náš výstup na Křížový vrch.

Ale o tom zase někdy jindy.

 

 

 

Hodnocení: 100 %

Připravil:  Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková