Laureáti státních cen a cen Ministerstva kultury pro rok 2013 aneb in memoriam Františku Vláčilovi

23.10.2013 15:29

Nostický palác - Praha

23. 10. 2013

 

 

Ve středu  23. 10. 2013 jsme se na tiskové konferenci v sídle Ministerstva kultury  v Nostickém paláci v Praze dozvěděli jména laureátů státní ceny za literaturu, státní ceny za překladatelské dílo a cen Ministerstva kultury  za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění, architektury a kinematografie a audiovize pro rok 2013.

 

Při tiskové konferenci za stolem seděli 1. náměstek kultury a  členové i předsedové porot:

Mgr. Josef Chuchma, předseda poroty státní ceny za literaturu

PhDr. Libor Dvořák (nepřítomen) – porota:  státní cena za  překladatelské dílo

Mgr. Zdeněk Prokeš  - porota: cena MK  za přínos v oblasti divadlo

PhDr. Ingeborg Radok Žádná – porota: cena MK za přínos v oblasti hudby

JUDr. František Mikeš – 1. náměstek ministra kultury

Mgr. Vít Havránek, Ph.D. – porota: cena MK za přínos v oblasti výtvarného umění

Prof. ing.akad. arch. Alena Šrámková – porota: cena MK za přínos v oblasti architektury

MgA. Ivan Biel – předseda poroty ceny MK za přínos v oblasti kinematografie a audiovize

 

 

Státní cenu za literaturu pro rok 2013 udělujeme Petru Hruškovi za sbírku ´Darmata´

Petr Hruška (* 1964 v Ostravě) je básník, literární historik, vysokoškolský pedagog a pracovník Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR. Sbírka ´Darmata´ nám poskytla velmi lidský pohled na člověka a jeho všední svět a klade nám překvapivé, mnohdy až znepokojivé otázky.

 

Záhadné slovo ´darmata´ navozuje dojem, že jde o přesmyčku. Někde v pozadí se stále dějí malá dramata, zauzleniny našich nedorozumění, omylů, nedostatečností. Jenže jsou tu i jiné skryté významy…“ (kritik Jan Štolba)

 

 

Státní cenu za celoživotní překladatelské dílo pro rok 2013 udělujeme Vratislavu Slezákovi za celoživotní dílo s přihlédnutím k překladům Hermanna Hesseho

Vratislav J. (Jiljí) Slezák (* 1932 v Neratovicích) překládá z němčiny, dánštiny a polštiny. Soustavně se věnuje dílu Hermanna Hesseho,  překládá například také Thomase Manna nebo Heinricha Bölla (jak říká sám autor, vytvořil si ´jakousi ´svatou´ německou trojici´).

 

 

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla  pro rok 2013 udělujeme Ctiboru Turbovi za výjimečný přínos v oblasti pantomimy, nového cirkusu a pohybového divadla.

Ctibor Turba (* 1944 v Mariánských Lázních) je scénárista, režisér, pedagog a mim. V průběhu své kariéry působil například v Laterně magice nebo v cirkuse Humberto.

 

„U jiných bývají začátky otázkou volby, u mne to bylo jako pád kamene. Zjistil jsem prostě, že v sobě mám divadlo, a nebylo vyhnutí, pudilo mě to tou řečí mluvit. Vymýšlel jsem si situace a příběhy a dělal jsem vlastně totéž, co potom celý život,“ (řekl Turba v roce 1987 Sergeji Machoninovi – do sborníku ´O divadle III.´)

 

 

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti hudby pro rok 2013 udělujeme Jiřímu Černému za nezpochybnitelný přínos v oblasti české hudební kritiky v širokém spektru hudebních žánrů.

Jiří Černý (* 1936 v Praze) je hudební kritik, autor populárních klubových pořadů ´Antidiskotéka´ nebo ´Rockování´ a také autor či spoluautor několika knih. Spolupracuje s novinami, časopisy, rozhlasem i televizí.

 

Na otázku, co je pro kritika nejdůležitější, Jiří Černý odpověděl: „Už dávno jsem přesvědčený, že je to umění poslouchat a vciťovat se, protože dřív, než kritik začne posuzovat, jestli se mu to dílo nebo koncert líbí či ne, musí se snažit pochopit, proč to ten autor či interpret takhle udělal a co měl za lubem. A jestli mu stálo za to, aby si s tím dal tolik práce.“ (Týdeník Rozhlas, č. 47/2012)

 

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění pro rok 2013 udělujeme Milanu Grygarovi za ojedinělou celoživotní uměleckou činnost

Milan Grygar (* 1926 ve Zvolenu) se věnuje malbě, grafice, typografii, filmovým plakátům a zvukovým realizacím. Zabývá se souvislostí mezi kresbou a zvukem. Vytvářel nové věci. Jeho výzkumné výtvarné postupy se konaly stranou hlavních tendencí.

 

„Otec pracoval u dráhy, takže jsem vyrůstal po různých železničních stanicích. Vždycky jsem měl jistou citlivost pro zvuky, které mě obklopovaly. Relativně brzo se ta citlivost rozšířila i na všemožné předměty, s nimiž jsem kreslil. Tehdy jsem pochopil, že každou kresbu, kterou vidím, mohu také slyšet…(časopis Electronic Beats č. 2/2012)  

 

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury pro rok 2013 udělujeme Rostislavu Šváchovi za jedinečný přínos k poznání a popularizaci moderní a současné architektury a za intenzivní obranu kulturního dědictví

Rostislav Švácha (* 1952 v Praze) je historik a teoretik umění a architektury a vysokoškolský pedagog. Zabývá se především architekturou 17. až 21. století. Jak jsme se dozvěděli od Aleny Šrámkové, cení si pana Šváchu především za to, že jako jediný po roce 1989 se nevyhýbal negativní kritice architektury, že vychovává mladé tak, aby dokázali poznat, v čem je ´dům´ dobrý a v čem ne.   

 

Pokud česká architektura zůstane taková, jaká je, a bude nadále kultivovat svou charakteristickou přísnost, tak v těch opravdu hlavních světových centrech velkou šanci teď mít nebude. Takže jde o to, zda zpanikařit a začít honem kopírovat, co je zrovna na Západě trendy, jak oni říkají, nebo se nad tím nějak hlouběji zamyslet a třeba získat v sobě odvahu jít vlastním směrem, který nejvíc vyhovuje naší mentalitě“… (Salon Práva – 27. 1. 2005)

 

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti kinematografie a audiovize  pro rok 2013 udělujeme Vladimíru Opělovi za celoživotní dílo a dlouhodobé zásluhy v péči o záchranu filmového kulturního dědictví a

 

in memoriam také Františku Vláčilovi za celoživotní filmovou tvorbu a mimořádný umělecký přínos české kinematografii.

Vladimír Opěla se zasloužil o zachování integrity a rozvoj výjimečných sbírek Národního filmového archivu, který se díky jeho práci stal světově respektovanou institucí.  Známe ho jako skromného člověka, který si zachovával vždy svou osobnost.  Zasloužil se např. i o perfektní digitalizaci filmu ´´Markéta Lazarová´.  

 

František Vláčil je jednou z nejvýraznějších osobností české kinematografie, jeho nadčasové a výtvarně dokonalé filmy jako ´Markéta Lazarová´ či ´Údolí včel´ jsou dnes filmovými odborníky považovány za vrcholná díla českého filmu.

 

 

Slavnostní předávání cen se koná ve čtvrtek 24. 10. 2013 v 19.00 hodin v Národním divadle. Záznam večera odvysíláme  ještě ten samý večer na České televizi, a to od 20.25 hodin na programu ČT Art.

 

Slavnostní předávání ceny za přínos v oblasti kinematografie proběhne samostatně, a to 31. října 2013 od 19:30 hodin v kinosále Národního filmového archivu Ponrepo (Bio Konvikt). Součástí večera bude projekce nejlepší dochované kopie méně známého filmu Františka Vláčila ´Skleněná oblaka´.

 

 

Ceny se udělují dle nařízení vlády č. 5/2003 Sb., o oceněních v oblasti kultury, udělovaných Ministerstvem kultury, ve znění nařízení vlády č. 98/2006 Sb. a nařízení vlády č. 126/2009 Sb. Návrhy na udělení ceny mohou předkládat odborné instituce, občanská sdružení, jiné neziskové a zájmové organizace, fyzické osoby působící v daném oboru a orgány státní správy a samosprávy. Písemné návrhy zasílají navrhovatelé Ministerstvu kultury do 31. května roku udělení ocenění. Pro kvalifikované posuzování návrhů na udělení jednotlivých cen jmenuje ministr kultury své poradní orgány - poroty v daných oborech.

 

Všem oceněným laureátům za rok 2013 blahopřejeme!!

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka, internet, www.ceskatelevize.cz