Ladislav Špaček: Tereza * etiketa pro dívky aneb pravidly společenského života proti hrubosti?!

04.05.2014 14:21

Palác knih  Luxor - Praha

14.  4. 2014

 

Dostali jsme pozvánku na křest nové knihy Ladislava Špačka ´Tereza´ v Paláci knih Luxor v Praze 1. Jedná se o příběh pro dívky s poučením od Mistra etikety, kterému již v Mladé frontě vyšly dvě velmi úspěšné knihy pro děti a mládež ´Špaček v porcelánu´ a ´Dědečku, vyprávěj -* etiketa pro kluky a holčičky od 3 let´.

Když usedl pan Ladislav Špaček za stůl, nejdříve nám vysvětlil, proč a jak se podle etikety určuje zasedací pořádek hostů při křtu: uprostřed  je společensky je nejdůležitější dáma, herečka  Šárka Vaculíková, která v seriálu ´Ulice´ jako pubertální  Adriana podléhá všem neřestem,  vpravo od dámy usedne on sám -  Ladislav Špaček,   a nejméně významný host, pan Špaček se nám omlouvá, že je to bohužel tak, i když je to programový ředitel vydavatelství Mladé fronty, usedá pak k  levé ruce dámy. 

 

Když pan Špaček slovo má

Autor se nám pochlubil,  že má malou vnučku Viktorku, a že z jeho encyklopedie o 288 stranách a 40 přílohách -  ´Nová velká kniha etikety´  se vyučuje pro potřeby např. manažerů na vysokých školách.  Knihu ´Tereza´  napsal pro dívky od 12  let, neboť tato věková skupina, která se potýká s spoustou nástrah,   nebyla ničím naplněna ještě  žádnou další knihou.  Jak sám podotkl, učil 18 let na základní škole, pak na škole vysoké, takže pronikl do pubertálních problémů mladých dívek….a řekl nám, že se snaží hovořit jejich jazykem, a dokáže jim v různých situacích poradit.  Děvčata totiž hledají v tomto věku hodnoty a jejich pořadí. A také autor připomenul, že dostává dopisy od matek, že vzorem pro jejich dcery je právě ta Adriana ze seriálu ´Ulice´ , což ho samozřejmě zarazilo a vyděsilo.

 

Anotace

Tereza je obyčejná šestnáctiletá holka, která se seznámí na Facebooku s klukem o něco starším, a spolu prožívají všechny situace, do kterých se dostávají mladí lidé jejich věku. Společně řeší svůj vztah, rozchody a návraty, ale i vztahy s rodiči, s kamarády, učí se základům chování v restauraci, v tramvaji, v hotelu, na cestě letadlem, na diskotéce, ale i na svatbě a na dovolené na jachtě. Oba projdou všemi nástrahami života a společně je překonávají.

Knížka učí mladé dívky ve věku mezi 14 a 18 lety řešit jejich životní problémy a vyrovnávat se s nimi. Poutavý příběh o první lásce je v podtextu stále provázen pravidly etikety přizpůsobenými životu a mentalitě teenagerů. Všechny potíže bude řešit hrdinka přes Facebook, resp. prostřednictvím chatu, její hlavní rádkyní je ´chatařka´ Lada, ovšem v diskusích zaznívají i jiné hlasy – záleží na Tereze, na čí radu dá (oficiální text vydavatele).

Otvíráme knížku

 Špaček radí v tomto malém románu, v tomto jakémsi knižním příteli, čtenářkám,  jak  se chovat v internetové konverzaci, jak se bránit  loudilům, kteří se pokoušejí hlavně o to, jak proniknout k dívkám… a to vše na příkladu jednoho milostného příběhu mladičké Terezy a Nika, kteří se seznámili přes počítač.  A tak krok po kroku si při čtení knížky ´Terezy´ jako dospívající čtenářky uvědomujeme,   jak se máme chovat na prvním rande s dosud neznámým chlapcem,  co si máme vzít na sebe, jak se oblékneme,  jaká jsou pravidla etikety v různých situacích a na různých místech (hotel, ulice),  při různých příležitostech. Autor chtěl touto knížkou vštípit do povědomí děvčat etiketu…nechybí dostatek příkladů – modelové situace, které ukážou, jakou cestou a kudy jít, a přitom nám nechává prostor, abychom se na chatu poradily s kamarádkami.  

 

Po přečtení knížky si můžeme odpovědět na otázky typu:

Víme, kdo jde a kdy první do hospody?

  • Víme, co dělat, když dostaneme zabalený dárek?
  • Víme, co dělat, když se rozejdeme s chlapcem?
  • Víme, že si máme na diskotéce hlídat pití (aby nám nenasypali něco jiného)?
  • Víme, jak se bránit kyberšikaně?
  • Jak se chovat u bufetu, na dovolené, atp. … ?

 

Vydala: Mladá fronta a. s.

Vydání: první

Rok vydání: 2014
Ilustrace:  Martina Pavlová
Redakce a korektury: Lucie Šavlíková

Odpovědný redaktor:  Antonín Kočí

Technická redaktorka: Jana Bromová

Vázaná bez přebalu

Počet stran: 176 stran

Rozměr:  130 x 200 mm

Cena: 249 Kč

Vhodné: pro děti a mládež od  12 let – 18 let

www.kniha.cz
www.mf.cz

 

143 00 Praha 4 - Modřany

Mezi Vodami 195/9

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=wPnN3ELV5ao#t=49

(autor videa:  Vladimir Suva)

Hodnocení: 85 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka