KW: Slova spatřená (několik přísloví a rčení) aneb proč je lepší být živý pes než mrtvý lev?!

02.11.2015 15:23

 

 

Nau Gallery – Praha

 21. 10.  – 27. 11. 2015

 

 

 

 

Přesto, že se jedná o „literární“ téma, prvotní inspirací k výstavě Slova spatřená byla moje životní situace před čtyřmi lety, kdy došlo (kvůli zdraví) k výraznému omezení mé osobní svobody.

 

 Donutilo mne to přemýšlet o ceně, kterou musím platit za prostou existenci a pomáhalo mi rčení „Je lepší být živý pes než mrtvý lev“. Napadlo mne posléze, trochu terapeuticky, to také namalovat. A na to se později nabalila idea zpracovat vizuálně i několik dalších přísloví a rčení, která mi utkvěla v paměti.

 

 

 

 

Nechtěl jsem ale ilustrovat, ani k tématu přistupovat anekdoticky – mým snažením u většiny prací je princip „nehmotného sdělení“ v prostoru mezi slovy a zobrazeným. To má buď podobu poetickou, například nonsensovou u Kdo si mála neváží, nebo zobecňující u All things must pass (o ztrátách a smrti) nebo se blíží jakémusi „meta sdělení“ – tam, kde se nejvíce rozchází naše vžitá představa za slovy se zobrazeným, ideálně u fotografie nebe nad Koněvkou.

 

 

 

I obrazy jsou většinou úmyslně hodně popisné (podle vlastních fotografií), abych ´nerozptyloval´ formou a podal tu polovinu informace jednoznačně. Je to výstava individuálně interaktivní.

 

Doufám ale, že přes trochu omezující zadání, budou obrazy i tak fungovat také jen jako obrazy.

(KW - na foto vlevo)

 

 

 

 

 

 

 

 

Máme otevřeno
pravidelně vždy ve středu od 15.00 – 18.00 hodin
+ kdykoli po dohodě telefonem, e-mailem, nebo přes FB
 

101 00 Praha 10

Korunní 76

 

Kurátor:  Mikuláš Novotný

+420 777 910 290

www.naugallery.cz

 

 

Hodnocení:  50 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: zpráva KW)

Foto: © Ing. Olga Koníčková