Květy 2018 - Stoletý příběh/Veliká česká výstava porcelánu významných českých umělců aneb česká hudba v pohybu…

08.11.2018 15:13

Galerie Topičův salon - Praha

5. -  30. 11. 2018

 

Na vernisáži nové výstavy porcelánu Květy 2018 - Stoletý příběh jsme se seznámili s více než 100 unikátních autorských porcelánových originálů, které vytvořilo 26 předních výtvarníků.  Významní autoři, působící v České republice, podlehli kouzlu malby na porcelán a u příležitosti 100. výročí československého státu vytvořili více než 100 kusů velkých porcelánových originálů včetně vlastních porcelánových triptychů Květ. Ak. malíř Boris Nosek se věnuje tvorbě uměleckého porcelánu přes 30 let a díky svým zkušenostem je odborným garantem a lektorem celého projektu.

 

Jedná se o jednu z největších skupinových výstav českého porcelánu od rozličných žijících autorů za poslední dobu. Každý z autorů individuálně pojal námět i téma projektu naprosto svobodně a originálně jak v obsahu, tak v řemeslném zpracování. Část expozice byla doplněna autorskými díly - obrazy, kresbami a grafickými listy.

 

Projekt ve stejném duchu bude dále pokračovat po celý rok 2019 pod dovětkem ´100+1´, kdy celou výstavu doplní další významná díla. Díla budou vystavena na přelomu října a listopadu roku 2019 v galerii v Praze a v Brně. Poté naváže série výstav v dalších českých městech i v zahraničí.

 

(část výtěžku z prodeje je určena vybrané charitativní nadaci)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akci zahájila Jarmila Hla Shwe, organizátorka projektu Květy 2018.

Po hudební vložce kapely Precedens v čele se zpěvačkou Ivou Marešovou.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstavu a její autory uvedl Josef Vomáčka, nezávislý publicista a kurátor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Český porcelán přes 200 let reprezentuje naši republiku po celém světě, vyniká svou kvalitou, větší tvrdostí a sněhobílou barvou.  Pro projekt KVĚTY 2018 měli výtvarníci a umělci za úkol navrhnout a zakreslit námět podle vlastní představy na porcelánový triptych nebo jeho část.  Námět malby triptychu se vyžadoval s vazbou k Československu, resp. České republice, jejím tradicím, historii, krajině či památkám - vše při zachování jedinečné identity autora, jeho malířského stylu a originálního pojetí. Triptychy byly vyrobeny pomocí autorské originální techniky ručního prořezu akademického malíře Borise Noska.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Příležitost realizovat své náměty využili výtvarníci:

Vlastimil Elšík

Kurt Gebauer

 Bohumír Gemrot

Boris Jirků

Jitka Kantová

Adam Kašpar

Richard Kočí

Jiří Kožíšek

Helena Kroftová-Leisztner

Milan Kunc

Luna

Olga Maler-Kunc

 Martin Němec

 Boris Nosek

 Pavel Opočenský

 Jan Paul /Série Uvnitř, Noc není zlá

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pavel Piekar

 Jan Pištěk

 J. S.

Martin Salajka

Rumen Sazdov

Laco Sorokáč

Klára Stodolová

Eva Synková

Jana Šárová/Koruna česká (viz vlevo)

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Tichý

 

Na porcelánových květech tak ožily dopisy prezidenta Václava Havla z vězení Vladimíru Holanovi, Josefu Škvoreckému a hlavně jeho manželce Olze Havlové. Zajímavé jsou i hovory s T. G. Masarykem od Karla Čapka, rukopis Ladislava Vančury s úryvky z díla Markéta Lazarová a citace z románu Osudy dobrého vojáka Švejka od Jaroslava Haška s ilustracemi Josefa Lady.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na závěr ještě zdůrazníme, že každý autor mohl vystavit i omezený počet svých doprovodných děl (kresby, grafiky, malby, plastiky), které mají přímou souvislost s danou tematikou. Tato autorská díla mohou být součástí závěrečné dražby na výstavě.

 

 

110 00 Praha 1

Národní 9

Vstup: 50 Kč

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.kvety2018.cz

www.borisnosek.cz

https://www.alternative-investment.cz/kvety-2018