Kvalitní vodovodní baterie nezlobí aneb když teče voda po kapkách...(the watercock)

31.08.2013 15:35

Kvalitní vodovodní baterie nezlobí  aneb když teče voda po kapkách...

 

Zájem o vodovodní baterie roste. Kupujeme je zejména my, kteří stavíme dům či rekonstruujeme byt,   řešíme rekonstrukci panelového jádra, nebo  kdo si chceme nevyhovující baterii vyměnit, případně si vylepšit stávající koupelnu.

A hlavně, všichni potřebujeme mít v bytě nějakou vodovodní baterii. Ať už do koupelny, nad umyvadlo, vanu, či do sprchy, nebo do kuchyně ke dřezu.

Co bychom měli před nákupem znát?!
Budeme-li provádět velkou rekonstrukci, měli bychom zvážit, zda nezaměníme nástěnné baterie stojánkovými. Při renovaci bytového jádra zase vytane otázka, zda volíme levnější nástěnné baterie a zamítneme dražší baterie podomítkové. Vyžadují sice jiný systém zabudování - podomítkové těleso - ale jejich výhodou je možnost volby baterie až ve fázi konečné montáže. Mnozí z nás trváme dál na klasických bateriích, ale i ty neustále výrobci vyvíjí. Zajímavé jsou třeba kohoutkové baterie bez tradičních vršků a gumičkového těsnění, zato s keramickým vrškem. Dodává se i řada speciálních příslušenství jako ovládací páky pro zdravotně postižené a podobně.

 

Druhy baterií
* klasické dvoukohoutkové
* pákové (jednopákové)
* termostatické (nejúspornější)

Další členění baterií
x  nástěnné (optimální umístění nástěnné baterie je 20 cm nad umyvadlem)
x  podomítkové
x  stojánkové
x  bidetové
x  s otočnou výtokovou trubicí (ramenem)
x  tří- a čtyřotvorové kombinace
x  sprchové a vanové (s přestavěním a automatickým zpětným nastavením sprcha/vana)

 

Moderní baterie jsou baterie pákové
Moderní baterie mohou být pákové. Páky bývají zaoblené, plné či třmenové (s otvorem). Taková baterie nemusí být jen nad kohoutkem, ale klidně vedle něho a vodu spouštíme pohybem páky od baterie. Teplotu regulujeme tím, že pákou pohybujeme k sobě nebo od sebe. Baterie bývají opatřeny mimo jiné i vodní brzdou, kterou  uspoříme až 50 % vody. K základnímu vybavení patří regulace teploty a průtoku.

Základní prvky pákových baterií
+  jednotná řídicí kartuše
+  trvale lehký chod (daný použitím keramických destiček)
+  aktivovatelná horkovodní zádrž (zabraňuje opaření)
+  nastavitelné omezení průtoku vody (od 5 l/min. do max. 13l/min.)
+  vodní brzda - klade znatelný odpor při zpola otevřené páce a potřebujeme-li více vody, stačí tento odpor překonat, páku zvednout směrem vzhůru a dosáhnout tak maximálního průtoku

 

Princip termostatické baterie
Termostatická baterie je především bezpečná. Při výpadku přívodu studené vody zabráníme opaření. Například u bidetu je termostatická baterie téměř nezbytností. Termostatická baterie je pro svou bezpečnost vhodná zejména ke sprchovým bateriím. Navíc je i značně úsporná. Potřebujeme  minimální dobu k namíchání vody na požadovanou teplotu, kterou pak už konstantně udržuje. Kvalitnější baterie mají krátkou dobu reakce na změny nastavené teploty. Reagují dokonce i na výkyvy tlaku v přívodním potrubí.

 

U klasické baterie je větší spotřeba vody při nastavování požadované teploty vody i v průběhu jejího odběru k domíchávání. Oproti tomu termostat drží stálou teplotu vody. Úsporný provoz ale nastavíme i na netermostatické baterii. Slouží k tomu mechanické omezení maximální teploty i průtoku přímo na kartuši baterie.

 

Čím se při nákupu řídíme
Baterie má být především funkční, bezpečná a v přitažlivém designu. Není správné, abychom se rozhodovali jenom podle ceny. Nabídka pamatuje na částečné výměny, nově vyzdívané koupelny i sádrokartonová řešení. Klasické baterie lze napojit na rozvody s roztečí 100 i 150 mm. Rozteč 100 mm bývá běžná ve starších domech a jednoduchým řešením problému je odpovídající redukce. Staré rozvody jsou ale hojně zaneseny nečistotami jako písek a kousky rzi. Proto jsou vhodné tzv. rohové ventily, se sítkem umístěným před baterií. Někdy bývá ochranná síťka instalována již výrobcem přímo do baterie.

 

Údržbou prodlužujeme životnost
Nejlepším prostředkem k čištění baterií je obyčejná mýdlová voda nebo slabý roztok saponátu. Čistit baterii stačí šetrně, zato často. Jakékoliv chemické prostředky totiž mohou narušit strukturu povrchu. Po čištění je nutné vyčištěné místo ještě důkladně opláchnout vodou.

 

Cena kontra životnost
Cena pákové baterie se pohybuje v rozmezí od 2 do 8 tisíc korun. Ale může stát i více. Neplatí ale přímá úměra mezi cenou a životností. Mechanismus kartuše je u všech baterií shodný. Životnost tedy ovlivňují zejména podmínky, v nichž baterie pracuje, její správná instalace a také způsob údržby. Daleko nejúspornější baterie jsou elektronické. Mají sice vyšší cenu, ale zato vykazují značné úspory, které tuto investici kompenzují. Dávka vody na umytí rukou je omezena dobou, po niž jsou ruce umístěny pod baterií. Stačí je oddálit a voda neteče zbytečně.

 

Hrst rad pro výběr baterie
* Nenechme se zlákat přespříliš atraktivním vzhledem a výstředně barevným provedením, nechcete-li, aby se nám baterie později okoukala.
* Nejméně náročný na údržbu je chrom a jeho kombinace s mosazí. Trvanlivost je v takovém případě neomezená.
* Na trhu najdeme, vedle seriózních výrobků  i dovozové, neoznačené a dokonce necertifikované pro český trh.
* Při koupi baterie máme právo nechat si předložit certifikát české zkušebny, popř. rozhodnutí hlavního hygienika ÇR o zdravotní nezávadnosti prodávaného výrobku.

Nejvyšší procento reklamací bývá způsobeno poškozením baterie nečistotou. Záruka často závisí na dodržení pokynů celkové montáže uvedených v instalačním návodu výrobce. Proto si opatříme  u specializované firmy vše potřebné k bezpečné instalaci zvolené baterie.

Ing.  Olga Koníčková
Foto: internet, kouzelne bydleni